A VKF jogszabályi felhatalmazást kap a minimálbér meghatározására

2024. szeptember 26. 17:58
“Nagyon komoly lépéseket tettünk 2023 második félévében az infláció letörésében, és ez nyilvánvalóan a bérek reálértékére is nagyon komoly hatást gyakorolt” - mondta a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország műsorában 2024. szeptember 25-én Mészáros Melinda, a LIGA Szakszervezetek elnöke arra a kérdésre, amely a minimálbér emelésének európai uniós irányelv által megszabott feltételeire vonatkozott.  Hozzátette, a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma a jövőben jogszabályi felhatalmazást kap a minimálbér meghatározására. 
A VKF jogszabályi felhatalmazást kap a minimálbér meghatározására
„2023 második félévétől a reálkeresetek folyamatosan növekedtek, ma már elmondhatjuk, hogy a bruttó kereset meghaladja a 638 ezer forintot, de ennél fontosabb a dolgozók szempontjából, hogy a medián bér sokkal magasabb értékben növekedett, 16,5 százalékkal, mint maga a bruttó átlagkereset. Ebben nagyon jelentős szerepet játszott a 2024. évben végrehajtott minimálbér és garantált bérminimum emelés. Azt tapasztaljuk, hogy a munkáltatók a béreket az átlagbéremelés mértékéig emelik, ez pedig nagy hatást gyakorol a mediánbérekre."
 
A hazai minimálbér átalakításával kapcsolatban Mészáros Melinda elmondta, jól haladnak az egyeztetések, már a nyár végén elkezdődött ez a folyamat, így vélhetően lehet tartani a november 15-i határidőt, amely a minimálbér átültetésére szóló irányelv elfogadásának határideje. Az egyeztetések során olyan strukturális változásokról is egyeztettek a felek, amely alapját képezheti a jövőben a minimálbér és a garantált bérminimum megváltoztatásának.
 
Mészáros Melinda arról is szólt, hogy elfogadásra kerül egy olyan kormányrendelet, amelyben a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma immár a jogszabályban rögzítetten felhatalmazást kap a minimálbér és a garantált bérminimum megállapítására, és visszakapja azokat a hatásköreit is, amelyek egy korábbi háromoldalú megállapodásban kerültek rögzítésre, így a tripartit érdekegyeztetés Magyarországon már jogszabályi keretek között folytatódhat.
 
Ez a jogszabály tartalmazhatja azt a referenciaértéket és referenciaidőszakot is, amelyhez viszonyítva a minimálbér megállapításra kerülhet.  
 
Csete Beáta interjúja a következő linken 8 óra 14 perctől hallgatható meg teljes terjedelmében.
 
forrás: liganet.hu

Kapcsolódó cikkek

Még egy hétig lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra

2023. április 05. 12:35
Április 11-én, kedden 18.00 óráig jelentkezhetnek az önkéntesek a tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő TeSzedd! - Önkéntesen a tiszta Magyarországért! programsorozatra - hívta fel a figyelmet keddi közleményében Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium (EM) parlamenti államtitkára.
 
A minisztérium támogatásával megvalósuló közösségi kampány célja, hogy megerősítse a környezettudatos attitűdöt a lakosság, a fogyasztók körében, hangsúlyozza az illegális hulladék-elhelyezés megelőzésének és megszüntetésének fontosságát és népszerűsítse az önkéntességet.
 

Sokan örülhetnek, Rétvári Bence nagyon jó hírt jelentett be

2024. február 26. 16:59
2022-ben és 2023-ban 120 ezer, illetve 140 ezer laptopot kaptak a tanárok és diákok ingyenesen az iskolákban. 2024 tavaszán további 193 ezer laptop kiosztása várható – tájékoztatta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-t.
 
Rétvári Bence a közleményében azt írta, hogy a kormány az eszközök biztosítása mellett „elképesztően sok digitális oktatási tartalmat” is fejlesztett a Nemzeti Köznevelési Portálon (NKP), másnéven Okosportálon.