Aszfalton 62, erdőben 29 Celsius-fokot mértek

2024. július 16. 14:52
Van megoldás az extrém magas hőmérsékletek csökkentésére.
 
Egy Facebook-bejegyzés kiválóan szemlélteti, milyen komoly jelentősége van annak, főleg kánikula és hőségriadó idején, hogy egy adott területen van-e árnyékot adó fa, bokor vagy akár le nem vágott füves rész.
Aszfalton 62, erdőben 29 Celsius-fokot mértek
Mocsári Balázs július 15-én, hétfőn délután 15 órakor mérte meg egy hőkamera segítségével a hőmérsékleti értékeket Heves vármegyében. A legmagasabb (napsütötte aszfalt) és a legalacsonyabb érték (árnyékos-füves rész) közti különbség mindenkit megdöbbentett: előbbinél 62,1 Celsius-fokot, utóbbinál 27,5 Celsius-fokot mutatott a készülék, azaz a két érték között 34,6 Celsius-fok volt a különbség.
 
A napos, füves területen is 35,1 és 55,6 Celsius-fok közötti értékeket lehetett mérni.
 
A sűrű növényzettel borított erdős részen a maximális hőmérséklet 29,2 Celsius-fok volt.
Budapesti játszóterek: 11.kerület Levendula játszótér - árnyékos
forrás: Budapesti játszóterek: 11.kerület Levendula játszótér - árnyékos
 
Az is sokat számít, ha az aszfaltot beárnyékolja valami: ebben az esetben maximum 38,46 Celsius-fokot lehetett mérni, és az árnyékos-füves részen is csak 32,7 Celsius-fok volt a maximum.
 
A fenti értékeket településen kívül mérték; a város leaszfaltozott és térkövezett felületein nyilvánvalóan ennél is rosszabb a helyzet.
 
A Facebook-bejegyzés arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy a városokban miért fontos a rengeteg növényzet, és miért nem kell mindig levágni vagy gyomirtózni a füves területeket.
Térkövek, udvarkövek – hogyan válasszunk? – OtthonDepo Blog
Egy korábbi cikkünkben mi is írtunk már arról a Hollandiában elindult kezdeményezésről, mely szerint a lekövezett, lebetonozott felületeket igyekeznek visszazöldíteni. Ugyanis napjainkban egyre kevesebb hely marad a természetnek, ami azzal jár együtt, hogy konzerváljuk a hőséget és eltüntetjük a vizet, miközben a klímaváltozás miatt éppen ennek az ellenkezőjére kellene törekedni.
 
Forrás: agroinform.hu/hvg.hu

Kapcsolódó cikkek

A JÚLIUSBAN KEZDŐDŐ UNIÓS ELNÖKSÉGI TRIÓ FELELŐSSÉGE A KISZÁMÍTHATÓ KÖRÜLMÉNYEK BIZTOSÍTÁSA A GAZDÁKNAK

2023. április 25. 08:37
A júliusban kezdődő uniós elnökségi trió felelőssége, hogy az európai gazdák kiszámíthatóan és biztonságos körülmények között tudjanak dolgozni, és választ kapjanak problémáikra a következő 18 hónapban - mondta Nagy István agrárminiszter hétfőn Madridban nemzetközi sajtótájékoztatón.

Öntözési beruházások megvalósítása, kutak engedélyezése – több jó hír is van 2023-ban!

2023. május 03. 11:00
Összefoglaló a fúrt kutak és kerti kutak engedélyezéséről, az öntözést érintő pályázati lehetőségekről.
 
Március elsejével megkezdődött az öntözési idény.
 
Az előző mezőgazdasági szezonról még sokáig a pusztító aszály fog eszébe jutni a gazdálkodóknak, és sajnos a szakértők egybehangzó véleménye alapján úgy tűnik, hogy ilyen időszakokra egyre többször számíthatunk. Felmerül az aggasztó kérdés, hogy mit lehet tenni, hogyan vészelheti át a vízhiányt a mezőgazdaság. A megoldás több oldalról érkezik, a nemesítők dolgoznak a szárazságtűrőbb növényfajták kifejlesztésén, illetve egyre többször szóba kerülnek eddig kevésbé preferált növényfajok is, mint például a cirok.