A pezsgő felé nyitnak a boglári borászok
2022. december 30. 12:39
Egyre többen keresik a jó minőségű pezsgőket és egy borászatban, pincészetben alapvető dolognak számít ma már, hogy a borok mellett pezsgő is legyen. Ezt vallja Koltai Tamás borász, aki a Balatonboglári Borvidék egyik meghatározó településén, Szőlősgyörökön gazdálkodik húsz hektáron. A borával már bizonyított, most jöhet az új kihívás.
A borász saját maga is szereti a pezsgőt és ez is fontos szerepet játszott abban, hogy ezt a területet kipróbálja. 2023 lesz az első teljes éve, amikor a pezsgőkészítést igazán elkezdi, de a mögöttünk hagyott évre is örömmel néz vissza, hiszen az első próbálkozások sikeresek voltak. A pezsgő alapja a Pinot Noir, amelyből fehérborként készít palackban erjesztett nyers pezsgőt, a következő lépés a Chardonnay lesz. Mint mondja, ahol eddig kínálta a pezsgőt, ott jók voltak a visszajelzések, ráadásul örömmel hallja, hogy megugrott a pezsgő iránti kereslet az év minden időszakában.
Ma már nem csak az év vége számít a pezsgő szezonjának, hanem a nyári nagy meleg is. A boglári borvidéknek több olyan jellegzetessége van, amellyel más térségek nem rendelkeznek: ezek közé tartozik leginkább a barna, agyagos talaj, amely a jó savtartalmú borok alapjait adja. Jól cukrosodnak továbbá a szőlőfajták, amely szintén a talajnak köszönhető.
”Szeretnék nagyobb piacokon is megjelenni a pezsgőkkel, ha a 2023-as évem sikeres lesz az értékestésben” - mondja Koltai Tamás.
A borászok azonban csak akkor lehetnek hatékonyak például a bor értékesítésében, népszerűsítésében, ha kialakítanak valamilyen összefogást. Ez igaz lesz a pezsgőre is úgy, hogy az együttműködés közben azért minden pincészetnek megmaradjon az egyedisége. Erre tesznek kísérletet a pezsgővel foglalkozó borászok is, így például Koltai Tamás. Nagyon sok fesztivál van most már a borvidéken minden évszakban, ezért a pezsgő népszerűsítésének kiváló helyszínei lesznek ezek az események.
A Koltai pincészet a Balatonboglári borvidéken Szőlősgyörök településen, a Balatontól 6 km-re található. A Pincészet alapítója és egyben borásza Koltai Tamás 1983 óta foglalkozik borászattal. A termőhelyek Balatonboglár-Szőlőskislak, Szőlősgyörök és Lengyeltóti településekhez tartozó területeken találhatók, ezek jelentik a kiváló minőségű borok alapját. A pincészet a Dél-balatoni Borút minősített állomása. Előzetes bejelentkezést követően a vendégek 7 fajta bort kóstolhatnak meg, igény szerint vacsorával egybekötve.
forrás: agrotrend.hu
Kapcsolódó cikkek
Újrónafőn indult a Településfásítási Program tavaszi ültetési időszaka
2024. március 13. 16:17
Idén is folytatódik a Településfásítási Program, melynek keretében újabb közel 550 település gazdagodhat összesen 10 ezer sorfával. A 10 ezer főnél kisebb településeknek negyedik alkalommal meghirdetett kezdeményezés első fáit, ünnepélyes keretek között a Győr-Moson-Sopron vármegyei Újrónafőn ültette el Nagy István agrárminiszter és a település polgármestere, Tóth Mária.
Változik a föld elővásárlási joga
2023. december 11. 08:56
A földek vonatkozásában gyakorolható elővásárlási jognak a veszélyhelyzet ideje alatti különös szabályairól szóló rendelet módosította a helyi földművesek földszerzésére vonatkozó rendelkezéseket. Eszerint csak szántó, legelő (gyep), illetve rét művelési ágban nyilvántartott földrészlet vagy kizárólag ilyen, illetve ilyen mellett kivett művelési ágú alrészletet tartalmazó földrészlet megszerzése esetén nem gyakorolható az államot megillető elővásárlási jog.