Agrárvállalatok a kiemelt exportpartnerségben

2023. július 06. 12:41
„Minden idők legnagyobb első négyhavi exportját állította elő a magyar gazdaság. Az 50 milliárd euró feletti teljesítmény 12 százalékos növekedést jelent a tavalyi brutális rekordhoz képest, és újabb nagy rekordot vetít előre” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a budapesti Kongresszusi Központban tartott éves Külgazdasági Értekezleten.
Agrárvállalatok a kiemelt exportpartnerségben
Hat magyar vállalat kapott idén „Kiemelt Exportőr Partnerségi” státuszt, a támogató okiratot ünnepélyes keretek között írták alá július 4-én, az éves Külgazdasági Értekezleten. A programhoz idén csatlakozott vállalkozások egyike az agráriumban jól ismert Marton Genetics cégcsoport tagja, az Elitmag Kft. és szintén erősen kötődik az ágazathoz a Vitafort Zrt.
 
A 2019-ben indított programnak már 46 magyar tulajdonú, a hazai exporthoz jelentős mértékben hozzájáruló cég a partnere. A KEPP-tagság nem jár anyagi támogatással.
 
Szijjártó Péter elmondta, hogy a kormány elfogadott egy „kifektetési” stratégiát, aminek értelmében elősegítik, hogy a magyar piacon megerősödött vállalatok külföldi beruházásokat hajtsanak végre, és az ott megszerzett pénzügyi forrásokat újabb fejlesztésbe fektessék Magyarországon, segítve a magyar gazdaság dimenzióváltását: átalakulását fejlesztésorientált gazdasággá.
 
Szijjártó Péter emlékeztetett rá, hogy a tavalyi „fekete évben” a gazdaság mesterhármast ért el: megdőlt a foglalkoztatottság, a beruházás és az export rekordja is. Utóbbiról azt mondta, hogy a kivitel értéke 142 milliárd euró volt, ami a 33. hely a globális rangsorban, pedig a népességünket tekintve Magyarország csak a 95-ödik. Ráadásul a 19 százalékos éves bővülést olyan környezetben érte el hazánk, amikor a világkereskedelem csak 2,7 százalékkal nőtt. Kiemelte, hogy 2010 óta megduplázódott a magyar exportteljesítmény.
 
A „Kiemelt Exportőr Partnerségi Program” (KEPP) célja, hogy a nagybefektetőkre fókuszáló stratégiai partnerségi megállapodások mintájára a kifejezetten magyar tulajdonú, a hazai exporthoz jelentős mértékben hozzájáruló, exportőr vállalatokat kiemelt helyzetbe hozza az együttműködési megállapodással.
A partnerség az adott vállalat külpiaci tevékenységének az elismerése, és további kiemelt segítséghez juthat az állami exportösztönzési intézményrendszer eszközeivel. A „Kiemelt
Exportőr Partnerségi Program” keretében kötött megállapodás jelzi a szélesebb nyilvánosságnak a kormány elkötelezettségét az export növelése és a külpiacokon kiemelten sikeres hazai vállalatok segítése iránt, ami a még nem vagy csak eseti jelleggel exportáló vállalatokra is ösztönző hatással lehet.
 
A Martonvásáron 1991-ben alapított Elitmag Kft. feladata a több mint hetven éves múltú kutatócentrumban kinemesített különféle kalászosgabona- és zabfajták kereskedelmi képviselete, erősítésük a hazai és a nemzetközi vetőmagpiacon, továbbá a fajtatulajdonost megillető, a martonvásári vetőmagok felhasználása után járó, a kutatások ráfordításait részben fedező licenszdíjak nyilvántartása és érvényesítése.
 
Az Elitmag Kft. termékköre folyamatosan bővült az elmúlt 30 évben, jelentős részben a martonvásári növénynemesítők munkájának az eredményeként.
 
A fejlesztések nyomán a kezdeti búza-, árpa-, tritikálé-, durum- és rozsfajták őszi és tavaszi vetésű életformái mellett zab- és tönkölyfajták, valamint az utóbbi években szárazborsók és takarmányborsók is bekerültek a cég portfóliójába.
 
„Nemcsak belföldön, hanem a külpiacokon is fontos, hogy közvetíteni tudjuk a különböző nemesítési célok hazai produktumait. Az export tekintetében elsősorban a kelet-európai régió országai, a volt Szovjetunió utódállamai, valamint egyes közel-keleti országok a martonvásári kalászosfajták legnagyobb befogadó piacai. Az Elitmag Kft. elkötelezett az iránt, hogy külpiaci tervei megvalósításában, az export területén folyamatos párbeszédet folytasson a kormányzati szervekkel” – nyilatkozta Sándorfy András, az Elitmag Kft. ügyvezetője az ünnepélyes aláírás után.
 
A program célja továbbá az együttműködés elmélyítése a kiemelt exportőr vállalatokkal, szorosabb bevonásuk az állami exportpromóciós programokba, az állami exportösztönző eszközök kialakításába és a szakpolitikai egyeztetésbe.
 
A 2019 márciusában elfogadott Nemzeti Exportstratégia (NEXT) célkitűzéseivel összhangban a KEPP vállalatok nemzetközi szinten is széles körben ismert „magyar multinacionális vállalatokká”, országimázst megtestesítő márkává fejleszthetők.
A Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt. meghatározó takarmányozási vállalat a térségünkben.
 
„Cégünk már 42 éve megbízható beszállítója a magyar haszonállat-előállító cégeknek, nagy és közepes állattartó telepeknek, háztáji gazdaságoknak. Termékeink szolgálják ki a magyar állattenyésztés igényeinek 25 százalékát. Komplex takarmányozási programot kínálunk valamennyi haszonállatnak és korcsoportnak, a telepi adottságoknak és a termelési céloknak megfelelően” – tájékoztatott Kulik Zoltán, a cég vezérigazgatója.
 
Exporttevékenységük több mint 30 éve folyamatosan bővül. Az Eximbank első partnere jelen van Közép-Európában, Ázsiában, Dél-Amerikában, valamint Afrika 18 országában. „Elköteleztük magunkat a magyar agrártudás exportja mellett, amiben kiemelkedő az együttműködésünk a MATE-val. A Termőföldtől az asztalig termékút és az élelmiszer-biztonság megteremtését ugyancsak stratégiai feladatunknak tekintjük. Az elmúlt tíz évben exportunk összértéke meghaladta az 50 milliárd forintot.
 
Piaci sikerünk záloga a szeptemberben átadásra kerülő új gyártóbázisunk. Az Európa legmodernebb technológiájával rendelkező takarmányüzem komoly exportpotenciálnak is utat nyit. Éves szinten mintegy 100 ezer tonna szuperkoncentrátum és takarmánykeverék gyártására lesz kapacitása, amivel a termelésünk – tápegyenértékben kifejezve – az 1 millió tonnát is meghaladhatja. Készen állunk a jövő takarmányozási kihívásaira és a legkorszerűbb takarmányozási rendszerek kiszolgálására” – mondta Kulik Zoltán.
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu
 

Kapcsolódó cikkek

Továbbra is fennmarad az ukrán gabonabehozatali tilalom

2023. május 15. 10:58
Újra bebizonyosodott, hogy a magyar gazdák mindig számíthatnak a nemzeti kormányra. Fenntartjuk az ukrán gabonaimport tilalmát. A nemzeti korlátozások helyébe azonban most az uniós forgalomba hozatali tilalom lép. Ez Magyarország, Lengyelország, Szlovákia, Bulgária és Románia közös fellépésének eredménye, ami meghátrálásra kényszerítette Brüsszelt, jelentette ki az agrárminiszter a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen tartott sajtótájékoztatóján.

Az ukrán méhek Kanadában landolnak

2023. június 21. 18:21
Az ukrán méhek a kanadai méhészeknél landolnak, akik érdeklődnek a kárpáti méhek, más néven hegyi méhek iránt, amelyek a szakértők szerint igen szívósak.
A kanadai növény-egészségügyi hatóságok 2020 óta adnak ki behozatali engedélyeket az Ukrajnából származó méhanyákra, és az idei év eleje óta – a háborús helyzetre való tekintettel- a méhekre vonatkozó behozatali engedélyeket is kiadták.