Átadták az Év kiváló magyar méze díjakat
2023. december 11. 13:36
Átadták a Gyulai Méz és Mézeskalács Fesztivál keretében megrendezett Év Kiváló Magyar Méze verseny elismeréseit szombaton (dec.9.-én) a Vigadóban.
A rendezvény a Göndöcs Benedek Méhészetért emlékérem átadásával kezdődött, idén Nagy István agrárminiszter vehetett át az elismerést Hajdú Tibortól, a Békés Vármegyei Göndöcs Benedek Méhész Egyesület elnökétől. Mint mondta, Nagy István maga is méhész, alapító elnöke az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) mosonmagyaróvári tagszervezetének, jelenleg 150 méhcsaládot nevel. Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy csökkentek a méhmérgezések, valamint abban is, hogy bevezették az elektronikus permetezési naplót.
Az emlékérem átadása után Görgényi Ernő polgármester köszöntötte a megjelenteket. Beszédében Göndöcs Benedek fontosságára hívta fel a figyelmet. Gyula városában iskolákat hozott létre, országgyűlési képviselő, egyesületek és társaságok alapító tagja volt, többek között az Országos Méhészegyletnek és Békés Megyei Okszerű Méhészegyletnek is.
A városvezető emlékeztetett: 2008-ban rendezték meg az első Méz és Mézeskalács Fesztivált, a civil kezdeményezés pedig azóta a térség egyik legfontosabb és legnépszerűbb szakmai találkozójává nőtte ki magát. A mézversenyre még a koronavírus-járvány alatt is rekordszámú nevezés érkezett, ami azt bizonyítja, hogy a verseny az ország egyik legrangosabb megmérettetése.
Bross Péter, az OMME elnöke a zsűrizés folyamatáról beszélt köszöntőjében. 2023-ban 139 méhész 398 mintáját zsűrizték, a legtöbb nevezés a vegyes virágméz kategóriájában érkezett.
A bírálat során kategóriánként értékelték a mintákat szín, illat, íz és csomagolás alapján. A legjobb mintákat laboratóriumi vizsgálatoknak vetették alá, majd egy öttagú szakmai zsűri másodjára is értékelte a mézeket.
A köszöntők után következett a díjátadás, az Év Kiváló Magyar Méze elismerést 2023-ban a gyékényesi Pálfy-Oszkó Méhészet nyári virágméze kapta meg.
Az év kiváló magyar méze
- Pálfy-Oszkó Méhészet (nyári virágméz)
Akácmézek
- Ballér Méhészet (Somogyjád)
- Bene Méhészet (Sajóvámos)
- Gazsó Imre (Jánossomorja)
Repcemézek
- Tojzán Zoltán(Pécsvárad)
- Nagy István János(Szeghalom)
- Vizi Dániel (Jászberény)
Vegyes mézek
- Pálfy-Oszkó Méhészet (Gyékényes)
- Bodnár Méhészet (Váckisújfalu)
- Dian Richad(Csővár)
Fajtamézek
- Hanzel Róbert (Kaposmérő, hársméz)
- Tojzán Zoltán(Pécsvárad, hársméz)
- Nagy József(Fácánkert, hársméz)
Egyéb fajtamézek
- Gulyka László(Szolnok, ámorméz)
- Vidók Méhészet (Szakmár, gesztenyeméz)
- Baksai Zoltánné (Mezőberény, mézharmatméz)
Napraforgómézek
- Ludman Anita(Náduvar)
- Bagó István(Lajosmizse)
- Görcsös Norbert (Encs)
Különleges mézek
- Szomor Balázs (Nádudvar, propoliszos krémméz)
- Lehoczki Dávid (Varsány, lépes akácméz)
- Tóth János (Mikepércs, citromfüves akácméz)
Innovatív méhészeti különdíj:
- Farkas Róbert (Harsány, pilleméz)
Forrás: behir.hu/Gyulai Hírlap
Kapcsolódó cikkek
Kiemelt hatósági és vállalkozói figyelem a takarmányoknál, tej és tejtermékeknél
2022. december 01. 09:31
Országos célellenőrzést rendelt el a Nébih, miután közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin-szennyezést a hatóság laboratóriuma.
Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin szennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nébih laboratóriuma, ezért – az aktuális iparági körülményeket és kockázati tényezőket figyelembe véve – a hatóság országos célellenőrzést rendelt el múlt héten. Az érintett tételek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A további vizsgálatok mostanáig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók!
Ne lepődj meg, ha ezt látod a méz és a lekvár címkéjén!
2024. április 11. 15:53
Az Európai Parlament (EP) elfogadta a "reggeli irányelvek" módosítását - közölte az EP. A Parlament közleménye szerint az irányelvek felülvizsgálatának célja az volt, hogy a fogyasztók tájékozottabb és egészségesebb döntéseket hozhassanak olyan termékekről, mint a méz, a gyümölcslé, a lekvár és a dzsem.