A nem élelmiszercélú mezőgazdaságnak is van létjogosultsága

2017. március 28. 08:03
Letették a szabadegyházai Hungrana Kft. újabb biomassza-erőművének alapkövét hétfőn: a másfél milliárd forintos beruházással a kukorica-feldolgozó cég a termeléshez használt teljes gőz- és hőigényét száz százalékban maga fogja kielégíteni.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter köszöntőjében hangsúlyozta: a vállalat hosszú távra tervez, ezt bizonyítják az évről évre megvalósított fejlesztések. Hozzátette: a fejlődés mellett fontos számukra a környezet védelme is, hiszen csak magyar, GMO-mentes alapanyagot használnak, bioetanolt állítanak elő a gépjárművek számára, és a 2012-ben átadott biomassza-kazánt is bővítik. A miniszter elmondta, hogy a Hungrana a meglévő biomassza-erőművében évente 60 ezer tonna szalmát és 12-15 ezer tonna napraforgóhéj pelletet éget el, amivel a gőz- és hőigényének kétharmadát fedezi. Megjegyezte, hogy a most kezdődő fejlesztéssel ez az arány száz százalékra nő.

Fazekas Sándor kiemelte, hogy a Hungrana az 1990-es években még naponta 400 tonnás kukorica-feldolgozási kapacitással rendelkezett, mára napi 3500 tonnára növelték ezt. Piaci pozíciójuk folyamatosan erősödik, Európa legjelentősebb kukorica feldolgozói, miközben több mint száz éve meghatározó szereplői a magyar élelmiszeriparnak. A tárcavezető beszélt arról is, hogy a cég – a kormány elképzeléseivel összhangban – a magasabb szinten feldolgozott, versenyképes, jó minőségű élelmiszer-alapanyagokat állít elő.


Takarmány is, fehérje is


A szabadegyházai esemény kapcsán szakmai konferenciát is tartottak, amelyen Reng Zoltán, a Hungrana Kft. vezérigazgatója előadásában rámutatott, hogy az országban minden negyedik hektáron kukoricát vetnek, miközben minden második tonnát feldolgozás nélkül exportálnak. Megemlítette, hogy a kukorica sokáig takarmánynövény volt, pedig a keményítőt kivonva kiváló fehérje koncentrátum, nem mellékesen pedig kiváltható vele a GMO-gyanús, importált szója. Szólt arról is, hogy a kukoricából kivont keményítőt elcukrosítva az élelmiszeripar számára cukrokat, keményítőt, alkoholt állítanak elő.

A cégvezető közölte, hogy az elmúlt 10 évben 225 millió euró beruházást hajtottak végre, jelenleg 1,15 millió tonna kukoricát dolgoznak fel. Ebből körülbelül 310 ezer tonna izocukrot, 180 millió liter alkoholt, 60 ezer tonna keményítőt, 105 ezer tonna glükózt és dextrózt, 270 ezer tonna CGF takarmányt, 44 ezer tonna glutént, 63 ezer tonna csírát állítanak elő.


Alternatívák kellenek


Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) főigazgatója kijelentette, hogy a Hungrana legújabb beruházása ráirányítja a figyelmet a nem élelmiszercélú mezőgazdaság jelentőségére, létjogosultságára. Úgy vélte, szakmai alapokra helyezve igenis szükség van rá Magyarországon.
Mint mondta, hazánkban 4,5 millió hektáros területen folytatható szántóföldi növénytermesztés, amelyen mintegy 18-20 millió ember számára képesek élelmiszert és alapanyagokat előállítani. Jelezte, hogy a kertészeti és állattenyésztési ágazat, valamint az öntözés fejlesztésével ebben előre lehet lépni, akár 25-30 millió ember kiszolgálása is lehetséges. Közölte, hogy 600-800 ezer hektáron a környezet nem kedvez a hagyományos élelmiszer-alapanyagok előállításának, oda alternatívák kellenek, mint például a tervezetten energetikai célú hasznosításra szánt növények termesztése.

 


(MTI)

 


Új gabona-feldolgozó épül

Várhatóan a nyárra elkészül a Tisza-TK Projekt Kft. mintegy 45 milliárd forintos beruházással épülő gabona-feldolgozó gyára Tiszapüspöki határában. A társaság már megkezdte az évente 530 ezer tonna kapacitású üzem ellátásához szükséges kukorica felvásárlását. A termékek teljes egészében magyar alapanyagból készülnek majd. A vállalat a felvásárolt GMO-mentes magyar kukoricából élelmiszeripari alapanyagokat, ezen belül is a legmagasabb minőségű alkoholt, izocukrot, étolajat állít majd elő. Jelentős lesz az állattenyésztési célokra gyártott GMO-mentes takarmányalapanyag-termelés is. Az új gyár stabil, hosszú távú keresletet biztosít a kukorica és a biomassza számára. (MTI)

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Pánikhangulat és tévhitek - Ezt érdemes tudni az E-számokról

2018. május 14. 09:04
A tévhitekkel ellentétben az E-számokat nem azért hozták létre, hogy a káros anyagokat jelöljék velük az élelmiszerekben. Sokkal inkább gyakorlati és praktikussági szempontból fontosak, a használatukkal ugyanis minden európai országban egységesen lehet jelölni, hogy egy adott élelmiszer mit tartalmaz. Mivel egy címkén csak kevés információ fér el, ezért így könnyebben fel lehet tüntetni az összetevőket.

Négy tévhit a munkaidőkerettel kapcsolatban

2018. március 02. 08:05
A munkaidő-szervezés egyik lényeges kérdése, hogyan lehet szabályosan és ésszerűen foglalkoztatni a munkaidőkeretben dolgozókat. A CHSH Dezső és Társai Ügyvédi Iroda jogásza eloszlat néhány tévhitet ezzel kapcsolatban.