A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigénylés

2022. június 15. 08:14
A mezőgazdasági őstermelő (az őstermelők családi gazdasága esetében annak képviselője) jogosult a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigénylésre saját nevére szóló számla alapján. A felhasznált gázolaj után visszatéríthető adó összege évente maximum 97 liter/ha lehet. Amennyiben a naptári éven belül változik a megművelt földterület, felújított erdő, halastó területe, úgy ennek arányában változik a visszatéríthető adó összege, tehát a hektáronként legfeljebb figyelembe vehető gázolajmennyiség egytizenketted része és a terület használatának hónapjai szorzataként számított, egész literre kerekített mennyiség vehető legfeljebb figyelembe.
A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni adó-visszaigénylés

PÉLDÁUL
Területnövekedés esetében, ha van egy 100 hektáros terület, amelyhez június 15-én további 10 hektárt vásárolunk, ebben az esetben a visszatéríthető gázolaj mennyisége a következő:

*Fontos: A számításnál a megkezdett hónapot a területet a hónapban elsőként használónál kell figyelembe venni! 

Területcsökkenés esetében, ha van egy 100 hektáros terület, amelyből június 15-én eladunk 10 hektárt, ebben az esetben a visszatéríthető gázolaj mennyisége a következő:

*Fontos: A számításnál a megkezdett hónapot a területet a hónapban elsőként használónál kell figyelembe venni! 

FONTOS! A jövedéki termék adóval növelt beszerzését igazoló bizonylat kiállításának napján érvényes adómérték alapján igényelhető vissza a beszerzett és fel is használt gázolaj adója, tehát a számla keltekor érvényben lévő jövedéki adómértéket kell mindig figyelemebe venni!
Főszabály szerint a gázolaj utáni adómérték a kőolaj világpiaci árához igazodik, ez azt jelenti, hogy:

Az adómérték meghatározásánál azonban figyelemmel kell lenni arra, hogy 2 fajtakódú gázolajat különböztetünk meg jelenleg a piacon:
- egyrészt a 016-as fajtakódú gázolajat, amelyre nem vonatkozik a hatósági árszabás, ebben az esetben a fenti főszabály szerint kell eljárni, ami azt jelenti, hogy a 2021.04.01. - 2022.06.30. időszakra vonatkozóan a főszabály szerint kalkulált adómérték: 90,487 Ft/liter;
- másrészt a „2710 20 11 KN” kódú dízelgázolaj (088-as fajtakód), amelyre vonatkozik a hatósági árszabás.
Tehát a „2710 20 11 KN-kódú dízelgázolajat”
- a jelenleg hatályos jogszabályok hatósági áras termékként definiálják, amelynek legmagasabb, beszállító által alkalmazható bruttó nagykereskedelmi eladási ára 480 Ft/l, és amelynek jövedéki adója
a Kormány rendelkezéseinek köszönhetően, ebben az évben, 2 lépcsőben is csökkentésre került, az alábbiak szerint:

Felhívjuk a figyelmet, hogy a mindenkor hatályos jogszabálynak megfelelőlen kell eljárni. Vonatkozó jogszabályok:
- a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény
- az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. törvény
- a hatósági üzemanyagárral kapcsolatos egyes intézkedésekről szóló 57/2022. (II. 28.) Korm. rendelet
NAK/ dr. Buzás Tivadar

https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/104624-a-mezogazdasagban-felhasznalt-gazolaj-utani-ado-visszaigenyles

Kapcsolódó cikkek

TOVÁBB ERŐSÖDÖTT A MAGYAR AGRÁRIUM TÁRSADALMI ELISMERTSÉGE

2021. június 11. 08:04
A koronavírus-járvány idején tovább erősödött a magyar agrárium társadalmi elismertsége - jelentette ki Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Szentesen.

A precíziós gazdálkodás kényszere

2019. március 12. 08:40
Mit jelent a precíziós gazdálkodás vagy helyspecifikus növénytermesztés? Sokan és sokszor használjuk, röviden és tömören mégis kevesen definiálták eddig e fogalmakat. Egy meghatározás szerint: a terület heterogenitását figyelembe vevő gazdálkodás, hatékony inputanyag-kijuttatás, amelynek köszönhetően a korábbiaknál jövedelmezőbb növénytermesztés folytatható.