A repcében lévő fehérje (puratein) a tojást is helyettesítheti
2024. november 08. 18:06
Alkalmas lehet a sütőipari termékekben, szószokban és egyéb élelmiszerekben való felhasználásra.

A tojásfogyasztás világszerte gyors ütemben növekszik, ugyanakkor – legújabb vizsgálatok szerint – a tojástermelés vízigénye rendkívül magas. Az USDA adatai szerint egy tyúktojás előállításához szükséges vízmennyiség akár az 52 gallont (közel 200 liter) is elérheti.
A baromfitartás és takarmánytermelés tovább növeli a tojástermelés szén-lábnyomát – fotó: pixabay.com
A tojástermelés emelett évente 68 millió tonna káros gázkibocsátással jár együtt, ami legalább 13,6 millió gépkocsi kibocsátásának felel meg. Ráadásul a baromfitartás és takarmánytermelés tovább növeli a tojástermelés szén-lábnyomát.
Ezért – a fenntarthatóság növekvő tudatosságát, valamint a környezetbarát étkezési lehetőségek iránti igényeket figyelembe véve – a növényi fehérjéket előállító és forgalmazó, vancouveri székhelyű Burcon NutraScience vállalat egy innovatív megoldást kínál.
A kanadai cég szerint a GMO-mentes repcéből (kanolából) izolálható „puratein" fehérje a tojással azonos tápértékű, és azt az élelmiszerekben helyettesítheti. Ez a fehérje a tojással azonos emulgeáló és habképző tulajdonságokkal rendelkezik, így alkalmas lehet a sütőipari termékekben, szószokban és egyéb élelmiszerekben való felhasználásra.
Hatalmas megtakarítást jelenthet, ha a világban havonta felhasznált 8 milliárd tojásnak akárcsak egy tized részét sikerül helyettesíteni.
Az első felmérések azt mutatják, hogy a növényi alapú fehérjetermelés akár 90 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki, és 87%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a hagyományos állati eredetű fehérjék.
Mindezek alapján, a Burcon vállalat becslése szerint a tojáshelyettesítők globális piaca 2027-re eléri az 1,5 milliárd dollárt, ami 5,8 százalékos éves növekedési rátát (CAGR) jelent.
Forrás: proteinproductiontechnology.com
Kapcsolódó cikkek
Tavalyi áron szerezhetjük be a karácsonyi halat
2023. november 06. 16:05
Nem drágul idén a hal: az élő ponty kilója kétezer forint, a harcsa kilója négyezer forint körül lesz.
Tavalyi áron adják a halat a gazdaságok, halászati szakmaközi szervezet szerint csak a kereskedőkön múlik, drágább lesz-e az üzletekben – írja a hvg.hu.
A Nestlé továbbra is a világ legértékesebb élelmiszermárkája a Brand Finance szerint
2024. augusztus 22. 18:34
A Nestlé immár hetedik éve vezeti az élelmiszermárkák globális rangsorát, annak ellenére, hogy az elmúlt év során értéke 7 százalékkal, 20,8 milliárd dollárra csökkent – áll a Brand Finance brit piackutató és üzleti tanácsadó vállalat honlapján.