A nap kérdése: táppénz ideje beleszámít-e a munkaidőkeretbe?

2022. április 07. 13:05
Figyelembe kell-e venni a havi órakeretnél a betegállomány idejét, ha igen, akkor ez esetben csak a hétköznapok vagy a hétvége is beleszámít a keretbe? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.
A nap kérdése: táppénz ideje beleszámít-e a munkaidőkeretbe?

OLVASÓNK KÉRDÉSE:

Egy 23 munkanapos (184 munkaórás) hónapban, a hónap elején 5 napig táppénzen (nem betegszabadságon) volt a munkavállaló, ebből kettő nap hétvégére esett. Teljes munkaidős, 12 órás folyamatos munkarendben dolgozik. Miután gyógyultan visszament a munkahelyére, a munkáltató az adott hónapra beosztotta 184 órányi munkavégzésre. Figyelembe kell-e venni a havi órakeretnél a betegállomány idejét, ha igen, akkor ez esetben csak a hétköznapok vagy a hétvége is beleszámít a keretbe?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A munkavállaló a keresőképtelenség napjaira távolléti díjat (betegszabadság) vagy táppénzt kap, és utólag nem kell ledolgoznia az e napokra meghatározott munkaidőbeosztás szerinti munkaórákat. Azaz a keresőképtelenség napjaira előzetesen beosztott munkaidőt, beosztás hiányában a napi munkaidőt teljesítettnek kell tekinteni, vagy a keresőképtelenség napjait figyelmen kívül kell hagyni. Így, ha az egyhavi munkaidőkereten belül egy munkavállaló három munkanapon keresőképtelen volt, akkor a teljesítendő munkaórái száma (23-3)x8=160, az ezen felüli munkaórák rendkívüli munkaidőnek minősülnek.

www.adozona.hu

Kapcsolódó cikkek

Nőnapi virág helyett...

2020. március 11. 08:35
Mi lenne, ha virág helyett azt kívánnánk a nőknek március 8-án, hogy dolgozzanak minden évben négy hetet ingyen?  A nemek közötti bérszakadék európai uniós átlaga 16 százalék. Ezt úgy fordíthatjuk , hogy a nők átlagosan évente nyolc hetet ingyen dolgoznak. 

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltésénél érvényesíthető-e a korkedvezményes idő?

2022. március 24. 08:07
Korkedvezményes nyugdíjba mentem 2010. február 10-én, jelenleg szolgálati járandóságban részesülök. A 31 év szolgálati idő alatt 6 év korkedvezményt szereztem. A rám irányadó korhatárnál érvényesíthető-e ez a 6 év? Jelenleg 60 éves vagyok, a járandóság mellett folyamatosan dolgozom. A nők 40-hez közel két évet kell dolgoznom, amikortól már nem esnék a kereseti korlát alá.