A szív doktora, az avokádó
2023. augusztus 29. 12:39
Az avokádó krémes, világoszöld húsában rengeteg olyan tápanyag található, amelyek különösen fontosak a szív egészsége szempontjából. Egy kutatás szerint az avokádó fogyasztása nagy eséllyel csökkentheti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának esélyét.
Az avokádó egy olyan univerzális növény, amely gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, és vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Az íz és az egészség páratlan kombinációja.

Az avokádófa gyümölcsét fogyasztjuk, melynek íze semleges. Magjából hidegen sajtolt olajat nyernek. Előnyei a szív számára, hogy rengeteg fontos vitamint, ásványi anyagot és telítetlen zsírsavakat tartalmaz.
Elősegíti az általános egészség fenntartását és a betegségmegelőzést, mivel nagyszerű forrása a létfontosságú vitaminoknak és ásványi anyagoknak.
Tudományos folyóiratokban megjelent tanulmányok szerint heti két avokádó fogyasztása 21%-kal csökkentheti a szívkoszorúér-betegség előfordulását.
A szívkoszorúér-betegség és a stroke kockázata kiegyensúlyozott étrenddel csökkenthető.

A szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt jótékony hatását ismét bizonyítja több friss kutatás. Az eredmények szerint az avokádót rendszeresen fogyasztók általános koleszterinszintje jó értékeket mutatott, alacsonyabb volt a rossz koleszterin (LDL) szintje, és nagyobb volt a jó koleszterin (HDL) szintje, mint az avokádót nem fogyasztó étrendet tartóké. A tanulmányok szerint, az avokádó gazdag egyszeresen telítetlen zsírsavakban, rostokban és növényi szterolokban, amelyek koleszterinszint-csökkentő hatásúak. Az avokádó beépítése az alacsony zsírtartalmú étrendbe rendkívül előnyös.
Az avokádó tele van magnéziummal, B-6-vitaminnal, folsavval és gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakkal, sok más vitamin és ásványi anyag mellett. Telítetlen zsírsavai hatással vannak az emésztőrendszer mikroorganizmusaira, így rendszeres beiktatása az étrendbe segítheti a bélrendszer egészségének javítását is.
Az egészségre gyakorolt hatása
- Egészséges zsírtartalma miatt nagyon jó a szívnek és a keringésnek
- Jó hatással van a látásra
- Megelőzi a csontritkulást
- Rákmegelőző hatása is bizonyított
- Terhes nők számára nagyon előnyös
- Jótékonyan hat az idegrendszerre, általa megelőzhető a depresszió
- Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, illetve méregtelenít
- Immunerősítő hatása van
- Segíti a fogyást
- Kisgyermekeknek és időseknek különösen javasolt a fogyasztása, mert erősíti az idegrendszert
- Magas rosttartalma miatt, rendszeres fogyasztásával megelőzhetőek a szívrendszeri betegségek magas vérnyomás és stroke, cukorbetegség, túlsúly és bélrendszeri betegségek.
A sok előnyös tulajdonsága miatt szuperételnek tartják.
Az avokádót nyersen kell fogyasztani, megfőzve nem jó ízű és elveszíti vitamintartalmát. Legegyszerűbb, ha felszeljük, sózzuk, borsozzuk és pirítós kenyérre tesszük.

De laktatóvá tudunk tenni bármilyen salátát vele. Ha egy avokádót teszünk a salátánkba, garantáltan órákig nem fogunk megéhezni, mert tele van energiát adó, a test számára igen hasznos és könnyen emészthető növényi zsírral, fehérjével és rosttal.
Semleges íze és krémes állaga miatt nagyon jó turmix alapanyag is, gyümölcsökkel és zöldségekkel is kombinálhatjuk

Az egyik legelterjedtebb változata avokádó krém, ami percek alatt elkészíthető. Az avokádót citromlével, fokhagymával, sóval, borssal pépes állagúra zúzzuk. Az avokádó krémhez keverhetünk tejfölt, joghurtot és zöld fűszereket, például koriandert, petrezselyem zöldet, snidlinget és paradicsomot is. Ez a krém mártogatósnak, szendvicsekre is kiváló.
Az avokádót használhatjuk nyers pudingok és édességek bázisának is. Ha banánnal turmixoljuk, kakaót és mézet adunk hozzá, isteni egészséges pudingot készíthetünk.
Az éretlen gyümölcs kőkemény, az érettet viszont vajként lehet kenni.
Ha kemény gyümölcsöt veszünk, az szobahőmérsékleten 2-3 nap alatt megérik, megpuhul, és jól használható. Hűtőszekrénybe ne tegyük, csak akkor, ha már túl puha és nem akarjuk, hogy tovább érjen. Ha felvágjuk, viszonylag hamar megbarnul, ezért gyorsan fel kell használni, vagy citromlével meglocsolni.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/india.com
Kapcsolódó cikkek
Megszólalt a Pick: folytatódik a szalámibotrány, ezért olcsóbb a magyar termék Németországban
2023. február 15. 12:48
Régóta tudjuk már, hogy bizonyos Pick szalámik, legalábbis alkalomadtán biztosan drágábbak Magyarországon, mint egyes német boltokban. A vásárlói kérdés jogos: mégis hogyan lehet, hogy egy Magyarországon gyártott termék drágább idehaza, mint külföldön? Ráadásul pontosan olyan nyugat-európai országokban, ahol az átlagkeresetek legalább a kétszeresei az itthon tapasztalhatóknak. Azért, hogy tisztábban lássunk, a Pénzcentrum megkereste a Pick Szeged Zrt.-t, mondják el, mégis mi okozza a bicskanyitogató különbségeket. Azt már most elmondjuk, hogy az egyik ludas a hazánkban csúcsra járó áfa, de azért más is befolyásolja az árakat.
Ideje felkészülni: hamarosan csalán, köles, csicseriborsó váltja fel a vízigényes kultúrákat
2023. október 17. 16:35
Vizes bajnokok, segítő szervezetek és élelmiszeripari cégek együtt hívták fel a figyelmet a jövő kulcsára az Élelmezési világnapon.
A globális és regionális vízhiány okozta élelmezési kihívásokat mutatta be az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO), a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az Agrárminisztérium hétfői rendezvénye, amit az élelmezési világnap alkalmából szerveztek a Hősök terén. A “vizes eseményre” olimpiai és világbajnok úszók és vízilabdázók is ellátogattak, de szerephez jutottak a jövő vízbarát ételei és egy 21 kamionból álló kocsisor is, ami 50 000 kilogramm élelmiszeradományt szállított nélkülözők részére.