A tejtermékek esetében is ellátási lánc szemléletben kell gondolkodnunk
2023. június 07. 14:22
Vizsgáljuk az élelmiszeripar olyan szakágazatainak támogatási lehetőségét a KAP következő felhívásaihoz, amelyek jellemzően hazai alapanyagot dolgoznak fel, valamint az ellátási lánc szemlélet, az együtt gondolkodás és az integráció fontos szerepet játszik a tevékenységük tekintetében - jelentette ki Dr. Felkai Beáta Olga.

Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára a Tej Világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón mondott köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy a tejágazatban vannak pozitívumok, ugyanakkor a külső hatások révén jelentős az ingadozás a teljes vertikumban, hisz hazánk, méretéből adódóan, az európai tejpiac folyamatait követi. Az agrártárca a szabályozási, ellenőrzési és a támogatási oldalon nyújt segítséget a tejiparnak. Tavaly elfogadták a 2023-2027-es KAP (Közös Agrárpolitika) Stratégiai Tervet, amelyben a termeléshez kötött támogatás mintegy kétharmada állattenyésztéshez kapcsolódik. A cél az, hogy kiszámítható, tervezhető legyen a támogatási időszak – tette hozzá a helyettes államtitkár.
A korábbiakhoz képest már a 2014-2020-as időszakban is nagyobb hangsúlyt kapott az élelmiszeripar támogatása, a VP (Vidékfejlesztési Program) több, mint 20 milliárd forint, a GINOP (Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program) mintegy 10 milliárd forint összegű támogatást tett elérhetővé a tejfeldolgozás számára az előző támogatási időszakban, emellett nemzeti forráshoz is tudtak jutni a termelők – emelte ki Dr. Felkai Beáta Olga.
A helyettes államtitkár hangsúlyozta, a szabályozási, illetve ellenőrzési oldalon rendkívüli munkát végez a Nébih és az Agrárminisztérium is. A Magyar Élelmiszerkönyv keretében jelenleg a tejitalok szabályozásán dolgoznak, valamint az ipari kezdeményezés élére állva az Agrárminisztérium a kecskesajt minőségi követelményeinek szigorítását is vizsgálja. Ezen felül a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjegyrendszerrel a fogyasztók tudatosságának növelése is a cél – folytatta Dr. Felkai Beáta Olga.
A legfontosabb, hogy a fogyasztó tisztában legyen azzal, hogy milyen terméket vesz le a polcról. Kiemelt cél emiatt, hogy az imitátum és a helyettesítő fogalmak tisztázódjanak – a tejtermékek esetében ez elengedhetetlen. Ennek érdekében az Agrárminisztérium egy útmutatót tervez kiadni az ipar és a szakmai képviseletek segítségével – folytatta a helyettes államtitkár.
Dr. Felkai Beáta Olga felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi támogatási időszakban az élelmiszeripar 750 milliárd forint tervezett forrásából már több mint 250 milliárd forint kiírásra került, de a következő etap felhívásának tervezését is hamarosan megkezdik. Emellett annak érdekében, hogy ezek a támogatások lehívhatók is legyenek, kormányzati szinten kamattámogatott hitelprogrammal kapcsolatos munkák is folyamatban vannak.
Az Agrárminisztérium számára kulcsfontosságú, hogy a kormány, az ipar, az alapanyag termelők és a szakmai képviseletek között továbbra is fennálljon a jó kapcsolat – szögezte le a helyettes államtitkár.
forrás:AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Nagy István: a magyar borászok ott vannak a nemzetközi szakmai élvonalban
2024. június 27. 20:30
A magyar borászok ott vannak a nemzetközi szakmai élvonalban, Európában és világszerte ismertek, elismertek - hangsúlyozta az agrárminiszter a 43. Országos Borverseny (OBV) mai budapesti ünnepélyes eredményhirdetésén.
Idén is versenybe szálltak a minőségi pálinkák
2023. február 07. 19:30
A magyar pálinka kivívta magának a sikereket, nem véletlen, hogy az egyes számú hungarikumként tartjuk számon – mondta Nagy István a 13. Quintessence Pálinka- és Párlatverseny díjátadó gáláján.
A miniszter kiemelte, hogy a debreceni esemény a Kárpát-medence legnagyobb pálinkaversenye. A megmérettetésen használt 100 pontos bírálói rendszer széles és mély lehetőséget ad a pálinkák és párlatok közötti különbségtételre, a legjobb minták kiválasztására. A versenyre nevező kereskedelmi főzdék, bérfőzdék, bérfőzetők és főzőmesterek, magánfőzök kiváló minőségű pálinkákkal és párlatokkal neveztek idén is, méltón képviselve mindazt, amit a verseny neve, a Quintessence szó jelent – legjava, a lényege, a netovábbja valaminek – tájékoztatta az Agrárminisztérium az Agro Naplót.