A világ első precíziós lézerpuskás gyomirtó robotja

2023. október 19. 10:02
Régen kapáltunk, aztán fésűztünk, ma növényvédőszerezünk és kultivátorozunk – holnaptól csak ráengedjük a táblára az intelligens robotot, ami felismeri és lézerrel elégeti a gyomokat.
A világ első precíziós lézerpuskás gyomirtó robotja
A növényvédő szerek mezőgazdasági használatának megszüntetése érdekében a Carbon Robotics olyan időjárásálló robotot hozott létre, amely lézersugárral irtja a gyomokat. A szuperszámítógéphez kapcsolódó mesterséges intelligencia egy szkennerrel felszerelt robot valós idejű képe alapján ad utastást a vontató mögé szerelt berendezésnek. Morfológiai alapon, vagyis a kultúrnövényt és a gyomot az alakjuk révén különbözteti meg, és az utóbbira olyan erős fénysugarat bocsát ki, ami a merisztémánál elpusztítja azt.
precíziós gyomirtás MI
Morfológiai alapon különbözteti meg az MI a gyomot a haszonnövénytől
 
Az Autonomous Weeder egy önvezető, traktor méretű robot, amely kamerák, számítógépek és lézerek segítségével azonosítja, célozza meg és távolítja el a gyomokat anélkül, hogy károsítaná a termést, vagy megzavarná a talaj élővilágát. A cég nem állítja, hogy máris nullára csökkenthető a gyomirtószer-felhasználás – ez nyilván amúgy is gyomnyomástól, termőterülettől és más táblaadottságtól is függ.  Az azonban bizonyos, hogy ez a komplex, precíziós megoldás kevesebb környezeti terheléssel, kevesebb menetszámmal és talajtaposással jár, hiszen nem kell több ezer liter permetszert többször végigvontatni a talajon. Sőt, a kézimunka-igényű kultúrákban – például szójában – kiváltja a nem is mindig megbízható emberi munkaerőt, méghozzá 0-24/7-ben.
 
Tekintve, hogy az emberi munkaerő egyben drága is, továbbá a növényvédő szerek alkalmazása a gazdálkodási költségek 20-30 százalékát is kiteszik, az ilyen eljárások terjedése megjósolható.
 
forrás: agraragazat.hu

Kapcsolódó cikkek

Fenntartható repülőgép-üzemanyagot tesztelnek Magyarországon

2023. május 11. 17:08
Fenntartható repülőgép-üzemanyagot (Sustainable Aviation Fuel - SAF) tartalmazó keveréket tesztel a Mol, a Wizz Air és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér. Az üzemanyagot a Mol a finn Neste cégtől szerezte be. A teszt keretében ezzel az üzemanyaggal feltöltve szállt fel a Wizz Air párizsi járata szerdán.
 

Megkezdődött a Natura 2000 gyepekhez kapcsolódó támogatás kifizetése

2024. március 07. 17:17
Első körben 7,5 milliárd forintot meghaladó értékű támogatáshoz jut közel 7000 gazdálkodó a „VP4-12.1.1-16 „Natura 2000 mezőgazdasági területeknek nyújtott kompenzációs kifizetések” elnevezésű pályázati felhívás által.