A prémiumtermékek kulcsfontosságú szerepet játszhatnak az ágazat sikerességében
A fogyasztók egy része egyre inkább az egészséges életmódhoz szükséges, természetes, minőségi alapanyagok felé fordul, így a prémiumtermékek kulcsfontosságú szerepet játszhatnak az ágazat sikerességében, a termelés és fogyasztás mennyiségének növelésében – hangsúlyozta Nagy István.
A Földművelésügyi Minisztérium elkötelezett abban, hogy a hagyományosan kiváló minőségű, biztonságos és ellenőrzött élelmiszer előállítását támogassa. Kiemelt törekvés, hogy a kereskedelmi láncokban forgalmazott magyar termékek aránya a jelenleginél lényegesen magasabb legyen – szögezte le az államtitkár.
A tárca elkészítette a Magyar Zöldség-gyümölcs Ágazati Stratégiát, amelynek célja, hogy a mostani 2,5 millió tonna helyett 1 millió tonnával többet termeljen az ágazat, miután az Európai Unióban ezek a termékek jó minőség esetén eladhatók, és a termelés bővítése magával hozhatja a foglalkoztatottság lényeges növekedését is – húzta alá Nagy István.
Arról is szólt, hogy a fejlesztések eredményeként a zöldségtermesztés termésátlaga 35 százalékkal, míg a gyümölcstermesztésé 70 százalékkal emelhető. Hazánk az egy hektáron elérhető termésmennyiség szempontjából az uniós átlag fölé emelné az ágazat eredményeit. Sikeres fejlesztés esetén százezer új munkahely is megvalósítható a zöldség-gyümölcs ágazat területén, amelyek 80 százaléka a termesztésben, míg 20 százaléka a feldolgozóiparban jöhet létre – jelentette ki.
A Zsámbéki-medence és Térsége Gazdakör és az Őszibarack Budakörnyéki Szövetkezet nemcsak szakmai és gasztronómiai kiállítást szervez évről évre a budaörsi őszibarack népszerűsítésére, hanem egy mintakertet is létrehozott az őshonos őszibarackfák visszatelepítése céljából. Kezdeményezésükre a Pest megyei „értéktárba” is bekerült a budaörsi barack.
kormany.hu