A magyar uniós elnökség irányt mutat a 2027 utáni közös agrárpolitikához

2024. október 08. 13:46
A magyar európai uniós elnökség célja, hogy a tanácsi következtetések formájában mutasson irányt az új Európai Bizottságnak a 2027 utáni közös agrárpolitika főbb irányai kapcsán, különös tekintettel arra, hogy milyen modell alapján történjenek a közös agrárpolitika forrásainak kifizetései - jelentette ki Nagy István agrárminiszter október 7.-én, hétfőn Strasbourgban.
A magyar uniós elnökség irányt mutat a 2027 utáni közös agrárpolitikához
A miniszter az Európai Parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési, valamint a környezetvédelmi, közegészségügyi és élelmiszer-biztonsági szakbizottsága előtt ismertette a magyar elnökség agrárágazati prioritásait. Véleménye szerint a források kifizetése minden európai gazda számára a legfontosabb kérdés, továbbá lényeges az is, hogyan ösztönözhetők a gazdák még inkább arra, hogy fokozzák hozzájárulásukat a fenntartható európai mezőgazdasági ágazat megteremtéséhez és a zöld átmenethez. A miniszter beszédében elmondta, hogy a gazdaközpontú uniós agrárpolitika a magyar uniós elnökség központi prioritásai közé tartozik. "Meggyőződésem, hogy a gazdák érdekeit kell az uniós agrárpolitika középpontjába állítani, hiszen az élelmezésbiztonság garantálásával alapvető közjavakat állítanak elő valamennyi uniós állampolgár számára" - hangsúlyozta. A miniszter kiemelte, hogy a mezőgazdasági prioritások a versenyképes, a válságálló, a fenntartható, a gazdabarát és a tudás alapú mezőgazdaság. Mint mondta, közös feladatnak számít az uniós mezőgazdasági ágazat versenyképességének a helyreállítása, amelyet jelentősen lerontott a klímaváltozás okozta rendkívül időjárás, a terjedő, állat és növénybetegségek, a megemelkedett input-költségek vagy a harmadik országokból érkező import. "Ahhoz, hogy ezekre a kihívásokra reagálni tudjunk, válságállóvá kell tenni a mezőgazdasági ágazatot, amelyhez megfelelő válságmegelőzési és válságkezelési intézkedések szükségesek" - hangoztatta a tárcavezető.
 
Nagy István véleménye szerint a fenntartható mezőgazdaság és erdőgazdálkodás fontos szerepet játszik a klímaváltozás elleni küzdelemben, a biológiai sokféleség, valamint a természet védelmében, és ezen keresztül a teremtett világértékeinek megőrzésében is. Felhívta a figyelmet arra is, hogy szakítani kell azzal a téves meggyőződéssel, hogy a mezőgazdaságra és a gazdákra a klímaváltozás okozójaként tekintenek. Továbbá elengedhetetlen, hogy megfelelően ösztönözzék a termelőket a fenntarthatóbb termelési gyakorlatok alkalmazására - mondta a miniszter. Hangsúlyozta, hogy a tudás alapú és innovatív mezőgazdaság megteremtése elengedhetetlen a fenntarthatósági célok teljesítésének eléréséhez és a versenyképesség növeléséhez. "Nagyobb hangsúlyt kell fektetni a tudástranszferre és a helyben történő hozzáadott érték megteremtésére. Az innovatív megoldások alkalmazása nagyban hozzájárulhat ugyanis az ágazat környezet és klímapolitikai céljaihoz - tette hozzá Nagy István. A politikus kitért arra is, hogy a magyar elnökség célja a termelőkre és a tagállami hatóságokra háruló új adminisztratív és költségvetési többletterhek elkerülése. Az állatok szállítás közbeni védelméről szóló javaslattal kapcsolatban elmondta, hogy a szakértői szintű, stratégiai és szakmai eszmecserére helyezi a magyar elnökség a hangsúlyt a körültekintő szabályozás kialakítása érdekében.
 
forrás: kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy István hétfői beszéde Brüsszelben

2023. szeptember 19. 14:08
Felháborító, elfogadhatatlan és nem átlátható, ahogy Brüsszel arról döntött, hogy nem hosszabbítja meg az ukrán mezőgazdasági termékek behozatali tilalmát az Ukrajnával határos öt európai uniós tagországban – jelentette ki Nagy István agrárminiszter hétfőn Brüsszelben.
Az EU Ukrajna kezébe adta az ukrán gabona importjának megoldási lehetőségét.

Több mint 7000 juhtartó részesül az európai uniós forrásból

2023. március 29. 11:10
Megkezdődött a termeléshez kötött anyajuhtartás támogatások kifizetése. Az európai uniós forrásból finanszírozott támogatást több mint 7 ezer juhtartó számára, 5,5 milliárd forint értékben fizetik ki – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a tárca sajtóközleményében.