A mesterséges édesítőszerekben lévő vegyi anyagok károsíthatják a DNS-t
2023. június 13. 15:44
A szukralóz-6-acetátról - a szukralóz emésztése során keletkező vegyületről - szóló új tanulmány eredményei megkérdőjelezik az általánosan használt mesterséges édesítőszerek biztonságosságát.
A szukralóz a cukornál körülbelül 320-1000-szer édesebb mesterséges édesítőszer, amelynek kalóriatartalma nulla. Élelmiszerek széles skáláján használják, többek között diétás italokban, rágógumikban, cukormentes lekvárokban, kávészirupokban és szószokban.

Annak ellenére, hogy népszerű a fogyni vágyók körében, a WHO nemrégiben arra figyelmeztette a fogyasztókat, hogy a mesterséges édesítőszerek, köztük a szukralóz, hatástalanok a testsúly szabályozására, és valójában növelhetik a szívbetegségek és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.
Rágcsálókon végzett korábbi kutatások megállapították, hogy a szukralóz elfogyasztása után számos zsírban oldódó vegyület képződik az emésztőrendszerben. Az egyik ilyen vegyület a szukralóz-6-acetát.
Most ugyanennek a tudományos csoportnak az új kutatása megállapította, hogy a szukralóz-6-acetát genotoxikus lehet, és negatívan befolyásolhatja a DNS-t. Azt is megállapították, hogy a vegyület hozzájárulhat a szivárgó bélrendszer kialakulásához és befolyásolhatja a bélszövetek génexpresszióját.
A tudósok laboratóriumi kísérleteket végeztek, amelyekben emberi vérsejteket tettek ki szukralóz-6-acetátnak. Olyan laboratóriumi kísérleteket is végeztek, amelyekben emberi bélszöveteket tettek ki a vegyületnek, és vizsgálták a bélsejtek genetikai aktivitását.
A csoport megfigyelte, hogy a szukralóz-6-acetátnak kitett sejtek DNS-e töréseket mutatott, ami arra utal, hogy a vegyület genotoxikus.
Azt is megállapították, hogy amikor a bélben található szöveteket szukralóz-6-acetátnak és szukralóznak tették ki, mindkettő károsította a bélgát integritását. Ezenkívül a vegyület jelentősen megnövelte a bélben az oxidatív stresszel, gyulladással és rákos megbetegedésekkel összefüggésbe hozható gének fejlődését.
Egy sajtóközleményben Susan Schiffman, a tanulmány társszerzője, az Észak-Karolinai Állami Egyetem biomérnöki tanszékének adjunktusa elmondta: "Amikor a szukralózt és a szukralóz-6-acetátot bélhámszöveteknek - a bélfalat bélelő szövetnek - tettük ki, azt találtuk, hogy mindkét vegyi anyag "szivárgó bélrendszert" okoz. Alapvetően áteresztőbbé teszik a bélfalat. A vegyi anyagok károsítják a "szoros kötéseket", vagyis azokat a kapcsolódási pontokat, ahol a bélfal sejtjei összekapcsolódnak egymással."
A szukralóz-6-acetát továbbá két, a méregtelenítésben és a sejtek anyagcseréjében szerepet játszó enzimet is blokkolt, ami a tanulmány szerzői szerint káros toxikológiai expozícióhoz vezethet.
Ez pedig azért aggasztja a tudósokat, mert a boltok polcain található szukralózban is nyomokban szukralóz-6-acetátot azonosítottak.
"Hogy ezt kontextusba helyezzük, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság az összes genotoxikus anyagra vonatkozóan 0,15 mikrogramm/fő/nap toxikológiai küszöbértéket állapított meg" - magyarázza Schiffman. "A mi munkánk azt sugallja, hogy a szukralóz-6-acetát nyomokban lévő mennyisége egyetlen, napi szukralózzal édesített italban meghaladja ezt a küszöbértéket. És ez még nem is számol azzal a szukralóz-6-acetát mennyiséggel, amely metabolitként keletkezik, miután az emberek szukralózt fogyasztanak"."
Schiffman szerint ezek az eredmények számos aggályt vetnek fel a szukralóz és metabolitjai lehetséges egészségügyi hatásaival kapcsolatban.
"Itt az ideje, hogy felülvizsgáljuk a szukralóz biztonságosságát és szabályozási státuszát, mert egyre több a bizonyíték arra, hogy jelentős kockázatokat rejtenek" - mondja Schiffman. "Ha másra nem is, arra biztatom az embereket, hogy kerüljék a szukralózt tartalmazó termékeket. Ez olyasvalami, amit nem szabadna fogyasztani".
Forrás: healthnews.com
Kapcsolódó cikkek
A növényi alapú étrend totálisan felforgatja az élelmiszeripart, és egyre több követőre talál
2023. február 27. 10:26
A növényi eredetű élelmiszerek fogyasztása soha nem látott ütemben növekszik. De hogyan nevezzük a húspótló élelmiszereket?
A növényi alapú étrend egyre fontosabbá válik mind az egészségtudatos, mind pedig a környezettudatos fogyasztók számára, és még a fenntartható élelmiszerellátási lánc kialakításához is hozzájárul.
Bánáti Diána és Gyimes Ernő, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara Élelmiszermérnöki Intézetének kutatói arra keresték a választ a független vizsgálólaboratóriumokat működtető Eurofins Analytical Services Hungary Kft. által támogatott tudományos szaklap, az Élelmiszervizsgálati Közlemények legfrissebb tudományos cikkében, hogy a szakirodalomban „plant-based meat alternatives” vagy „meat analogues” névvel illetett, kizárólag növényi alapanyagokból készített, húskészítményekre hasonlító élelmiszerek mely egyéb, széles körben, laikusok számára is használatos elnevezésekkel illethetők.
AZ ÉLELMISZER ÖNELLÁTÁS STRATÉGIAI KÉRDÉS
2023. július 25. 12:45
A háború árnyékában az élelmiszer önellátás stratégiai kérdés - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor kerekasztal beszélgetésén, csütörtökön Tusnádfürdőn.