Április 22-én ünnepeljük a Föld napját. Ez a nap pedig egyre fontosabb.

2024. április 22. 15:37
Nehogy túl késő legyen.
 
A Föld napját minden évben április 22-én ünnepeljük. A világnap célja, hogy az ezen a napon tartott események segítségével felhívják a figyelmet a Föld természeti környezetének megóvására. 
Április 22-én ünnepeljük a Föld napját. Ez a nap pedig egyre fontosabb.
A Föld napja felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Fotó: Pixabay
 
Az eseményeket az Earth Day Network koordinálja, és  jelenleg a világ 175 országában tartják. Magyarország 1990-ben csatlakozott, így azóta hazánkban is ünnepeljük a Föld napját. Ha mindannyian odafigyelünk, egészen biztosan tenni tudunk azért, hogy még nagyon sokáig ünnepelhessük a Földet. Mert most már nem lehet hátradőlni. Az egyéni, kis döntések is nagyon sokat jelentenek.
Earth Day Network Launches Global Campaign to End Plastic Pollution |  Ethical Marketing News
 
A Föld napjának története
2009-ben Evo Morales bolíviai elnök kezdeményezésére nyilvánította az ENSZ április 22-ét a „Földanya Nemzetközi Napjá"-vá. A Föld napja mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?"
 
Az első Föld napját Denis Hayes, amerikai egyetemista kezdeményezésére tartották, 1970. április 22-én. Ekkor 20 millió amerikai emelte fel szavát a természetért. Ez az esemény óriási hatással volt az Egyesült Államok törvényhozóira, ahol nagyon szigorú törvények születtek
a levegő és a vizek védelmére. De nem csak ebben hozott változást ez az esemény. Hatására számtalan környezetvédő szervezet alakult, és több millió ember tért át olyan életmódra, amely jobban odafigyel a környezetünk megóvására.
 
Húsz évvel később Denis Hayes és barátai ismét felemelték szavukat, látva az ökológiai válság egyre erősödő jeleit, mint a bioszféra pusztulását, az ipari szennyezés hatalmas mértékét, az őserdők irtását, a sivatagosodást, az üvegházhatást, az ózonlyukakat, a veszélyes hulladékokat, a túlnépesedést, a savas esőt, és még számtalan olyan intő jelet, amely megmutatja, hogy nem folytatható tovább a környezetünk ilyen mértékben történő kizsákmányolása.
 
Ennek hatására hozták létre 1989-ben Kaliforniában a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot. A központ munkatársai havi rendszerességgel küldenek hírleveleket a világ minden tájára, melyek célja környezetünk védelme. A hírleveleken kívül nagyon sok nyilvános előadást szerveznek, tömegrendezvényeken, felvonulásokon hívják fel a figyelmet a Föld védelmének fontosságára, fákat ültetnek, és  nagyon sok egyéb akcióval ünneplik a Föld napját. A kezdeményezés hatására ma már emberek millió szerveznek programokat ezen a napon a Föld védelmének érdekében, és a világnap valóban világméretűvé tudott válni.
 
A Föld napja Magyarországon
Hazánkban környezetvédők alapították meg a Föld Napja Alapítványt 1990-ben, és hírközpontot hoztak létre az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására. A felhívásra nagyon sokan mozdultak meg, és azóta is minden évben megünnepeljük ezt az életbevágóan fontos világnapot.
Föld Napja Alapítvány
A Föld Napja Alapítvány nagyon fontosnak tartja a jövő nemzedék oktatását, és bevonását a programba, hiszen az ő kezükben is nagyon sok eszköz van, amellyel tehetnek azért, hogy még sok generáció növekedhessen fel a Földön. Vidám vetélkedőkkel, érdekes oktatási anyagokkal, bemutatókkal hívják fel a figyelmet rá, hogy ez a probléma igencsak érint minden egyes embert, és a legkisebb tettek is óriási következményekkel járhatnak, akár negatív, akár pozitív irányban.
 
