A NAK is támogatja az Európai Gyümölcsnap bevezetését

2017. március 13. 09:07
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kéri a magyar EP-képviselőket, hogy támogassák az Európai Gyümölcsnap bevezetését célzó spanyol kezdeményezést – közölte a NAK. A tervek szerint július 12-e lenne az Európai Gyümölcsnap, amely a gyümölcsfogyasztás fontosságára hívná fel a figyelmet.

A NAK a magyar agrárium, élelmiszeripar meghatározó köztestületeként határozottan támogatja – úgy is, mint a Copa-Cogeca tagja – a spanyol Ramón Luis Valcárcel Siso EP-képviselő által kezdeményezett Európai Gyümölcsnap bevezetését, melynek javasolt dátuma minden esztendő július 12-e. Győrffy Balázs, a NAK elnöke levélben fordult a magyar európai parlamenti képviselőkhöz, kérve őket a kezdeményezés támogatására, a kapcsolódó nyilatkozat aláírására.

Az életmóddal kapcsolatos kihívások, terhelések a fejlett társadalmakban – így az Európai Unióban is – jelentősen megemelkedtek az utóbbi évtizedekben. A mozgásszegény életvitel, a rossz táplálkozási szokások sajnos meghatározó részei mindennapi életünknek. Köztudott és tudományosan bizonyított, hogy a rendszeres gyümölcsfogyasztás nagyon jelentős szerepet tölt be a kiegyensúlyozott étrend kialakításában – és minden korosztály számára egyaránt fontos kell legyen. Ennek ellenére azonban a gyümölcsfogyasztás mértéke sajnos egész Európában csökkenő tendenciát mutat.

A NAK szerint minden lehetőséget meg kell ragadni a gyümölcsfogyasztás népszerűsítésére, egy Európai Gyümölcsnap kijelölése kiváló eszköze lehetne a rendszeres gyümölcsfogyasztás promotálásának, azzal a céllal, hogy a friss gyümölcs az európai polgárok mindennapos étkezéseinek természetes részévé váljon.

otpagrar.hu

Kapcsolódó cikkek

Előzzük meg a tavaszi erdőtüzeket!

2016. március 21. 08:09
A 2015-ös erdő- és vegetációtűz szezonban több, mint 5300 szabadterületi tűzeset keletkezett, összesen mintegy 50 millió négyzetméter erdős és nem erdős területet érintve. A korábbi évekhez hasonlóan a kiemelten tűzveszélyes tavaszi időszakban (március-április) keletkezett a tüzek 53%-a, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szeretné felhívni mind a kirándulók, mind a gazdálkodók figyelmét, hogy szabadtéri tűzgyújtáskor mindig óvatosan, körültekintően és a szabályok betartásával járjanak el!

40 milliárdos kormányzati támogatás a borászatnak

2016. augusztus 10. 07:56
A kormány döntött a borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatásáról, ennek keretében 40 milliárd forint összegű támogatási forrásra lehet pályázni - közölte Gál Péter sajtótájékoztatón.