ÁTADTÁK AZ ABDAI VÁSÁRTERET
2023. június 05. 13:24
A magyar gazdaság megerősítése, a családok és a munkahelyek védelme a kormány legfontosabb célja – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Abda Agora átadó ünnepségen.
A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet, hogy Abda Község Önkormányzata több mint 56 millió forint összegű támogatást nyert a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága támogatásával „Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális – és eszköz fejlesztése” című felhívásnak köszönhetően.
Nemzetgazdasági szempontból fontos cél, hogy a magyar emberek elsősorban a hazai előállítású termékeket válasszák - hangsúlyozta a miniszter. Különösen így van ez az élelmiszerek esetében, melyek előállítása munkát ad az élelmiszerláncban dolgozók számára - tette hozzá.
Nagy István felidézte, a kormány több mint egy évtizeddel ezelőtt bevezette a termelői piac fogalmát és támogatta az ilyen létesítmények kialakítását, azzal a céllal, hogy élénkítse a helyi gazdaságok működését. Mára csaknem megháromszorozódott a termelői piacok száma 2012 őszéhez képest több, mint 320 termelői piac működik az országban. Ezeknek a kereskedelmi tereknek köszönhetően a vidéki térségekben élők biztonságos, jó minőségű élelmiszerhez jutnak, a helyi termelők számára pedig könnyebbé válik az értékesítés.
A piacok számának emelkedésével egyenes arányban nőtt a regisztrált kistermelők száma is: míg 2010-ben megközelítőleg 5000, 2022-ben már 22 470 kistermelő szerepel a nyilvántartásban.
forrás: kormany.hu
Kapcsolódó cikkek
Jó szezont zártak a nagydobosi sütőtök termesztők
2023. október 05. 14:52
A szeptemberi meleg és az éjszakai hűvösebb idő sokat segített abban, hogy a híres nagydobosi sütőtökről el lehessen mondani: csodálatos év áll mögötte, sőt soha nem volt még ilyen jó minőségű termése, mint az idén. A minőség tehát kifogástalan, ami a térségben azért is döntő, mert nem a mennyiség a lényeg, hanem a minőség.
Egyre kevesebb a komló, drágul a sör
2023. október 24. 18:04
Egy új tanulmány szerint csökken az európai komló mennyisége, amely a sör jellegzetes keserű ízét adja. A tudósok azt is megállapították, hogy a komló alfa keserűsavai csökkentek a magasabb és szélsőségesebb hőmérsékletek miatt.
Az előrejelzések szerint a forróbb, hosszabb és szárazabb nyarak súlyosbítják a helyzetet, és a sör drágulásához vezethetnek. A tanulmány szerzői ezért arra figyelmeztetik a termesztőket, hogy fejlesszék termesztési technikáikat.