A magyar paprikakincs világhírű

2016. május 13. 07:59
Kínai őrlemények árasztják el az európai piacokat, a versenyképesség javításához beruházás szükséges A kínai fűszerpaprika-őrlemény színével és árával szorítja ki az európai piacról a minőségében, ízében jobb hungarikumokat, a kalocsai és a szegedi termékeket. A piacvezető kalocsai cég elnök-vezérigazgatója kormányzati támogatást kér a versenyképesség javításához.
 

Kína nemcsak az erős fűszerpaprika-őrleményben, hanem már édesben is tarol a világban. Az európai pia­cok hetven-nyolcvan százalékát szerezték meg a kínai termékek. Németh József, a Kalocsai Fűszerpaprika Zrt. elnök-vezérigazgatója a Magyar Hírlapnak azt mondta: a magyar fűszerpaprika-őrlemény árának hatvan százalékába kerül a kínai. Hozzáfűzte: a napon szárítás és a hosszabb tenyészidő, azaz a jobb beérés miatt élénkebb az ázsiai portéka színe, ám a magyar őrlemény minősége jobb. Németh úgy fogalmazott: a magyar paprikának nem a színe a legpirosabb, hanem az íze, köszönhetően a Kárpát-medence ökológiai adottságainak. 

Több fűszerpaprikát importálunk, mint amennyit exportálunk. A vezérigazgató megemlítette, hogy érkezik őrlemény Spanyolországból, Szerbiából, és holland kereskedők is hoznak be árut, feltehetőleg Kínából származót. A termőhelyet, vagyis azt az országot, ahol az őrlemény alapjául szolgáló fűszerpaprika termett, fel kell tüntetni a csomagoláson. Ha több termőhelyről származik a paprika, akkor a termék mennyiségének arányában kell megjelölni az adott országokat. Édesnemes vagy csemege kifejezést csak akkor lehet használni, ha kizárólag Magyarországról származik az őrlemény. Ha import-fűszerpaprikát is tartalmaz, akkor első vagy másodosztályú jelölés alkalmazható. A kalocsai és a szegedi fűszerpaprika-őrlemény eredetvédett, mindkettő hungarikum. Különleges fűszerpaprika-őrlemény csak magyar eredetű, magas színértékű, megfelelő minőségű áru lehet. Németh jelezte: mindezen szabályok ellenére kínai őrlemény akár itthon csomagolt termékbe is bekerülhet.

Megjegyezte: amíg három évtizeddel ezelőtt csak Kalocsáról ötezer tonna őrölt fűszerpaprikát exportáltak Németországba évente, addig most ötszáz tonnát. Két-három olyan német cég van, amelyik hajlandó megfizetni a kitűnő minőségű magyar áru magasabb árát. Németh szerint a magyar őrleménykivitel mértéke mintegy 1200 tonna évente. Az itthoni fogyasztás fejenként harminc dekára, azaz összesen háromezer tonnára tehető. Hozzátette: az árverseny miatt nincs profitja a cégnek.

A vezérigazgató szerint állami támogatásra lenne szükség, hogy versenyképessé váljon az ágazat, és felvegye a versenyt az Európát elárasztó kínai dömpingáruval. És korszerűsíteni kellene a piacvezető kalocsai cég 30-35 éves berendezéseit, gazdaságos energiaellátási formákra kellene áttérni, gáz helyett napenergiára vagy biomasszára, mindez beruházásokat igényel. Szerinte ötszázmillió forintos fejlesztésre lenne szükség, s azt szorgalmazza, hogy ennek felét állja az állam.


A magyar gasztronómia jellegzetes fűszere

Az őrölt fűszerpaprika avagy pirospaprika a magyar gasztronómia jellegzetes fűszere. A 17. században Szegeden és Kalocsán kezdtek fűszerpaprikát termeszteni. Magyar találmány a fűszerpaprika porrá őrlése. A magyar konyha ízvilágának meghatározó eleme az őrlemény, amely elengedhetetlen adalék. Az emigráns magyarok közt jelképpé vált a paprika. Kalocsáról ma is szállítanak őrölt fűszerpaprikát a Kanadába a magyaroknak. A kalocsai és a szegedi fűszerpaprika is hungarikum.

Forrás: Magyar Hírlap

Kapcsolódó cikkek

200 millió forint forgalmi adócsalás Békés megyében

2017. február 10. 07:37
Jogerősen hét év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön egy pusztaföldvári gabonakereskedőt, aki több mint 200 millió forint forgalmi adót nem fizetett meg.

A túlóra

2018. december 12. 09:34
Ehhez pedig tegye mindenki oda a saját véleményét....mindazonáltal ezért lenne érdemes valóban megfontolni és elgondolkodni az ellenzéki politikusok "segítségén"....  
Plusz információként Szlovákiától kezdve az Európai Unióban heti 36 óra munkával érik el az EU bérátlagát, mi heti 48 órával sem fogjuk....