A női energiák lesznek a fókuszban az idei Gourmet fesztiválon
2024. május 06. 18:45
A kiváló női séfek, cukrászok, pékek és termelők kerülnek főszerepbe az idei MBH Bank Gourmet fesztiválon, amely több mint 100 kiállítóval – köztük mintegy 50 étteremmel és cukrászdával – és gyereknapi meglepetésekkel várja a közönséget május 24. és 26. között a Millenárison.
A Gourmet idén is követi a megbízható "alapreceptet": bemutatja Magyarország gasztronómiai felhozatalát, megspékelve egy friss és aktuális témával, amely idén a női energia lesz – mondta el Nemes Richárd főszervező a rendezvény hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.
Határozott előrelépés mutatkozik ugyanis abban, hogy egyre több nő vállal komoly szerepet a sokáig férfiak uralta magyar gasztronómiában – jegyezte meg.
Mivel a Gourmet utolsó napja ezúttal éppen gyereknapra esik, ekkor a 18 év alattiak ingyen léphetnek be a fesztiválra. Számos kiállító készül a gyerekek számára meglepetésekkel – például robbanócukros minimacaronnal –, a Gourmet Akadémia vasárnapi workshopjai pedig a fiatalokat is megszólítják majd.
Nemes Richárd kiemelte azt is, hogy a legjobb vidéki és budapesti éttermek meghívása mellett a szervezők nem kizárólag a hazai fine dining gasztronómiát szeretnék bemutatni, hanem a magas színvonalú bisztrókat, nemzetközi konyhákat is.
Idén kiállít két pékség is, mellettük természetesen megjelennek a legjobb cukrászdák, pincészetek – mondta el a főszervező, az izgalmas ételkínálaton túl kiemelve a változatos italmenüt, a kávékülönlegességektől a koktélokon át a pezsgőkig.
Újdonság, hogy a legtöbb kiállítónál lesz legalább egy pénztárcabarát étel.
Dankó Virág, a Millenáris Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója felidézte, hogy idén 13. alkalommal adnak otthont "Magyarország kedvenc gasztrofesztiváljának".
A Gourmet idei nagykövetei Ormós Gabriella, a Kovászlabor blog és a Jenői pékség alapítója, Fekete Zsóka, a Fekete Zsóka mangalicafarm tulajdonosa és Ötvös Zsuzsa gasztroblogger, a Laurel Budapest cukrász- és társséfje lesznek.
M. Horváth Veronika, a Gourmet Akadémia főszervezője elmondta, hogy a workshopok többségét ebben az évben női szakemberek tartják. Ormós Gabriella például a gyakorlatban is bemutatja a kovászolás titkait, Fekete Zsóka mangalica tarjájából készít rántott húst, míg Ötvös Zsuzsanna témája a vegán cukrászat és a fine dining kapcsolata lesz, de a "női energiákat" erősíti majd Stahl Judit és az általa létrehozott Flódni című gasztroszínházi előadás is.
A rendezvény teljes programja a https://gourmetfesztival.hu linken érhető el.
forrás: turizmus.com
Kapcsolódó cikkek
Flesch Tamás: Lesznek bezárások, csak nem tömegesen
2022. november 18. 20:50
A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke, Flesch Tamás szerint a szállodaipar számára mentőövet jelentett a kormány új döntése, miszerint március 31-ig elengedik a turisztikai hozzájárulást.
Mint beszámoltunk róla, a szerdai Kormányinfón Gulyás Gergely többek között azt is bejelentette, hogy a kormány turisztikai akciótervet fogadott el, aminek értelmében október 1-től március 31-ig elengedik a turisztikai hozzájárulásnak nevezett, az ágazatot érintő adóterhet, ami azt jelenti, hogy nettó árbevételük 4 százalékát a megadott időintervallumban nem kell az államkasszába befizetniük, emellett az október elejétől már kiutalt összeg visszatérítését is lehet kérvényezni.
Mesebeli, rejtett falu a Balaton-felvidéken, ahol jéghideg forrás fakad
2024. szeptember 02. 16:16
Egy aprócska falu bújik meg a Balaton-felvidék lankái között. Egy kis község, ami hosszú évtizedekig rejtve volt a turisták elől. Vászoly, az ősi település festői szépségű környezetben őrizte meg a Balaton-felvidéki táj jellegzetességeit.