A prémiumtermékek kulcsfontosságú szerepet játszhatnak az ágazat sikerességében

2016. október 25. 08:38
Az egy főre jutó zöldség- és gyümölcsfogyasztás az utóbbi évtizedekben csökkenő tendenciát mutat, ugyanakkor a magyar gasztronómia a nemzetközi hatások erősödésével átalakulóban van – hívta fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára egy szakmai rendezvényen, Budaörsön.

A fogyasztók egy része egyre inkább az egészséges életmódhoz szükséges, természetes, minőségi alapanyagok felé fordul, így a prémiumtermékek kulcsfontosságú szerepet játszhatnak az ágazat sikerességében, a termelés és fogyasztás mennyiségének növelésében – hangsúlyozta Nagy István.

A Földművelésügyi Minisztérium elkötelezett abban, hogy a hagyományosan kiváló minőségű, biztonságos és ellenőrzött élelmiszer előállítását támogassa. Kiemelt törekvés, hogy a kereskedelmi láncokban forgalmazott magyar termékek aránya a jelenleginél lényegesen magasabb legyen – szögezte le az államtitkár.

A tárca elkészítette a Magyar Zöldség-gyümölcs Ágazati Stratégiát, amelynek célja, hogy a mostani 2,5 millió tonna helyett 1 millió tonnával többet termeljen az ágazat, miután az Európai Unióban ezek a termékek jó minőség esetén eladhatók, és a termelés bővítése magával hozhatja a foglalkoztatottság lényeges növekedését is – húzta alá Nagy István.

Arról is szólt, hogy a fejlesztések eredményeként a zöldségtermesztés termésátlaga 35 százalékkal, míg a gyümölcstermesztésé 70 százalékkal emelhető. Hazánk az egy hektáron elérhető termésmennyiség szempontjából az uniós átlag fölé emelné az ágazat eredményeit. Sikeres fejlesztés esetén százezer új munkahely is megvalósítható a zöldség-gyümölcs ágazat területén, amelyek 80 százaléka a termesztésben, míg 20 százaléka a feldolgozóiparban jöhet létre – jelentette ki.

A Zsámbéki-medence és Térsége Gazdakör és az Őszibarack Budakörnyéki Szövetkezet nemcsak szakmai és gasztronómiai kiállítást szervez évről évre a budaörsi őszibarack népszerűsítésére, hanem egy mintakertet is létrehozott az őshonos őszibarackfák visszatelepítése céljából. Kezdeményezésükre a Pest megyei „értéktárba” is bekerült a budaörsi barack.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Szélsőséges régiós különbségek a zöldség- és gyümölcstermésben

2017. július 28. 08:34
Nyári mezőgazdasági munkák 2017. július 17-i állapotáról adott ki összegzést az Agrárgazdasági Kutató Intézet a NAK által begyűjtött adatok alapján.

Élelmiszermizéria: Brüsszel véget vetne a vádaskodásoknak

2017. szeptember 29. 09:10
Konkrét akciótervet és folyamatábrát dolgozott ki napokban közzétett útmutatójában az Európai Bizottság (EB) az élelmiszerek „kettős minőségével” kapcsolatban. Az EB részletezi, melyek azok az uniós jogi előírások, amelyeket a tagországoknak a „kettős élelmiszerminőség” vizsgálatakor figyelembe kell venniük, és kitér arra is, milyen egzaktabb módszerekkel állapíthatják meg a különbségeket. A mostani iránymutatásból látható, hogy a bizottság nem vonja kétségbe a „kettős minőség” létezését, de arra törekszik, hogy az ellenőrzéseket tudományos alapokra helyezze. Az eddigi tapasztalatok szerint ugyanis egyes tagállamok – például Magyarország is – szakmaiatlan és szubjektív szempontok szerint vizsgálódtak, így eredményeik nem voltak alkalmasak a tényleges helyzet tisztázására.