Magyarország élelmiszerellátása biztosított

2023. január 24. 14:08
Magyarország élelmiszerellátása biztosított - mondta az agrárminiszter hétfőn az M1 aktuális csatornán.
Nagy István agrárminiszter elmondta: tavaly több mint kétmillió tonnányi búzát és kukoricát exportált az ország a háborús helyzet ellenére.
 
Emlékeztetett, hogy mivel Magyarország élelmiszerellátása biztosított, ezért a kormány kivezeti a gabonára és az olajosnövényekre bevezetett export bejelentési rendszert.
Hozzátette, ezt azért kellett bevezetni tavaly márciusban, mert tartani lehetett attól, hogy az orosz-ukrán háború kirobbanása miatt a magyar gabona gyorsan kiáramlik az országból.
Magyarország élelmiszerellátása biztosított
Az intézkedés révén azonban naprakész információ állt rendelkezésre a kiszállításra szánt terményekről.
 
Kitért arra is, hogy
 
Ukrajna gabona- és olajosmag exportja jelentősen megnövekedett, és a vevők ezt az olcsó, "dömpingárú" terméket keresik, így a szomszédos országok nem tudják értékesíteni saját készleteiket.
Hozzátette, hogy ezért fordulnak - a lengyel, a cseh, a román és a bolgár agrárminiszterrel közösen - az Európai Bizottsághoz, amitől azt várják, hogy stabilizálja a belső piacot.
 
"Az ukrán gabona nem oda jut el, ahol a hagyományos piaca van, hanem mindenki előnyt akar szerezni az európai gazdák kárára" - fogalmazott a miniszter, hozzátéve, hogy közös, európai és hazai fellépésre is szükség van a kérdésben.
 
Közölte azt is, hogy különbséget tesznek majd azon gabonák és olajosmagvak között, amelyek magyarországi célállomással érkeznek, vagyis szigorú minőségellenőrzésnek vetik alá ezeket a terményeket. Míg a tranzitra érkező árut a lehető leggördülékenyebb módon engedik át az országon.
 
forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

ÉLELMISZERELLÁTÁS RÖVIDEN

2023. augusztus 21. 13:42
Tovább kell erősíteni a Rövid Ellátási Láncot (REL) melynek lényege, hogy a termelés, a feldolgozás és az értékesítés helyi vagy regionális szinten zajlik- jelentette ki dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős helyettes államtitkára a XXXII. Farmer-Expon tartott kerekasztal beszélgetésen, Debrecenben.

Gyorsan fejlődik az áruforgalom Oroszország és a BRICS országok között

2023. augusztus 28. 11:53
Az éhínség fékezésében való hatékony közreműködés is a céljaik között szerepel.
 
Az agroxxi.ru hírportál tájékoztatást közölt a nemrég alakult BRICS országcsoport (Brazília, Kína, India és Dél-Afrika) agrárminisztereinek Dél-Afrikai Köztársaságban megrendezett 14. tanácskozásáról, amelynek központi kérdését többek között a tagországoknak a globális élelmiszer-biztonság megteremtésében való szerepe képezte.