Átadták az Év kiváló magyar méze díjakat

2023. december 11. 13:36
Átadták a Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál keretében megrendezett Év Kiváló Magyar Méze verseny elismeréseit szombaton (dec.9.-én) a Vigadóban.
Átadták az Év kiváló magyar méze díjakat
A rendezvény a Göndöcs Benedek Méhészetért emlékérem átadásával kezdődött, idén Nagy István agrárminiszter vehetett át az elismerést Hajdú Tibortól, a Békés Vármegyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület elnökétől. Mint mondta, Nagy István maga is méhész, alapító elnöke az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) mosonmagyaróvári tagszervezetének, jelenleg 150 méhcsaládot nevel. Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy csökkentek a méhmérgezések, valamint abban is, hogy bevezették az elektronikus permetezési naplót.
 
Az emlékérem átadása után Görgényi Ernő polgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszédében Göndöcs Benedek fontosságára hívta fel a figyelmet. Gyula városában iskolákat hozott létre, országgyűlési képviselő, egyesületek és társaságok alapító tagja volt, többek között az Országos Méhészegyletnek és Békés Megyei Okszerű Méhészegyletnek is.
 
A városvezető emlékeztetett: 2008-ban rendezték meg az első Méz és Mézeskalács Fesztivált, a civil kezdeményezés pedig azóta a térség egyik legfontosabb és legnépszerűbb szakmai találkozójává nőtte ki magát. A mézversenyre még a koronavírus-járvány alatt is rekordszámú nevezés érkezett, ami azt bizonyítja, hogy a verseny az ország egyik legrangosabb megmérettetése.
Átadták az Év kiváló magyar méze verseny díjait
Bross Péter, az OMME elnöke a zsűrizés folyamatáról beszélt köszöntőjében. 2023-ban 139 méhész 398 mintáját zsűrizték, a legtöbb nevezés a vegyes virágméz kategóriájában érkezett.
Átadták az Év kiváló magyar méze verseny díjait
A bírálat során kategóriánként értékelték a mintákat szín, illat, íz és csomagolás alapján. A legjobb mintákat laboratóriumi vizsgálatoknak vetették alá, majd egy öttagú szakmai zsűri másodjára is értékelte a mézeket.
 
A köszöntők után következett a díjátadás, az Év Kiváló Magyar Méze elismerést 2023-ban a gyékényesi Pálfy-Oszkó Méhészet nyári virágméze kapta meg.
 
Az év kiváló magyar méze
  • Pálfy-Oszkó Méhészet (nyári virágméz)
Akácmézek
  • Ballér Méhészet (Somogyjád)
  • Bene Méhészet (Sajóvámos)
  • Gazsó Imre (Jánossomorja)
Repcemézek
  • Tojzán Zoltán(Pécsvárad)
  • Nagy István János(Szeghalom)
  • Vizi Dániel (Jászberény)
Vegyes mézek
  • Pálfy-Oszkó Méhészet (Gyékényes)
  • Bodnár Méhészet (Váckisújfalu)
  • Dian Richad(Csővár)
Fajtamézek
  • Hanzel Róbert (Kaposmérő, hársméz)
  • Tojzán Zoltán(Pécsvárad, hársméz)
  • Nagy József(Fácánkert, hársméz)
Egyéb fajtamézek
  • Gulyka László(Szolnok, ámorméz)
  • Vidók Méhészet (Szakmár, gesztenyeméz)
  • Baksai Zoltánné (Mezőberény, mézharmatméz)
Napraforgómézek
  • Ludman Anita(Náduvar)
  • Bagó István(Lajosmizse)
  • Görcsös Norbert (Encs)
Különleges mézek
  • Szomor Balázs (Nádudvar, propoliszos krémméz)
  • Lehoczki Dávid (Varsány, lépes akácméz)
  • Tóth János (Mikepércs, citromfüves akácméz)
Innovatív méhészeti különdíj:
  • Farkas Róbert (Harsány, pilleméz)
Forrás: behir.hu/Gyulai Hírlap

Kapcsolódó cikkek

A kertbarát körök fenntartják a magyar kertművelés hagyományait

2024. szeptember 16. 12:47
Büszkék lehetünk a magyar kertművelés hagyományaira, amit érdemes fenntartani és támogatni – mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára szeptember 12.-én csütörtökön, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének terménybemutatóján.

Barna rizs: nagy jelentőséggel bíró felfedezés

2023. március 16. 11:43
Japán tudósok egy olyan egészségvédő vegyületet fedeztek fel a barnar izsben, amely más élelmiszerben nem található meg.
A világon több mint 100 országban termesztenek rizst, és Kínában fogyasztják a legtöbbet belőle. Ázsia többi részén is fő élelmiszernek számít, a fogyasztása meghaladja az évi 100 kg/fő/év mennyiséget. Az étkezések központjában elsősorban a fehér rizs áll. Az az egészséges táplálkozás előtérbe kerülésével egyre elterjedtebb a barna rizs is, amely jótékony tulajdonságokkal rendelkezik, ha a diétához adjuk hozzá, segít a testsúly és a koleszterinszint csökkentésében, valamint gyulladások megszüntetésében.