A vízhiányt nem szabad a GMO terjesztésével orvosolni

2017. január 23. 07:45
A vízhiány problémáját nem szabad a genetikailag módosított szervezetek (GMO) terjesztésével orvosolni a mezőgazdaságban - hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA), amelynek fő témája a fenntartható vízgazdálkodás volt.

Fazekas Sándor a tanácskozás után az MTI-nek elmondta: az egyeztetésen amellett érvelt, hogy a GMO helyett a szárazságtűrő növényi kultúrákat, a klímaváltozáshoz alkalmazkodó fajokat és a rövid tenyészidejű növényeket kell előnyben részesíteni, és takarékos vízgazdálkodást kell folytatni. A 83 agrárminiszter részvételével tartott fórum utáni sajtótájékoztatóján a házigazda Christian Schmidt német mezőgazdasági és élelmezésügyi miniszter hangsúlyozta, hogy a fenntartható vízgazdálkodás a 21. század egyik legnagyobb kihívása, a mezőgazdaság felelőssége pedig hatalmas, mert részesedése a globális vízfogyasztásban 70 százalékos, és 2050-re már 10 milliárd embert kell ellátnia élelmiszerrel.

Kép letöltése
 
Fotó: Pelsőczy Csaba/FM

 

Ezért arra kell megoldást találni, hogy miként lehet több élelmiszert előállítani kevesebb víz felhasználásával - tette hozzá Christian Schmidt. José Graziano da Silva, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) főigazgatója azt emelte ki, hogy a világ számos térségét sújtó vízhiány felerősíti a versenyt a szűkös forrásokért. Már most több konfliktust vált ki a víz, mint a termőföld iránti igény, és ez a folyamat a klímaváltozással csak súlyosbodik. A leginkább veszélyeztetett régiók Ázsiában és Afrikában vannak - közölte a FAO vezetője. Fazekas Sándor az MTI-nek nyilatkozva rámutatott, hogy a vízhiány mellett komoly kihívás a csapadék sok helyütt jellemző erős ingadozása, a száraz időszakok és a vízbőség váltakozása, ami egyben piaci lehetőséget is jelent Magyarországnak a szárazságtűrő növényekkel szerzett termelési tapasztalatok és a vízgazdálkodási ismeretek révén. A miniszter arról is beszélt, hogy széles körben elismeréssel fogadják Magyarország kiállását a GMO-mentesség mellett. A Magyarország díszvendégségével zajló berlini Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche - IGW) mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti fogyasztói vásáron a magyar agrárminiszter számos befolyásos szakmai szervezet vezetőjével tárgyalt, akik üdvözlik azt a magyar kormányzati politikát, amelyhez sok környezetvédő, zöld aktivista is gratulált. A GMO-val kapcsolatban "a magyar világlátás egyre inkább teret hódít" - mondta Fazekas Sándor. Megjegyezte, hogy az IGW apropóján a berlini belvárosban csaknem 20 ezer ember részvételével szombaton tartott gazdatüntetésen "minden második transzparensen az állt, hogy le a GMO-val". A berlini Zöld Hét az agrárdiplomácia egyre fontosabb fóruma is. Ezt jelzi, hogy a rendezvény kapcsán - immáron kilencedik alkalommal - megrendezett GFFA-n minden korábbinál több agrárminiszter vett részt. Fazekas Sándor szombaton tárgyalt mások mellett Tarasz Kutovij ukrán agrárminiszterrel, akivel megállapodtak abban, hogy tavasszal magyar-ukrán mezőgazdasági üzleti fórumot rendeznek. Megbeszélést folytatott Szató Hidemicsivel, az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron (OMÉK) idén díszvendég Japán szaktárca helyettes vezetőjével. Ezzel kapcsolatban rámutatott, hogy Japán a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar legnagyobb piaca az EU-n kívül. Az IGW-t az idén 82. alkalommal rendezik meg. A 118 ezer négyzetméteren berendezett vásáron 66 országból 1650 kiállító vesz részt. A január 29-ig tartó rendezvényre a szervezők várakozásai szerint 400 ezren látogatnak el, köztük 100 ezer szakmai vendég. Magyarország az idén 45. alkalommal vesz részt az IGW-n, és 2010 után már másodszor nyerte el a kizárólagos partnerországi címet.

kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A kertészeti pályázatoknál 50 millió forint projektösszeg alatt nem szükséges pénzügyi tervet benyújtani

2016. március 16. 08:02
Kecskeméten rendezték meg a Zsendülés II. Kertészeti Konferenciát, ahol Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára ismertette a Vidékfejlesztési Program kertészeti fejlesztési lehetőségeit.

Nők és férfiak közötti bérkülönbség felszámolása - Kampányt indítana a Magyar Szakszervezeti Szövetség

2016. augusztus 17. 07:54
Országos kampányt indít a nők és férfiak közötti bérkülönbség felszámolására a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) - jelentette be Kordás László elnök Budapesten, a Bérkülönbség - nem csak pénz elnevezésű konferencián.