A repcében lévő fehérje (puratein) a tojást is helyettesítheti

2024. november 08. 18:06
Alkalmas lehet a sütőipari termékekben, szószokban és egyéb élelmiszerekben való felhasználásra.
A repcében lévő fehérje (puratein) a tojást is helyettesítheti
A tojásfogyasztás világszerte gyors ütemben növekszik, ugyanakkor – legújabb vizsgálatok szerint – a tojástermelés vízigénye rendkívül magas. Az USDA adatai szerint egy tyúktojás előállításához szükséges vízmennyiség akár az 52 gallont (közel 200 liter) is elérheti.
 
A baromfitartás és takarmánytermelés tovább növeli a tojástermelés szén-lábnyomát – fotó: pixabay.com
 
A tojástermelés emelett évente 68 millió tonna káros gázkibocsátással jár együtt, ami legalább 13,6 millió gépkocsi kibocsátásának felel meg. Ráadásul a baromfitartás és takarmánytermelés tovább növeli a tojástermelés szén-lábnyomát.
 
Ezért – a fenntarthatóság növekvő tudatosságát, valamint a környezetbarát étkezési lehetőségek iránti igényeket figyelembe véve – a növényi fehérjéket előállító és forgalmazó,  vancouveri székhelyű Burcon NutraScience vállalat egy innovatív megoldást kínál.
 
A kanadai cég szerint a GMO-mentes repcéből (kanolából) izolálható „puratein" fehérje a tojással azonos tápértékű, és azt az élelmiszerekben helyettesítheti. Ez a fehérje a tojással azonos emulgeáló és habképző tulajdonságokkal rendelkezik, így alkalmas lehet a sütőipari termékekben, szószokban és egyéb élelmiszerekben való felhasználásra.
 
Hatalmas megtakarítást jelenthet, ha a világban havonta felhasznált 8 milliárd tojásnak akárcsak egy tized részét sikerül helyettesíteni.
 
Az első felmérések azt mutatják, hogy a növényi alapú fehérjetermelés akár 90 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki, és 87%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a hagyományos állati eredetű fehérjék.
 
Mindezek alapján, a Burcon vállalat becslése szerint a tojáshelyettesítők globális piaca 2027-re eléri az 1,5 milliárd dollárt, ami 5,8 százalékos éves növekedési rátát (CAGR) jelent.
 
Forrás: proteinproductiontechnology.com

Kapcsolódó cikkek

Élelmiszeripari pályázatok Foodinform webinárium

2024. március 28. 13:44
Technológiai fejlesztések támogatása.
 
2024. április 11-én az élelmiszeripari pályázatok lesznek az online konferenciánk témája.
 
A webinárium időpontja: 2024. április 11., 09:00 óra

Méztől a paprikáig

2024. március 01. 13:57
Kiemelt fontosságú, hogy az érdeklődők, a termelők és a vásárlók is találjanak egy olyan fórumot, ahol megismerhetik egymást, ahol kapcsolatok születhetnek rövid-ellátási láncon keresztül - mondta dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a III. Rövid Élelmiszer-ellátási Lánc (REL) Expon és Konferencián , Jakabszálláson.