A mesterséges édesítőszerekben lévő vegyi anyagok károsíthatják a DNS-t

2023. június 13. 15:44
A szukralóz-6-acetátról - a szukralóz emésztése során keletkező vegyületről - szóló új tanulmány eredményei megkérdőjelezik az általánosan használt mesterséges édesítőszerek biztonságosságát.
A szukralóz a cukornál körülbelül 320-1000-szer édesebb mesterséges édesítőszer, amelynek kalóriatartalma nulla. Élelmiszerek széles skáláján használják, többek között diétás italokban, rágógumikban, cukormentes lekvárokban, kávészirupokban és szószokban.
A mesterséges édesítőszerekben lévő vegyi anyagok károsíthatják a DNS-t
Annak ellenére, hogy népszerű a fogyni vágyók körében, a WHO nemrégiben arra figyelmeztette a fogyasztókat, hogy a mesterséges édesítőszerek, köztük a szukralóz, hatástalanok a testsúly szabályozására, és valójában növelhetik a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
 
Rágcsálókon végzett korábbi kutatások megállapították, hogy a szukralóz elfogyasztása után számos zsírban oldódó vegyület képződik az emésztőrendszerben. Az egyik ilyen vegyület a szukralóz-6-acetát.
 
Most ugyanennek a tudományos csoportnak az új kutatása megállapította, hogy a szukralóz-6-acetát genotoxikus lehet, és negatívan befolyásolhatja a DNS-t. Azt is megállapították, hogy a vegyület hozzájárulhat a szivárgó bélrendszer kialakulásához és befolyásolhatja a bélszövetek génexpresszióját.
 
A tudósok laboratóriumi kísérleteket végeztek, amelyekben emberi vérsejteket tettek ki szukralóz-6-acetátnak. Olyan laboratóriumi kísérleteket is végeztek, amelyekben emberi bélszöveteket tettek ki a vegyületnek, és vizsgálták a bélsejtek genetikai aktivitását.
 
A csoport megfigyelte, hogy a szukralóz-6-acetátnak kitett sejtek DNS-e töréseket mutatott, ami arra utal, hogy a vegyület genotoxikus.
 
Azt is megállapították, hogy amikor a bélben található szöveteket szukralóz-6-acetátnak és szukralóznak tették ki, mindkettő károsította a bélgát integritását. Ezenkívül a vegyület jelentősen megnövelte a bélben az oxidatív stresszel, gyulladással és rákos megbetegedésekkel összefüggésbe hozható gének fejlődését.
Egy sajtóközleményben Susan Schiffman, a tanulmány társszerzője, az Észak-Karolinai Állami Egyetem biomérnöki tanszékének adjunktusa elmondta: "Amikor a szukralózt és a szukralóz-6-acetátot bélhámszöveteknek - a bélfalat bélelő szövetnek - tettük ki, azt találtuk, hogy mindkét vegyi anyag "szivárgó bélrendszert" okoz. Alapvetően áteresztőbbé teszik a bélfalat. A vegyi anyagok károsítják a "szoros kötéseket", vagyis azokat a kapcsolódási pontokat, ahol a bélfal sejtjei összekapcsolódnak egymással."
 
A szukralóz-6-acetát továbbá két, a méregtelenítésben és a sejtek anyagcseréjében szerepet játszó enzimet is blokkolt, ami a tanulmány szerzői szerint káros toxikológiai expozícióhoz vezethet.
Ez pedig azért aggasztja a tudósokat, mert a boltok polcain található szukralózban is nyomokban szukralóz-6-acetátot azonosítottak.
 
"Hogy ezt kontextusba helyezzük, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság az összes genotoxikus anyagra vonatkozóan 0,15 mikrogramm/fő/nap toxikológiai küszöbértéket állapított meg" - magyarázza Schiffman. "A mi munkánk azt sugallja, hogy a szukralóz-6-acetát nyomokban lévő mennyisége egyetlen, napi szukralózzal édesített italban meghaladja ezt a küszöbértéket. És ez még nem is számol azzal a szukralóz-6-acetát mennyiséggel, amely metabolitként keletkezik, miután az emberek szukralózt fogyasztanak"."
 
Schiffman szerint ezek az eredmények számos aggályt vetnek fel a szukralóz és metabolitjai lehetséges egészségügyi hatásaival kapcsolatban.
 
"Itt az ideje, hogy felülvizsgáljuk a szukralóz biztonságosságát és szabályozási státuszát, mert egyre több a bizonyíték arra, hogy jelentős kockázatokat rejtenek" - mondja Schiffman. "Ha másra nem is, arra biztatom az embereket, hogy kerüljék a szukralózt tartalmazó termékeket. Ez olyasvalami, amit nem szabadna fogyasztani".
 
Forrás: healthnews.com

Kapcsolódó cikkek

Rovar a rizsben! Lehet, hogy te is megvetted!

2023. április 13. 12:10
Nébih: rovarral szennyezett rizst hívott vissza a Spar.
 
Rovarszennyezettség miatt a Spar Magyarország kivonta a forgalomból az egy kilogrammos kiszerelésű, saját márkás hosszú szemű rizs termékét – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kedden a honlapján.

A túró kedvező élettani hatásai kiemelkedők

2024. június 24. 13:35
Egészségünk megóvása érdekében egyes szakemberek napi fél liter tej vagy annak megfelelő tejtermék bevitelét ajánlják. Érdemes a túrót beillesztened az étrendedbe, hiszen minden szempontból kitűnő választás.