A prémiumtermékek kulcsfontosságú szerepet játszhatnak az ágazat sikerességében

2016. október 25. 08:38
Az egy főre jutó zöldség- és gyümölcsfogyasztás az utóbbi évtizedekben csökkenő tendenciát mutat, ugyanakkor a magyar gasztronómia a nemzetközi hatások erősödésével átalakulóban van – hívta fel a figyelmet a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára egy szakmai rendezvényen, Budaörsön.

A fogyasztók egy része egyre inkább az egészséges életmódhoz szükséges, természetes, minőségi alapanyagok felé fordul, így a prémiumtermékek kulcsfontosságú szerepet játszhatnak az ágazat sikerességében, a termelés és fogyasztás mennyiségének növelésében – hangsúlyozta Nagy István.

A Földművelésügyi Minisztérium elkötelezett abban, hogy a hagyományosan kiváló minőségű, biztonságos és ellenőrzött élelmiszer előállítását támogassa. Kiemelt törekvés, hogy a kereskedelmi láncokban forgalmazott magyar termékek aránya a jelenleginél lényegesen magasabb legyen – szögezte le az államtitkár.

A tárca elkészítette a Magyar Zöldség-gyümölcs Ágazati Stratégiát, amelynek célja, hogy a mostani 2,5 millió tonna helyett 1 millió tonnával többet termeljen az ágazat, miután az Európai Unióban ezek a termékek jó minőség esetén eladhatók, és a termelés bővítése magával hozhatja a foglalkoztatottság lényeges növekedését is – húzta alá Nagy István.

Arról is szólt, hogy a fejlesztések eredményeként a zöldségtermesztés termésátlaga 35 százalékkal, míg a gyümölcstermesztésé 70 százalékkal emelhető. Hazánk az egy hektáron elérhető termésmennyiség szempontjából az uniós átlag fölé emelné az ágazat eredményeit. Sikeres fejlesztés esetén százezer új munkahely is megvalósítható a zöldség-gyümölcs ágazat területén, amelyek 80 százaléka a termesztésben, míg 20 százaléka a feldolgozóiparban jöhet létre – jelentette ki.

A Zsámbéki-medence és Térsége Gazdakör és az Őszibarack Budakörnyéki Szövetkezet nemcsak szakmai és gasztronómiai kiállítást szervez évről évre a budaörsi őszibarack népszerűsítésére, hanem egy mintakertet is létrehozott az őshonos őszibarackfák visszatelepítése céljából. Kezdeményezésükre a Pest megyei „értéktárba” is bekerült a budaörsi barack.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

Toxin volt a rizsben, a felvágottban

2017. január 27. 09:00
A január 2-ai ebédre elfogyasztott párolt rizs, illetve egy szendvicskészítő műhelyben csomagolt tavaszi felvágott miatt betegedett meg a hónap elején 126 rendőr a déli határnál. Ezekben az ételekben ugyanis toxint termelő, B. cereus nevű baktériumot mutattak ki a laborvizsgálatok – tudta meg lapunk.

A mezőgazdaság reformja visszafordíthatja a klímaváltozást

2018. augusztus 09. 12:31
Fennáll a kockázata annak, hogy a Föld tartósan és visszafordíthatatlanul üvegházzá válik, még akkor is ha a szén-dioxid-kibocsátást sikerül a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott korlátok (1,5-2 Celsius-fokos felmelegedés) között tartani.