A zöldség-gyümölcs ágazat 60 százalék feletti a feketegazdaság aránya becslések szerint
2016. február 25. 09:01
Az alapvető élelmiszerek áfáját egy lépésben minél előbb csökkenteni kellene - hangsúlyozta Gőgös Zoltán szocialista képviselő sajtótájékoztatón azt követően, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottsága nem vette tárgysorozatba az erre vonatkozó javaslatát.
Hozzátette: folytatja a konzultációt a szakma szereplőivel, és ismételten benyújtja az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére vonatkozó javaslatát.
A szocialista képviselő kifejtette, nem csak a sertéshúsnál, hanem további alapvető élelmiszereknél is szükséges az áfa mérséklése.
Szerinte szakmailag nem jó megoldás csak a sertéshús áfájának csökkentése, elmondta: érdekképviseletek, terméktanácsok jelezték, hogy az intézkedés torzítja a piacot, egyes ágazatokra pedig nagy az importnyomás a magas áfa miatt. Példaként említette, hogy az áfacsalással leginkább fertőzött terület a zöldség-gyümölcs ágazat, ahol 60 százalék feletti a feketegazdaság aránya becslések szerint.
Gőgös Zoltán hangsúlyozta: az alacsonyabb jövedelműek leginkább a sertéshús mellett a baromfit, a tejet, a tojást, a kenyeret, az édesvízi halakat és a zöldség-gyümölcsöt fogyasztják, és bebizonyosodott, hogy a kereskedők nem nyúlják le az áfát.
Forrás MTI
Kapcsolódó cikkek
Újabb változások az erdőgazdálkodás szabályozásában
2018. október 29. 09:53
Egy gazdálkodással foglalkozó ágazat szereplőinek alapvető érdeke, hogy a gazdálkodásuk kiszámítható és tervezhető legyen.
Minden magyar, így az erdélyi mezőgazdaság versenyképességének növelése is a feladatunk
2018. július 31. 08:14
Nagy István agrárminiszter három napos erdélyi útja során egy vágópontot adott át Csíkcsomortánban, egyeztetett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Néppárt vezetőivel, erdélyi gazdaszervezetek vezetőivel, valamint részt vett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kerekasztal-beszélgetésén a XXIX. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen.

