A tudás biztos befektetés

2023. szeptember 05. 12:35
Lázas készülődés a Gödöllői Királyi Kastély Lovardájában. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szenátusa tanévnyitó ünnepsége ma is lázba hozza a résztvevőket.
Fiatalok és már régebben végzettek beszélgetnek kisebb csoportokban, ám szemükben ugyanaz az izgatott csillogás. Zsong a terem a kezdés előtt, itt mindenkinek van közös témája: egyesek most kezdik az egyetemi létet, másokat az itt eltöltött évek repítenek vissza időben.
A tudás biztos befektetés
Gyuricza Csaba örömteli bejelentéssel kezdte tanévnyitó ünnepi beszédét. Az egyetem rektora kiemelte, idén rekordszámú az elsőévesek létszáma, számtalan területen megújult az intézmény. A szakember kis mezei leltárt is felvázolt,
 
35 százalékkal volt több a jelentkező tavalyhoz képest, mind az öt kampuszon növekedett az érdeklődés, Kaposváron például 80 százalékkal, és Szarvason újraindult a nappali képzés.
Olyan nagy volt az érdeklődés, hogy nem éltek a ponthatár leszállításának lehetőségével. „Nem az a jó egyetem, ahol sok, hanem ahol sok és nagyon jó hallgatókat találunk”- hangsúlyozta a rektor. Nagy elődök alapozták meg az intézményt, akik a szakmaiság fontosságát hangoztatták a nemzet felemelkedésében. Ehhez a szellemiséghez tartja magát a MATE is. Az egyetem nemzetközi elismertségét az is jelzi, hogy 102 országból érkeznek hallgatók. A doktoranduszok száma is beszédes, 93 magyar és 77 külföldi kezdi meg tanulmányait.
 
Csányi Sándor, a MATE Alapítvány Kuratóriuma elnöke köszöntőjében kiemelte, 19 tudományterületet képvisel az egyetem, s nem csak elméleti, hanem gyakorlati oldalon is megerősödtek.
 
Munkájukat segíti az a több, mint 10 ezer hektár terület és 11 kutatóintézet, mely az oktatás szolgálatában áll.
A szakember elmondta, a kutatás és az oktatás mellett a sport és a kultúra is hangsúlyos szerepet kap az egyetem életében.
„A felsőoktatást stratégiai befektetésnek tekinti a kormány”- hangsúlyozta Csák János kulturális és innovációs miniszter, aki hozzátette, ennek kézzelfogható hozománya, hogy az egyetemek költségvetésében 2,5-szeresére emelték az infrastrukturális beruházások összegét. Idén, a tavalyihoz képest 33 százalékkal több hallgató kezdhette meg országos szinten felsőfokú tanulmányait, a 106 ezer diák 80 százaléka ezt állami finanszírozásban teheti meg.
 
Az ünnepi köszöntőket az elsőéves hallgatók eskütétele, a doktoranduszok beiktatása, majd a kitüntetések, díjak átadása követte.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Kapcsolódó cikkek

Teltházas programokkal zárult az idei KÁN Egyetemi Napok

2023. október 05. 14:17
Ismét hangos sikerrel zárt a KÁN Egyetemi Napok, melyre közel 35 ezren látogattak ki. A szeptember 29-október 1, között zajló KÁN Egyetemi Napok ebben az évben helyt adott az állattenyésztők ünnepének, a III. Állattenyésztők Napjának is.
A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. szervezésében megvalósuló kiállítás szakmai rendezvényei mellett ezúttal is nagy hangsúlyt kaptak a közönségprogramok, amelyek rengeteg családot vonzottak a kiállítás 3 napján.

A madárinfluenza-fertőzés kockázatának jelentős csökkentési lehetősége

2023. április 14. 13:04
Európában 2022. szeptember 1. és december 31. között összesen 475 baromfitartó gazdaságban, 209 madarakat fogságban tartó intézményben és 1296 vadmadárban mutatták ki a szakemberek a magas patogenitású madárinfluenza vírusát, de a betegség világszerte terjed.
Épp ezért a NÉBIH felhívta a figyelmet arra, hazánkban nagy a veszélye annak, hogy állandóan együtt kell élnünk a rendkívül nagy gazdasági károkat okozó betegséggel. Ennek megfékezésére kaposvári kutatók innovatív megoldással csökkentik a fertőzés kockázatát.