Adventi fényárban úszik a Lillafüredi-vízesés

2023. december 11. 15:32
December 10-én fénybe borult hazánk legnagyobb vízzuhataga, a Lillafüredi-vízesés. A különleges látványt egészen karácsonyig lehet majd megcsodálni.
Adventi fényárban úszik a Lillafüredi-vízesés

Vasárnap este ünnepi fénnyel világították ki a vízesést Lillafüreden. Ahogyan a Lillafüred Online Facebook-posztjában is olvasható, egészen karácsonyig lesz látható a különleges látvány. A fotókat Horváth Csongor készítette.

Nem érhető el leírás a fényképhez.
 
Lillafüreden nemrég épült újjá a lenyűgöző panorámát nyújtó Zsófia-kilátó.

Ezért a látványért érdemes lesz felmenni a megújult kilátóba. Az építmény alapjául szolgáló eredeti kilátót 1900-ban avatták fel, és az 1950-es évek elejéig Lillafüred látképének egyik meghatározó eleme volt.

Az Északerdő Erdőgazdasági Zrt. a Magyar Természetjáró Szövetség vezetésével létrejött konzorciumban nyert el 469,35 millió forint összértékű vissza nem térítendő európai uniós támogatást közjóléti létesítményeinek fejlesztésére. A "Gyalogszerrel felfedezni Észak-Magyarország turisztikai termékkínálatát” című pályázat egyik fő eleme a Lillafüred látképét a 20. század első felében – a Palotaszálló mellett – meghatározó Zsófia-kilátó újjáépítése volt, amelyet augusztus 23.-án adtak át.
A megújult Zsófia-kilátó az átadás napján-Fotó: Fehér János
 
A fejlesztés eredményeként a Zsófia-kilátót 51 millió forintból építette újjá az Északerdő Zrt. A beruházás célja az volt, hogy az országszerte ismert és népszerű üdülőterület újabb attrakciót kapjon.A társaság az építmény tervezése során ügyelt arra, hogy az eredeti kilátó kubatúráját megtartsa, és csak a kor követelményeinek megfelelő változtatásokat hajtson végre. Emiatt az alsó szintet kőburkolattal ellátott vasbetonból alakították ki, a létrák helyett pedig lépcsőt építettek.
Lehet, hogy egy kép erről: tűztorony és északi-sarki
Lillafüred legújabb attrakciója biztonságtechnikai eszközökkel, valamint interaktív látvány- és tájékoztató elemekkel is gazdagodott.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Itt az új tarifarendszer a közösségi közlekedésben

2024. március 01. 13:40
Új időszámítás kezdődik március 1-jével a magyar közlekedésben: a legnagyobb rezsicsökkentést hajtják végre, a tarifarendszer változtatása több mint 4 millió ember életét teszi könnyebbé, jobbá - mondta Lázár János építési és közlekedési miniszter.

Öt kilométeres labirintust vágtak a kiszombori kukoricásba, a betakarításig látogatható

2024. július 17. 13:33
Egy négy és fél hektáros kukoricatáblában csaknem öt kilométeres labirintust készítettek a Csongrád-Csanád vármegyei Kiszombor határában. Ha a vállalkozó szellemű látogató nem téved el, az útvesztő bejáratától egy óra eljutnia a kijáratig.