A növényvakság hosszú távon nagyon súlyos következményekkel jár

2024. január 30. 11:48
Mit nevezünk növényvakságnak, és miért jelent hatalmas problémát?
A növényvakság hosszú távon nagyon súlyos következményekkel jár
Az életünk és egészségünk függ a növényektől, de ezt hajlamosak vagyunk elfelejteni. Holott a növények legalább olyan fontos, ha nem fontosabb szerepet töltenek be az életünkben, mint az állatok – írja a 24.hu.
 
Mi a növényvakság?
A növényvakság az a jelenség, amikor az ember képtelen megnevezni a környezetében növő virágokat, bokrokat, fákat, tehát a növényeket, amelyek körülveszik. Ez nem csupán azt jelenti, hogy a nevüket nem tudja, hanem hogy szinte észre sem veszi őket, számára azok "beleolvadnak a terepbe".
Átalakuló Wekerle: Tájkép vihar után: ideje gondolkodni, tervezni,  cselekedni.
1998-ban két amerikai botanikus, Elisabeth Schussler és James Wandersee ezt így definiálták:
Növényvakság elsődlegesen az, amikor valaki képtelen észlelni és felismerni a környezetében lévő növényeket, másodlagosan pedig nem látja meg a növényeknek a bioszférában és az emberi létben betöltött szerepét.
 
A növényvakság okai
A növényvakság egyik oka, hogy a városlakók fokozatosan eltávolodtak a természettől, megszűnt a kapcsolatuk az őket körülvevő környezettel, a természetes élővilággal.
 
James Wandersee és Elisabeth Schussler botanikusok szerint a növények azért nem keltik fel az érdeklődésünket, mert híján vagyunk azoknak a vizuális kapaszkodóknak, amelyek ebben a segítségünkre lehetnének: a növényeknek nincs arcuk, nem mozognak stb. A növények vizuálisan is egybefolynak, összeolvadnak. Agyunk vizuális kérge kiszűri a naponta látottakból a feleslegesnek ítélt adatokat, így a növényeket is, mert úgy gondoljuk, nem mi függünk a növény- és az állatvilágtól, hanem ők függnek tőlünk. Márpedig erősen függünk a növényektől, hiszen táplálkozásunk alappillérei, továbbá biztosítják számunkra a létezésünkhöz szükséges oxigénben gazdag levegőt.
Gyümölcsös gazdák, Figyelem! Ez a besorolás kell a pályázatokhoz és -  Agroinform.hu
Miért hatalmas probléma a növényvakság?
A 21. század legnagyobb kihívásai közül a legtöbb a növényekkel függ össze: a globális felmelegedés, az élelmiszer-biztonság és az új gyógyszerek szükségessége. A problémák kezeléséhez szükség van a növények ismeretére. A növénykutatás tehát kritikus fontosságú.
Cickafark (Achillea millefolium) | Györgytea
A növényvakság széleskörűvé válásának bizonyítéka az is, hogy egyre kevesebben tanulnak botanikát, és az iskolai kerettantervben is kisebb szerep jut a növényismeretnek.
 
A növényvakság kialakulása
A növényvakság gyermekkorban kezdődik, amit súlyosbít, hogy nem fektetnek nagy hangsúlyt az általános iskolai tananyagban a botanikai ismeretekre. Ezért nem alakul ki a növényekhez és a környezethez való pozitív hozzáállás, illetve egészséges viszony. Az oktatás során nagyobb hangsúlyt helyeznek az állatokra, mint a növényekre, a mesék, tanmesék is az állatokról szólnak.
 
A növények szerepe
A növények azon túl, hogy táplálékot jelentenek, gyógyszer-alapanyagok lehetnek, szén-dioxidot tárolnak, szerves vegyületeket építenek fel, hatnak a globális vízkörforgalomra, mérséklik a talajeróziót, és számtalan más élőlénynek nyújtanak otthont s táplálékot. Így befolyásolják a globális és a lokális éghajlatot, és hozzájárulnak az élet sokféleségéhez.  Szerepük alapvető a földi élet fenntartásában.
Galagonya virágzó ágvég (Crataegus monogyna, Crataegus laevigata) |  Györgytea
Mit tehetünk?
Szükséges, hogy az oktatás keretein belül és otthon is megtanulják a gyerekek, miért és mennyire fontos a természet, és hogyan kell viszonyulniuk hozzá. Ebben segíthet például a közös erdei séta, a botanikuskertek látogatása, konyhakert kialakítása, hogy a gyerekek lássák, honnan származnak az élelmiszerek, a gyógyszer-alapanyagok, és azt is, hogy adott esetben mennyi munkával jár a termesztésük.
https://www.iskolakertekert.hu - Hírek a főoldalon
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Gervai János: Ha a gyerekem felnő, talán folytatjuk

2024. július 26. 13:34
Sommelier-ként indult, ismert borásszá vált Gervai János, aki most mégis úgy döntött: felhagy a borászkodással. Vélhetően nem ő az egyetlen...
A megnövekedett adminisztratív terhek ugyanis sok borász életét megkeserítik, s a gazdasági környezet és a klímaváltozás sem a szektornak kedvez.

Nem is hinnéd, mennyi feladatra létezik már autonóm agrárgép! Itt vannak a legújabb fejlesztések!

2023. február 17. 11:09
FIRA 2023: Aktuális újdonságok az agrárrobotok és a gépészet világából. Összeszedtük neked a legérdekesebbeket.
 
A nagyszabású, szántóföldi bemutatókkal egybekötött kiállítás február 7-9. között került megrendezésre a franciaországi Toulouse városában. A FIRA következő állomása Kaliforniában lesz 2023. szeptember 19-21. között.