Aszálytérkép 2024 – friss hírek az aszályról

2024. július 26. 15:05
Mutatjuk, hol és mekkora a szárazság.
 
Magyarország területének bő kétharmadán közepes vagy nagyfokú aszály jelei figyelhetők meg – írja elemzésében a HungaroMet.
Aszálytérkép 2024 – friss hírek az aszályról
Országos aszálytérkép
Hozzátették, hogy az elmúlt öt nap csapadékmennyisége hazánk nagyobb részén 5 mm alatt maradt, azaz gyakorlatilag alig esett. Délen, délnyugaton és északkeleten 10 és 30 mm között hullott, néhol azonban felhőszakadás is kialakult. A harminc napos csapadékösszeg hazánk döntő részén elmaradásban van az átlaghoz képest, a hiány 20-60 mm.
Aszálytérkép
Aszálytérkép 2024. július 25-én – Fotó: HungaroMet
 
Ahogy a csapadék területi eloszlása nem egyenletes, a talaj felszín közeli részének nedvessége is igen nagy különbségeket mutat: a nagyobb esők átlag érintett kisebb foltokban nedves, míg az ország jelentős részén száraz a föld. A felső fél méteres talajréteg az ország nagyobb részén kritikusan száraz, a növények csak a mélyebb rétegben találnak nedvességet, de már ott is egyre kevesebbet. A legrosszabb a helyzet a Mezőföldön, az Alföld nyugati, déli valamint keleti tájain – tették hozzá.
 
A folytatásban kissé mérséklődik a hőség, de számottevő csapadék csak kevés helyen valószínű. Országszerte a talajok további száradása, az aszály kiterjedésének és mértékének növekedése várható – figyelmeztet a HungaroMet.
 
Kiemelik: a napraforgó és a kukorica a virágzás vége felé jár, most igényelnék a legtöbb nedvességet, amit öntözés nélkül többnyire csak a mélyebb talajrétegekben találnak az állományok. A hőség az aszállyal párosulva rendkívül kedvezőtlen, a virágzás időszakát is lerövidítette, és ez a termésátlagokban is meg fog mutatkozni.
 
A folytatásban jobbára száraz időre van kilátás, a jövő hét közepéig, területi átlagban jelentősebb csapadék nem valószínű. Így a talaj tovább fog száradni, az aszályos terület kiterjedése nőni fog, az aszály még tovább fokozódik.
 
Az országos csapadéktérkép itt érhető el.
 
Az aszálykár bejelentése a kárenyhítési rendszerben
Az aszálykárt annak bekövetkezésétől számított 15 napon belül lehet bejelenteni a kárenyhítési rendszerben.
 
Fontos! A kárbejelentés nemcsak a növénykultúra teljes egészére, hanem annak a részterületére is megtehető, sőt a kárbejelentést akár vissza is lehet vonni – akár a bejelentett terület egy részére is.
 
Vonatkozó jogszabály: 27/2014. (XI. 25.) FM rendelet a kárenyhítési hozzájárulás megfizetésével, valamint a kárenyhítő juttatás igénybevételével kapcsolatos egyes kérdésekről.
 
A hőség jelentős károkat okoz a kukoricában
Június végéig a sok esőnek és a viszonylag enyhe időnek köszönhetően kiemelkedőnek ígérkezett a kukoricatermés, ami a gyakorlatban azt eredményezte, hogy a növények két, akár három gazdag csövet is kineveltek. Ám most az extrém hőséget már nehezen bírják a növények, lassul az anyagcseréjük, és úgynevezett hőstressz éri őket. [...] Pár hete még 13-14 tonnát ígért egy-egy kukoricatábla, ma már csak jó 10 t körül terem majd. Ha még egy hétig nem jön komoly eső, 7-8 tonnánál nem lesz több – véli Raskó György, agrárközgazdász.
 
A várható kukoricahozamról és -árakról itt olvashatod a cikkünket.
 
A vízhiányos időszak már május óta tart
A belügyminiszter az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot, 2024. május 24-i kezdettel.
 
A tartósan vízhiányos időszakban vízjogi engedély nélkül is lehetőség nyílik az öntözési célú vízhasználatra 30 napig, ehhez csupán egy gazdálkodói bejelentésre van szükség. Emellett a vízkészletjárulékot sem kell fizetni.
 
Figyelmeztetés magas középhőmérséklet miatt
Kiadták a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést tizenöt vármegyére, amelyekben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Negyven tonna GMO-val szennyezett ukrán vetőmagot foglalt le a Nébih

2024. február 05. 15:26
A folyamatos ellenőrzéseknek és a szigorú élelmiszer-biztonsági szabályoknak köszönhetően Ukrajnából származó GMO-val szennyezett 40 tonna kukorica vetőmagot foglaltak le a Nébih szakemberei. A magyar élelmiszerbiztonságot és a magyar gazdák érdekeit továbbra is meg fogjuk védeni – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.
 

Szelíd növényvédelem a kiskertekben – Szakmai nap Győrben

2024. február 15. 17:40
A szakmai előadásokon sok új ismeretet szerezhetnek az érdeklődők.
 
Időpont: 2024. február 20. (kedd) 13 óra
Helyszín: Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Győr, Szent István út 10/A