A repcében lévő fehérje (puratein) a tojást is helyettesítheti
2024. november 08. 18:06
Alkalmas lehet a sütőipari termékekben, szószokban és egyéb élelmiszerekben való felhasználásra.

A tojásfogyasztás világszerte gyors ütemben növekszik, ugyanakkor – legújabb vizsgálatok szerint – a tojástermelés vízigénye rendkívül magas. Az USDA adatai szerint egy tyúktojás előállításához szükséges vízmennyiség akár az 52 gallont (közel 200 liter) is elérheti.
A baromfitartás és takarmánytermelés tovább növeli a tojástermelés szén-lábnyomát – fotó: pixabay.com
A tojástermelés emelett évente 68 millió tonna káros gázkibocsátással jár együtt, ami legalább 13,6 millió gépkocsi kibocsátásának felel meg. Ráadásul a baromfitartás és takarmánytermelés tovább növeli a tojástermelés szén-lábnyomát.
Ezért – a fenntarthatóság növekvő tudatosságát, valamint a környezetbarát étkezési lehetőségek iránti igényeket figyelembe véve – a növényi fehérjéket előállító és forgalmazó, vancouveri székhelyű Burcon NutraScience vállalat egy innovatív megoldást kínál.
A kanadai cég szerint a GMO-mentes repcéből (kanolából) izolálható „puratein" fehérje a tojással azonos tápértékű, és azt az élelmiszerekben helyettesítheti. Ez a fehérje a tojással azonos emulgeáló és habképző tulajdonságokkal rendelkezik, így alkalmas lehet a sütőipari termékekben, szószokban és egyéb élelmiszerekben való felhasználásra.
Hatalmas megtakarítást jelenthet, ha a világban havonta felhasznált 8 milliárd tojásnak akárcsak egy tized részét sikerül helyettesíteni.
Az első felmérések azt mutatják, hogy a növényi alapú fehérjetermelés akár 90 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsát ki, és 87%-kal kevesebb vizet használ fel, mint a hagyományos állati eredetű fehérjék.
Mindezek alapján, a Burcon vállalat becslése szerint a tojáshelyettesítők globális piaca 2027-re eléri az 1,5 milliárd dollárt, ami 5,8 százalékos éves növekedési rátát (CAGR) jelent.
Forrás: proteinproductiontechnology.com
Kapcsolódó cikkek
Javában tart a lecsószezon
2024. augusztus 16. 15:57
A nagy szárazság ellenére is vannak zöldségek, amelyek jó termést hoztak. A paradicsom jól, míg a paprika nehezen viselte a meleget, ennek ellenére sokan raknak el lecsót.
Kortyolj néhány cseppnyi Magyarországot!
2024. február 26. 16:04
Kóstolj bele a magyar hagyományokba ezekkel a kézműves ginekkel!
A Szigeti Gin új projektjét, a háromféle ízben kapható kézműves gint a kiemelkedő hungarikumok ihlették. A termékkel szeretnének hozzájárulni a magyar hagyományok ápolásához, és tovább szeretnék növelni Kalocsa város hírnevét is.