A pezsgő lehet a borágazat egyik nagy kiugrási lehetősége

2021. szeptember 03. 11:08
A következő években kiemelt termék lehet a magyar pezsgő, ebben rejlik a hazai borágazat egyik nagy kiugrási lehetősége - hangsúlyozta az agrárminiszter a III. Pezsgőkonferencián, a Fejér megyei Etyeken.
A pezsgő lehet a borágazat egyik nagy kiugrási lehetősége

Nagy István rámutatott, Magyarországon a pezsgőkészítés és -fogyasztás a reneszánszát éli, ami elsősorban az etyeki borászoknak köszönhető. Úgy vélte, a jövőben az Etyek-Budai Borvidék csúcsterméke lehet a pezsgő, s az országban még teljesen ismeretlen, pezsgőre szabott eredetvédelem kialakításával ezt a terméket a termékpiramis csúcsára pozícionálhatják - írja honlapján az Agrárminisztérium.

A miniszter szerint a magyar borászok mindig is élen jártak az innovációban, jellemzően az elsők között találták meg, hogy "miként lehetséges új termékekkel a fogyasztók asztalára kerülni", illetve felismerték a megváltozott fogyasztói szokásokat, miszerint a világ egyre inkább keresi az üde, fiatalos pezsgőket. Mint mondta, éppen emiatt támogatja kiemelten a kormány a magyar pezsgőkészítőket, mert az ország jó hírét viszik a világba.

Fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István arról is beszélt, hogy sok kihívás érte az ágazatot az elmúlt másfél évben. A kormány a vendéglátásba beszállító és a borturizmusban érintett bortermelőket 2020 után idén is segíti, méghozzá másfél milliárd forintos támogatási keretből. Ezen túlmenően az Agrárminisztérium a szüreti felkészülés jegyében, uniós forrásból lepárlási támogatást biztosít azon termelők részére, akik a járványügyi intézkedések miatt nehezebben tudták értékesíteni termékeiket - mondta a tárcavezető.

Rókusfalvy Pál etyeki borász, a Pezsgőkonferencia főszervezője kiemelte: a változásokat észlelniük kell, érteniük kell az új világ nyelvezetét, amiben nagyon számítanak a fiatalokra, ugyanis velük együtt kell felépíteniük a jövőt. "Ez az új nyelvezet az övék lesz, ők tanítják majd meg a borászoknak" - fogalmazott. Úgy vélekedett, hogy a magyar pezsgőkészítőknek színes palettájukkal jó esélyük van, hiszen "a világ a friss, gyümölcsös borok, rozék és a buborékok felé mozdult el".

Fotó: Pelsőczy Csaba

A borász emlékeztetett arra, hogy Etyeken Törley József kitalálta a "műfajt", majd 20 évvel ezelőtt az etyeki borászok követték és megkezdték a pezsgőkészítést egymással együttműködve. Eddig is tanultak a legjobbaktól, most pedig a hegyközség példamutató támogatásával Champagne-ból hoztak egy fiatal borászt, aki a következő 4-5 hétben a tudásával, a laboreredményekkel és mintavételezéssel segíti az etyeki borászok munkáját.

agrotrend.hu / Agrárminisztérium

Kapcsolódó cikkek

A tagállamoknak is ösztönözniük kell a generációváltást

2019. november 19. 09:26
Az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság (EGSZB) Mezőgazdaság, vidékfejlesztés és környezetvédelem (NAT) szekciója 2019. október végén jelentést fogadott el „A KAP generációváltásra gyakorolt hatásának értékelése” címmel. A jelentés előadója magyar képviselő volt, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) képviselője szakértőként vett részt a munkában.

Az Európai Bizottság rövid távú engedményeket tesz

2022. július 26. 08:35
A felfokozott hangulatban megemelkedett árak a világ élelmiszer-ellátását veszélyeztetik. Az EU több eszközzel próbálja hűteni a kedélyeket. Ilyen a múlt heti intézkedési terve is, amely a területpihentetés és a vetésforgó szabályainak felfüggesztésére irányul 2023-ban. A cél a gabonatermelés növelése – írja cikkében Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője.