Anyagilag segíti a kormány a Recsken megrongálódott házak helyzetének rendezését

2023. július 12. 14:40
Ötszázmillió forintot különített el a központi költségvetésből a kormány a június eleji rendkívüli időjárás következtében Recsken károsodott lakóingatlanok helyzetének rendezése érdekében – jelentette be a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.
Anyagilag segíti a kormány a Recsken megrongálódott házak helyzetének rendezését
A település Hunyadi utcájában 21 ingatlant elöntött a hegyoldalból lezúduló sár, a házak lakhatatlanná váltak
 
Dukai Miklós felidézte, a Heves vármegyei Recsken június 8-án heves esőzés volt, a település Hunyadi utcájában 21 ingatlant elöntött a hegyoldalból lezúduló sár, a házak lakhatatlanná váltak, 50-60 embert kellett kitelepíteni.
 
A hétfő esti Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében az 500 millió forintot az MR Közösségi Lakásalap Közhasznú Nonprofit Kft. használhatja fel, amelynek egy kérelmet kell benyújtania a Belügyminisztériumhoz, a felhasznált pénzről tételesen el kell majd számolnia, a fel nem használt összeget vissza kell fizetnie, ingatlanvásárlás esetén pedig 15 napon belül tájékoztatnia kell a minisztériumot – ismertette az államtitkár.
Dukai Miklós: Ötszázmillió forinttal segíti a kormány a Recsken  megrongálódott házak helyzetének rendezését - Kékes Online
A határozatban a kormány arról is rendelkezett, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságnak (OKF) és a Heves Vármegyei Kormányhivatalnak a lakásalap nonprofit kft. bevonásával össze kell állítania egy jelentést az ingatlanok hosszú távú használhatóságáról, lakhatásának kérdéséről, és arra is ki kell térniük, hogy az ingatlanok károsodása összefüggésben van-e a heves időjárással – mondta el Dukai Miklós, megjegyezve, hogy a vizsgálat szerdán meg is kezdődik.     
 
Az államtitkár kitért arra is, hogy az érintett lakóingatlanok évekkel ezelőtt épültek, és nem rendelkeztek megfelelő biztosítással.
 
Dukai Miklós ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, hogy magántulajdonok esetében elsősorban a tulajdonosoknak maguknak kell gondoskodniuk a tulajdonuk védelméről biztosítás formájában, a magántulajdonban keletkezett károkkal kapcsolatban a kormánynak nincs jogszabályban rögzített helytállási kötelezettsége. Ugyanakkor a kormány a társadalmi felelősségvállalási szerepéből és egyedi döntéséből fakadóan vállalhat szerepet a helyreállításban, ilyesmire már volt példa korábban is – tette hozzá.     
Dukai Miklós: Ötszázmillió forinttal segíti a kormány a Recsken  megrongálódott házak helyzetének rendezését | hirado.hu
Horváth László, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy bár voltak nagy villámárvizek az elmúlt években a térségben, de a júniusihoz hasonló heves árvíz utoljára 1999-ben volt Recsken.
 
Az érintett házakról elmondta, hogy egy kivételével nem volt biztosításuk, ráadásul „jónéhánynak a státusza rendkívül kérdéses”, ugyanis önkormányzati telekre épültek építési engedély nélkül, és lakhatási engedéllyel sem rendelkeztek.
Félmilliárdos kormányzati segélyt kapnak azok a recskiek, akiknek a házát  tönkretette a NER-bányából lezúduló sár
A következőkben nagyon alapos helyzetfelmérés kezdődik, a nonprofit kft. információs pontot hoz létre Recsken, ugyanis minden érintettel külön-külön kell megegyezni, mert nincs két egyforma helyzet, az ingatlanok állapotában jelentős különbségek vannak, ezért egyedi megoldásokra van szükség – közölte Horváth László.     
 
A képviselő hangsúlyozta, a megítélt 500 millió forint se nem kártérítés, se nem segély.
 
Arra az újságírói kérdésre, hogy van-e felelőssége a sárlavinában a községben működő bányának, Dukai Miklós azt mondta, egyelőre zajlanak a vizsgálatok, és rendőrségi nyomozás is folyamatban van, ezek lezárultáig nem kommentálják a kérdést.
 
forrás: magyarhirlap.hu

Kapcsolódó cikkek

Nagy döntés született az osztrák családi gazdaságok érdekében

2023. február 22. 09:37
Ausztria 100 millió euró támogatást fizet az energia-önellátó családi gazdaságoknak, egy igénylő maximum 25.000 eurót kaphat.
 
Norbert Totschnig, osztrák agrárminiszter február második hetében fontos bejelentés tett, miszerint az energiaminisztériummal közösen, 100 millió eurót különített el az energia önellátó családi gazdaságok támogatására – olvashatjuk a beuernzeitung.at hírportálon.

Jó hír a Dunaferr dolgozóinak

2023. március 08. 11:54
Néhány napon belül érkezik a februári bérük – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Czomba Sándor kiemelte, fontos a gyárban dolgozók munkahelyének megőrzése, ezért döntött úgy a kormány, hogy fél évig átvállalja a munkabéreket. Ez 16 milliárd forint, amelyből már 7 milliárd forintot kifizettek.