A sárgaborsó immunerősítő és még a feszültséget is oldja!

2022. december 21. 12:49
A téli időszakban igazi szuperhősként véd minket a sárgaborsó.
 
Szereted a sárgaborsót? Ha igen, minden okod megvan rá. Ha még nem kóstoltad, akkor minden okod meglesz rá, hogy ez ne maradjon így, hiszen nagyon finom és nagyon egészséges. A sárgaborsó a zöldborsó hántolt, szárított és felezett magjából készült növényi ételkészítmény. Ugye, milyen hivatalosan hangzik? Mennyivel egyszerűbb lenne úgy megfogalmazni, hogy valami igazán nagyon finom, ami átmelegít a hideg téli napokon és még a rosszkedvedet is csökkenti.
A sárgaborsó immunerősítő és még a feszültséget is oldja!
A sárgaborsó, ahogyan a hüvelyesek mindegyike, kiváló a téli időszakban, amikor jóval kevesebb friss zöldségféle áll rendelkezésünkre. Így, ha nincs ötleted, mit is főzz ebédre, gondoskodj a jó hangulatról egy jó sárgaborsó főzelékkel, vagy a belőle készített fasírttal.
 
Sárgaborsó kisokos
A borsóból úgy lesz sárgaborsó, hogy a hámozás vagy tisztítás során a borsószemeket megszabadítják a növény hüvelyborításától és a külső, halvány héjazatuktól is, a hasítási folyamat során. De nem csak sárga, hanem akár zöld szemeket is kaphatunk. Azonban ne kerek szemeket keressünk, mint a borsó esetében, hiszen a szárítás és a tisztítás során két lencse formájú részre esik szét a borsószem.
 
Ahhoz, hogy tökéletes sárgaborsót kapjunk, a borsót hántolás előtt megtisztítják, majd osztályozzák. A hántolást megelőzően héjszívósító kondicionálást alkalmaznak, majd a héj, a tört szem és a csiszolási hulladék elválasztását követően gőz hozzáadásával alakítják ki a borsó fényes felületét.
 
A sárgaborsó nagyon egészséges és finom. Sok benne a protein, ráadásul ezzel szemben kevés a zsír. A benne található fehérje csökkenti a vérnyomást és a vesének is jót tesz. Elkészítése is nagyon egyszerű. A lencséhez, csicseriborsóhoz és a szárazbabhoz hasonlóan érdemes egy éjszakára vízbe áztatni, így meg fog puhulni, és jóval kevesebb időt vesz majd igénybe a főzése.
 
A sárgaborsóból finom levesek, főzelékek készíthetők, de szendvicskrémnek sem utolsó, és még salátákhoz is hozzá lehet adni. Sőt, még fasírtot is lehet készíteni belőle. Liszt is készül belőle, amely kitűnő az ételek sűrítéséhez.
 
Ezért egyél sárgaborsót
A sárgaborsó, azon kívül, hogy igazán ízletes, még árban is nagyon kedvező. Ezen kívül sokáig eláll, így akkor is számíthatsz rá, amikor éppen üres a hűtő, és tanácstalanul keresgélsz a kamrában, hogy vajon mit is főzz ebédre.
 
forrás:agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Hódít Fegyverneken az "önkormányzati" tejautomata

2024. március 22. 15:50
Tejelő marhákat tart a fegyverneki önkormányzat, a tejet pedig automatából értékesítik. A fogyasztók már el is felejtették a bolti, dobozos tejet.

1 tonnás tök? Nem lehetetlen!

2024. november 21. 15:22
Mutatjuk, hol termesztették.