A mezőgazdasági támogatások adózási szabályai: Mit kell tudnia az őstermelőknek?

2023. március 02. 12:37
Az őstermelők által kapott mezőgazdasági támogatásokat nem kell bevételként számítani a Szja tv. 7. § (3) bekezdése alapján. Azok nem számítanak bele a bevételi értékhatárba és a jövedelem számításába.
 
Tekintettel arra, hogy az Szja tv. általános jelleggel fogalmaz, így ebbe a körbe bele kell érteni mindenféle típusú támogatást, amelyet az őstermelő a mezőgazdasági őstermelői tevékenységével összefüggésben kap (ez vonatkozik a költségek fedezetére vagy a fejlesztési célra folyósított támogatásokra is). Vagyis nem minősül bevételnek például a terület- vagy állatállomány alapján járó támogatás, a mezőgazdasági tevékenység költségeinek fedezetére vagy fejlesztési célra kapott támogatás, a mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés, illetve a kárenyhítő juttatás sem – értesült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közleményéből az Agro Napló.
A mezőgazdasági támogatások adózási szabályai: Mit kell tudnia az őstermelőknek?
Az Szja tv. 4. § (5) bekezdése szerint ugyanakkor lényeges, hogy ha a jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján folyósított vissza nem térítendő támogatást a jövedelem kiszámításánál nem kell bevételként figyelembe venni, akkor a támogatás felhasználásával a jogszabály, illetve a nemzetközi szerződés rendelkezéseivel összhangban teljesített kiadás alapján nem számolható el költség (értékcsökkenési leírás sem). Ha a támogatás csak részben nyújt fedezetet a kiadásra, e rendelkezést csak a kiadásnak a támogatásból fedezett része tekintetében kell alkalmazni.
 
Szem előtt kell tartani továbbá, hogy az Szja tv. 10. § (2) bekezdése értelmében, ha a magánszemély jogszabály vagy nemzetközi szerződés rendelkezése alapján támogatást kap, ezzel összefüggő nyilvántartási kötelezettségeit a jogszabály, illetve a nemzetközi szerződés rendelkezéseinek figyelembevételével teljesíti. A magánszemély köteles olyan elkülönített nyilvántartást vezetni, amelynek alapján a támogatás felhasználása és a felhasználás jogszerűsége ellenőrizhető.
 
A felmerült költségeket a felmerüléskor folyamatosan le kell könyvelni és tételes kimutatás készítésével összesítő bizonylat alapján év végén korrigálni kell az adó alapjánál figyelembe vehető költségeket.
 
A tárgyi eszközöknél is fontos az értékcsökkenés elszámolásakor kalkulálni a várható támogatás összegével, amivel csökkenteni kell a nettó értéket és az eredeti bruttóérték alapján a nettóérték mértékéig elszámolni az amortizációt. Ellenkező esetben a korábban benyújtott bevallást önellenőrizni szükséges.
 
A tételes költségelszámolást alkalmazó mezőgazdasági őstermelőknek fokozottan ügyelniük kell a fent leírtakra, átalányadózó őstermelők esetében a fenti szabálynak viszont nincs különösebb jelentősége, hiszen ők elismert költséghányadot alkalmaznak.
 
Az információk tájékoztató jellegűek, a mindenkor hatályos jogszabályoknak megfelelően kell eljárni.
 
forrás: agronaplo.hu

Kapcsolódó cikkek

Vészesen csökken az agrártermelők száma az EU-ban

2024. július 04. 17:48
A pályaelhagyók jelentős része egy nagyobb gazdaságba olvad bele.
 
Bartholomäus Grill, német újságíró könyvet írt az európai mezőgazdaság jelenlegi fejlődéséről. Ebben megállapítja, hogy az EU tagországokban naponta összesen mintegy 1.000 parasztgazdaság hagy fel a termeléssel.

Fontos módosítás az állatjóléti támogatási felhívásban

2023. október 31. 13:19
Módosul a Vidékfejlesztési Programból finanszírozott baromfiágazati állatjóléti támogatásról szóló felhívás: november vége lett a határidő!