A válság ellenére is megdöbbentő méreteket öltött az EU-ban az élelmiszer-pazarlás
2023. február 28. 11:39
Évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az emberek.
Több élelmiszert dobunk ki az unióban, mint amennyit importálunk - írja az alon.hu
Rengeteg élelmiszer végzi a szemetesben
A Feedback EU klímakutató civil szervezet jelentése szerint az Európai Unióban évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az emberek, csaknem 15 millió tonnával többet, mint amennyit importálnak - írta meg a Guardian brit napilap.
A tanulmány adatai szerint az EU-ban elpazarolt búza mennyisége egyenlő Ukrajna búzaexportjának nagyjából a felével, az EU egyéb gabonaexportjának pedig a negyedével.
A tanulmányt készítő szervezet igazgatója, Frank Mechielsen szerint felháborító, hogy válság idején az EU-ban több élelmiszert dobnak ki, mint amennyit importálnak. Hozzátette: az uniós intézményeknek most lehetősége lenne arra, hogy jogilag kötelező érvényű célokat tűzzön annak elérése érdekében, hogy 2030-ig felére csökkenhessen az élelmiszer-pazarlás, ami hozzájárulna az éghajlatváltozás kezeléséhez és javítaná az élelmiszer-biztonságot.
Hatékonyság helyett pazarlás?
Abdolreza Abbassian gabonapiaci elemző, a FAO korábbi vezető közgazdásza szerint lejárt az olcsó élelmiszerek kora, az orosz-ukrán háború befejezése után is valószínűleg az árak magasak maradnak.
Olivier De Schutter, a fenntartható élelmezési rendszerekkel foglalkozó nemzetközi szakértői testület társelnöke szerint az jelenti a legnagyobb problémát, hogy az agrár-élelmiszeripar mindig előnyösebbnek találta a pazarlást, mint a hatékonyságot.
Nyereségesebb több élelmiszert eladni az embereknek, mint amennyire szükségük van. Az ipar úgy határozza meg a szavatossági időt is, hogy az embereket arra késztesse, többet vásároljanak, mint amennyit ténylegesen el tudnak fogyasztani- mondta.
A Guardian cikke szerint, az élelmiszer-pazarlás visszaszorítása érdekében az EU várhatóan még az idén jogilag kötelező érvényű célkitűzéseket terjeszt elő, ami előirányozná, hogy 2030-ra a felére mérséklődjön a kidobott élelmiszerek mennyisége.
Becslések szerint az EU-ban évente a megtermelt élelmiszerek 20 százaléka vész kárba, ami az uniós vállalkozásoknak és háztartásoknak 143 milliárd euró költséget jelent. Európa teljes üvegházhatásúgáz-kibocsátásának legalább 6 százaléka is az élelmiszer-pazarlás számlájára írható - tették hozzá a cikben.
forrás: agroinform.hu
Kapcsolódó cikkek
Áder János: a megtermelt élelmiszer egyharmadát nem fogyasztjuk el
2023. szeptember 06. 14:13
A pazarlásmentes missziót folytató Dalmadi Júlia élelmiszer-futurista vállalkozó mutatkozott be Áder János volt köztársasági elnök Kék bolygó című podcastjának hétfőn megjelent adásában, amely a legnépszerűbb videómegosztó portálon is megtekinthető.
Kényszervágóhídból húsexportőr
2023. április 03. 12:31
A Hajdúhús 2000 Kft.-t 1998. március 23-án alapították. Az idén éppen negyed százados cég alapító tulajdonosa, Papp István 68 éves, és sok szépségről és a velük együtt járó nehézségekről is tud rövid előadást tartani.
Az elmúlt 25 év elsősorban reményt adott neki a következő 25 esztendőhöz, amit már két gyereke, Zsuzsa és István visznek tovább. Az alapító kereskedelmi szakközépiskolát végzett. Amikor 1968-ban végzett, húseladóként kezdte a pályát. Ma is fejből sorolja azokat a debreceni utcákat, amikben megfordult. Kiemelkedik közülük a Kossuth utcai, ahol 13 évig tevékenykedett.