Balatoni Rózsa Bábolnán

2023. szeptember 08. 15:54
Kívülről se rohad és belül sincsenek fekete-szürke vagy barnás foltok a krumpliban - hála a MATE Keszthelyen folyó kutatásainak.
Balatoni Rózsa Bábolnán
Szerintem a kutatók még adósok a hazai sötétlila húsú burgonyával, bár a Bábolnai Gazdanapokon kiállított Démon fajtát ők elég sötétnek ítélik. Abból indulnak ki, hogy a saját családjaik próbából sem merték megenni a lilát. Persze ők nem élnek együtt halloween- és zombirajongó tizenévesekkel, akik rajonganak mindenért, ami narancsszín, vagy sötét és félelmetes.
 
A magyar konyha klasszikus kedvence volt a rózsaszín héjú, fehér húsú rózsakrumpli, amit viszont megújítottak, így Balatoni Rózsa piros héjjal és fehér béllel örvendezteti meg vásárlóit.
A MATE standján kiállított burgonyák közül még a Basát emelnénk ki, amiről az egyik grillrajongó ismerősöm elmondta, hogy megfőzi és úgy dobja a grillre: „hú, az nagyon finom!”
A stand egyik vendéglátója, dr. Simon Brigitta egyetemi adjunktus, a Növénytermesztéstudományi Intézet munkatársa elmondta, hogy a keszthelyi vetőkrumpli nagy érték, mert klónozott technológiával állítják elő, így vírusmentes, vagyis a háziasszonynak nem kell a fekete „fájásos” gumókkal megküzdeniük.
 
Ráadásul nem is csak mentesek ezek a burgonyák a vírusoktól, hanem rezisztensek is rájuk, vagyis vetni is ezeket érdemes.
Aki tehát egészséges magyar fajtákat nevelne, keresse a mini gumókat tartalmazó hálókat, mert ezekből csodás nagy, és jó krumplit nevelő növényeket kap.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Bajnokok az élelmiszeriparban

2023. augusztus 07. 11:27
Magyarország sikere az eredményes magyar vállalkozások, vállalatok működéséből adódik össze, ezért az élelmiszeriparban is lesznek nemzeti bajnokok, akik a világpiacon is helytállnak majd – jelentette ki dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

Árstop kivezetés

2023. február 01. 13:24
Az egy éve bevezetett árstop betöltötte szerepét; a termelői, feldolgozói szervezetek és a kiskereskedelem szereplői a kivezetését javasolják
Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.