Drámai árváltozás a magyar búzapiacon

2023. július 06. 12:16
A tavalyi ár csaknem felének megfelelő árcsökkenés bár enyhíti a malom- és a sütőiparra nehezedő nyomást, ugyanakkor a magyar termelők nagy részét jelentős veszteséggel fenyegeti.
 
Hatalmas fordulat következett be a hazai búzapiacon, mivel az új szezon induló árai a tavalyiak 40-50 százalékára estek.
Drámai árváltozás a magyar búzapiacon
A lap felhívja a figyelmet arra, hogy az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) adatai szerint az orosz–ukrán háború kirobbanása miatt a búzafelvásárlási árak 2022 nyarára tonnánként 130 ezer forint fölé szöktek, míg a mostani árak 60 ezer forint körül mozognak. A drasztikus áresés óriási csapás a gazdálkodóknak, akik a korábbi drágulás hatására az év elején még azt remélték, hogy a tonnánkénti búzaárak elérhetik a 200 ezer forintot is.
 
A szakértők szerint az áremelkedések alapvetően az orosz-ukrán háború egyes eseményeinek tulajdoníthatók. Ez látszik abból is, hogy bár a hazai termelői árak a szállítási, raktározási és egyéb költségeket nem tartalmazzák, még így is feltűnően nagy, tonnánként több tízezer forint a különbség a magyar és a párizsi árak között. A komoly differencia elsődleges magyarázata, hogy az unióba most korlátlan beszállítási lehetőséget élvező ukrán gabona Magyarországon, illetve a közép-kelet-európai régióban – lokális hatásként – lenyomja az árakat. Az ukrán termények fokozódó konkurenciát támasztanak a távolabbi EU-tagországokban is, így például Olaszországban, amely a magyar minőségi búza egyik fő felvevőpiacának számít.
 
A piaci események szempontjából további fontos tényező, hogy a múlt évi 4,1-4,2 millió tonnánál jóval több, akár 5,7 millió tonna búza is teremhet az idén. Ez azt is jelenti, hogy a gazdálkodók a belföldi igényeket meghaladó mennyiségű terményt arathatnak le, így az átmenő készletekkel együtt mintegy 3 millió tonna búzának külföldön kell értékesítési lehetőséget keresni.
 
A valószínűsíthető túlkínálat miatt tehát egyáltalán nem véletlen, hogy Nagy István agrárminiszter a közelmúltban arra hívta fel a figyelmet, hogy az ukrán termékekre vonatkozó, szeptember 15-én lejáró régiós importtilalmat meg kell hosszabbítani.
 
 
 
forrás: agrotrend.hu / Infostart

Kapcsolódó cikkek

Mi termeljük Európa legdrágább szőlőjét, és adjuk el legolcsóbb borát

2024. április 25. 14:43
A szőlőtermesztés az elmúlt ötven évben többet változott, mint az azt megelőző ötszáz évben és a következő öt évben többet fog, mint az elmúlt ötvenben.

Változik a föld elővásárlási joga

2023. december 11. 08:56
A földek vonatkozásában gyakorolható elővásárlási jognak a veszélyhelyzet ideje alatti különös szabályairól szóló rendelet módosította a helyi földművesek földszerzésére vonatkozó rendelkezéseket. Eszerint csak szántó, legelő (gyep), illetve rét művelési ágban nyilvántartott földrészlet vagy kizárólag ilyen, illetve ilyen mellett kivett művelési ágú alrészletet tartalmazó földrészlet megszerzése esetén nem gyakorolható az államot megillető elővásárlási jog.