A repcében lévő fehérje (puratein) a tojást is helyettesítheti

2024. november 08. 18:06
Alkalmas lehet a sütőipari termékekben, szószokban és egyéb élelmiszerekben való felhasználásra.
A repcében lévő fehérje (puratein) a tojást is helyettesítheti
A tojásfogyasztás világszerte gyors ütemben növekszik, ugyanakkor – legújabb vizsgálatok szerint – a tojástermelés vízigénye rendkívül magas. Az USDA adatai szerint egy tyúktojás előállításához szükséges vízmennyiség akár az 52 gallont (közel 200 liter) is elérheti.
 
A baromfitartás és takarmánytermelés tovább növeli a tojástermelés szén-lábnyomát – fotó: pixabay.com
 
A tojástermelés emelett évente 68 millió tonna káros gázkibocsátással jár együtt, ami legalább 13,6 millió gépkocsi kibocsátásának felel meg. Ráadásul a baromfitartás és takarmánytermelés tovább növeli a tojástermelés szén-lábnyomát.
 
Ezért – a fenntarthatóság növekvő tudatosságát, valamint a környezetbarát étkezési lehetőségek iránti igényeket figyelembe véve – a növényi fehérjéket előállító és forgalmazó,  vancouveri székhelyű Burcon NutraScience vállalat egy innovatív megoldást kínál.
 
A kanadai cég szerint a GMO-mentes repcéből (kanolából) izolálható „puratein" fehérje a tojással azonos tápértékű, és azt az élelmiszerekben helyettesítheti. Ez a fehérje a tojással azonos emulgeáló és habképző tulajdonságokkal rendelkezik, így alkalmas lehet a sütőipari termékekben, szószokban és egyéb élelmiszerekben való felhasználásra.
 
Hatalmas megtakarítást jelenthet, ha a világban havonta felhasznált 8 milliárd tojásnak akárcsak egy tized részét sikerül helyettesíteni.
 
Az első felmérések azt mutatják, hogy a növényi alapú fehérjetermelés akár 90 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki, és 87%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a hagyományos állati eredetű fehérjék.
 
Mindezek alapján, a Burcon vállalat becslése szerint a tojáshelyettesítők globális piaca 2027-re eléri az 1,5 milliárd dollárt, ami 5,8 százalékos éves növekedési rátát (CAGR) jelent.
 
Forrás: proteinproductiontechnology.com

Kapcsolódó cikkek

Sóska: a titkos fegyver az immunrendszered erősítéséhez

2024. augusztus 09. 13:09
Fogyást támogató, szívvédő és ízletes: ezért kapjon helyet a sóska az étrendedben.
 
A sóska rostokban, magnéziumban, vasban, C- és A-vitaminban rendkívül gazdag. Gyulladáscsökkentő hatású, és remek immunerősítő, magas rosttartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, így a diétázók számára is jó választás. Ásványi anyagai közül említésre méltó a foszfor, a mész, illetve az oxálsav.

Hatalmas lángok csaptak fel egy somogyi állattartó telepen

2023. június 01. 13:00
Tűz ütött ki egy körülbelül kétezer négyzetméter alapterületű sertéstelepen csütörtök reggel Somogyszob külterületén – közölte a katasztrófavédelem.
 
A tájékoztatás szerint teljes terjedelmében ég az egyik épületrész, amelynek tetőszerkezete beomlott és a tűzben mintegy ezer sertés elpusztult.
 
Az esethez nagy erőkkel vonultak a tűzoltók: a nagyatádi, a barcsi, a nagykanizsai, a marcali, a zalakarosi, a kaposvári és a szigetvári hivatásos, valamint a böhönyei önkormányzati tűzoltók a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett tíz vízsugárral oltották a lángokat, valamint védték a tűzzel nem érintett épületrészt is.