Ez a nap ugyan csak egyetlen egy napja az évnek, de aki ekkor ráébred, hogy mennyire fontos lenne úgy élni, hogy azzal ne veszélyeztessünk másokat és magunkat, talán az év többi napján is gondoskodóbban, felelőségteljesebben fog cselekedni. Mert ha nem fogjuk fel, hogy az eddigi életvitelünk mekkora mértékben szennyezi a Földet, azzal óriási mértékben veszélyeztetjük a jövőnket.
Ma van a Föld napja – ismerd meg a kezdeményezés történetét | Érdekes Világ
Ezen a napon sok helyen szerveznek takarításokat, ahol a közvetlen környezetükben eldobált szemetet szedik össze, de sokan ültetnek fákat, és kezdik el szelektíven gyűjteni a hulladékot. Szerencsére nagyon sok újságcikk, könyv, előadás, videó és TV műsor érhető el ebben a témában, ahol jól szemléltetik, hogy a nagyvállalatok mellett az állampolgárok is rengeteget tehetnek azért, hogy a Föld még nagyon hosszú ideig lehessen az otthonunk.
Kammerer feljelentést tett a gödi akkumulátorgyár miatt | 168.hu
A magyarországi Föld napja mozgalom 2020-ban volt 30 éves, és bár eddig is nagyon sokat tettek környezetünk védelméért, ezt mindannyiunknak, minden nap tudatosan kellene folytatni. Már van szelektív hulladékgyűjtés, rengeteg családi házon láthatók napkollektorok, kezdünk megszabadulni az eldobható, műanyag zacskóktól és egyéb termékektől, nagyon sok termékből vásárolhatunk környezetbarát változatot. De még mindig rengeteg vegyszert használunk, még mindig sok szemetet termelünk, amelynek nagy részét nem szelektíven gyűjtjük, rengeteg energiát pazarolunk, és még mindig nő az üvegházhatású gázok kibocsátása. Ezekkel pedig minden egyes másodpercben növeljük az éghajlatváltozás veszélyét.
 
A túlélés a mi kezünkben van
Ez pedig nem a messzi jövőben, egy távoli galaxisban vár ránk, hanem itt, a Földön, akár már holnap is. Az éghajlatváltozás már itt van, és sajnos nap mint nap megtapasztaljuk a hatását. Az aszály, a viharok, az, hogy 0,7 Celsius-fokkal nőtt az átlagos globális hőmérséklet, és hogy fokozódik a felmelegedés üteme, már itt van, és kézzel fogható.
Föld napja gyerek
A gyerekek környezetvédelemre történő nevelése életbevágóan fontos a jövőjükre nézve. Fotó: Pixabay
 
Tegyünk hát ellene, és ne csak ezen a napon! A Föld napja ugyan csak egy nap a sok közül, mégis rettenetesen, életbevágóan fontos. Ez a nap világméretű megmozdulássá vált, és jelenleg több, mint egymilliárd ember vesz részt valamilyen eseményen ezen a napon. Ehhez a naphoz már több, mint 15 000 szervezet csatlakozott, és bár elmondhatjuk, hogy igen sokat tettünk, de sajnos még mindig nem eleget.
Elképesztő mennyiségű illegális hulladék van az utak mentén
A legújabb vizsgálatok azt mutatják, hogy 2100-ig szinte teljesen ki kell vonni a forgalomból a fosszilis tüzelőanyagokat, mint amilyen a szén, a kőolaj, vagy a földgáz, ha el akarjuk kerülni az 5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedést. Az elmúlt 5 év volt az eddigi legmelegebb a Földön, és ha így folytatjuk, a következő 5 év még melegebb lesz.
 
Saját bőrünkön tapasztalhatjuk, hogy minden egyes évben egyre szélsőségesebb az időjárás, de valamiért sokan még mindig úgy érzik, ők nem felelősek mindezért. Pedig a sok apró tett összeadódik. Akár negatív, akár pozitív irányban. Változtassunk, és tanítsuk erre a gyermekeinket is. Adjuk meg nekik az esélyt, hogy egy állatokkal és növényekkel teli, gyönyörű világban élhessenek, ahol nem védőfelszerelésben kell majd kimenniük a friss levegőre. Mert mindannyian felelősek vagyunk.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Helyi termék rendezvénysorozat

2023. április 06. 15:37
2023. április 25. és május 11. között négy helyszínen „Helyi termék” címmel szervez rendezvénysorozatot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózattal közösen, az Agrárminisztérium, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Kislépték Egyesület közreműködésével.

Nagy döntés született az osztrák családi gazdaságok érdekében

2023. február 22. 09:37
Ausztria 100 millió euró támogatást fizet az energia-önellátó családi gazdaságoknak, egy igénylő maximum 25.000 eurót kaphat.
 
Norbert Totschnig, osztrák agrárminiszter február második hetében fontos bejelentés tett, miszerint az energiaminisztériummal közösen, 100 millió eurót különített el az energia önellátó családi gazdaságok támogatására – olvashatjuk a beuernzeitung.at hírportálon.