Átadták a Múzeumnegyedet Sopronban

2023. június 14. 15:57
Kedden átadták a Storno-ház, a Fabricius-ház, a Tábornok-ház és a Tűztorony összekapcsolásával kialakított Múzeumnegyedet Sopronban. A beruházás a "Modern városok" program részeként valósult meg több, mint hárommilliárd forintból.
A "Modern városok" program minden megkezdett projektelemét a következő időszakban be fogják fejezni, a közeljövőben erről érdemi egyeztetések folynak majd Lázár János miniszter és Farkas Ciprián polgármester között – mondta el Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkára az átadás alkalmából rendezett ünnepségen, hozzátéve, hogy "Sopron ékköve akkor kerülhet majd fel erre a koronára, amikor befejeződnek azok a turisztikai fejlesztések is, amik régóta váratnak magukra".
Átadták a Múzeumnegyedet Sopronban
A beruházás a Modern városok program részeként valósult meg több mint hárommilliárd forintból
 
A soproniak a következő hetekben, hónapokban tudni fogják, hogy mikor, milyen lépésekben és hogyan kaphatják vissza a Fertő tó környékét – jegyezte meg.
 
Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy a Múzeumnegyed kialakításával még inkább a Fő tér, a belváros magja és a Tűztorony környéke kerül fókuszba a látogatók számára.
 
Farkas Ciprián polgármester arról beszélt, hogy a Storno-ház, a Fabricius-ház, a Tábornok-ház és a Tűztorony mind-mind olyan épület, amely egybeforrt Sopron történetével.
 
Tóth Imre, a Soproni Múzeum igazgatója szerint a múzeum együtt él az idővel és figyelemmel kíséri a változást annak a felismerésnek a szellemében, hogy a hagyományt és a múltat mindig csak újraértékelve, újraalkotva és újraértelmezve lehet megőrizni és továbbadni.
 
A Soproni Múzeum tájékoztatása szerint a látogatók a Tábornok-ház fedett belső udvarából indulva fedezhetik fel az összekötött épületeket. A Múzeumnegyed kiállításai több ponton kapcsolódnak egymáshoz, láncolatot alkotva tárják fel a város múltját.
 
A Fabricius-ház 17. és 18. századi polgári lakáskultúrát bemutató, "Otthon a városban" című tárlata egy 19. századi egységgel bővült, emellett megújultak a már meglévő termek is, köztük az ókori kőtár.
A Storno-család historizáló művészlakása és a múzeum állandó helytörténeti kiállítása szintén látogatható. A Mesebeli história – Mátyás király a népmesékben és a történetírásban című új kiállítás egyszerre állít emléket Mátyás királynak és emlékezik meg a mesék Mátyás királyáról.
 
A középkori Lakótorony fényfestett, filmre írt, animált, érinthető kellékekkel és eszközökkel újult meg, az újkori kőtár Vándorszobrok című kiállítása pedig Sopron 17. és 18. századi kőszobrászainak és kőfaragóinak munkáiból ad válogatást.
 
Modern arculatot kapott a múzeumi könyvtár, a Storno-műemlékkönyvtár számára pedig könyvtárpedagógiai foglalkozások megtartására alkalmas teret alakítottak ki.
 
Mindezek mellett ismét látogatható a Fabricius-házban a Galéria, a Storno-konyha és a Várfalkert.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Még egy hétig jelentkezhetsz az utazós álommelóra

2024. június 13. 16:51
A Z generáció felnőtt tagjainak és az Y generációsok több mint felének álom nyári munkája az lenne, ha fizetésért utazgathatna a világban – mutatják a Kiwi.com friss, reprezentatív felmérésének adatai. A World Travel Hacker kampányban 12 páros számára nyílik meg ez a lehetőség.

Megérkezett a Guns N’ Roses repülőgépe Budapestre

2023. július 18. 14:59
Az új Guns N’ Roses-turné július 19-én Magyarországot is érinti, a rockegyüttes eddig két alkalommal lépett fel az országban.
 
Már megérkezett a Liszt Ferenc reptérre az a repülőgép, amely a Guns N’ Roses tagjait hozta a magyar fővárosba. Az együttes július 19-én, szerdán áll a közönség elé a Puskás Arénában, ahogy a Világgazdaság korábban megírta:  a koncertre percek alatt elkelt az összes állóhely.