A legjobb pálinkákat díjazták
2023. december 08. 14:07
Minden országnak megvan a saját maga szeszesitala, gyümölcspárlatot bárhol előállíthatnak, pálinkát azonban csak Magyarországon és magyar gyümölcsből lehet készíteni - jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a 2023. évi Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó Gáláján, Budapesten.

Minden országnak megvan a saját maga szeszesitala, gyümölcspárlatot bárhol előállíthatnak, pálinkát azonban csak Magyarországon és magyar gyümölcsből lehet készíteni – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a 2023. évi Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó Gáláján, Budapesten.
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy az Agrárminisztérium 2014-ben hirdette meg először a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot, amelynek célja megismertetni hazánk minőségi pálinkáit a belföldi és külföldi közönséggel. A fogyasztói trendeket követve idén kibővült a Program a Gin és Szeszes Ital Mustrával, így a pálinkák és törkölypálinkák mellett ginekkel, párlatokkal és likőrökkel is lehetett nevezni.

A tárca 2019-ben hozta létre az Agrárminisztérium pálinkája címet, melyet idén is az üzleti kategóriában nevezett TOP Pálinkakiválóságok közül választottak ki.
A 2023. évi Nemzeti Pálinkakiválóság Programban 21 gyártó 117 tétele mérettette meg magát. 96 pálinka, 9 gin, 6 likőr és 6 egyéb párlat volt a nevezett italok összetétele. A képzett pálinkaminősítőkből álló szakmai bizottság választotta ki idén is a díjazottakat. A nevezett tételek közül 48 pálinka kapott Pálinkakiválóság, és 16 TOP Pálinkakiválóság minősítést. A ginek, párlatok és likőrök közül 11 tétel arany, 6 pedig ezüst minősítést ért el.

Az idei, 10 éves jubileumi évtől az Agrárminisztérium pálinkája mellett megválasztásra került a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal pálinkája, illetve díjazták a legeredményesebb főzdét is.
A Legeredményesebb Pálinkafőzde idei díját az Árpád Pálinkaház kapta 4 TOP pálinkakiválóság, és 4 pálinkakiválóság minősítést elérve. A a Program története során az első Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal pálinkája címet a Lunczer Pálinkaház Prémium Kajszibarack Pálinkája nyerte el. Ebben az évben a TOP pálinkakiválóságnak minősített pálinkák közül az Agrárminisztérium pálinkája díjat az 1 Csepp Pálinkaház Sárgabarack Aurum pálinkája kapta.

(Nyitókép: Agrárminisztérium)
forrás: agrotrend.hu / AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Már a leggyakrabban fogyasztott élelmiszereinkben is ott vannak az örök vegyi anyagok
2024. október 28. 13:21
Tehetünk bármit ez ellen?
Egy új kutatás szerint a várandós kismamáknak érdemes elkerülni a fehér rizst, a kávét és a tojást, ugyanis ezek az élelmiszerek igen szennyezettek az örök vegyi anyagokként is emlegetett műanyagokkal, és sajnos az anyatejbe és az anyai plazmába is bekerülhetnek.
Uniós oltalmat kapott a sajtkedvelők kedvence
2023. október 17. 17:12
A Lajta sajt már eddig is számos szakmai elismerésben részesült.
Az Európai Bizottság újabb magyar sajt elnevezését jegyezte be, ezzel 86-ra emelkedett az uniós oltalom alatt álló magyar földrajzi árujelzők száma, így már 33 élelmiszer, 38 bor és 15 pálinka elnevezése védett az EU területén.