Sóska: a titkos fegyver az immunrendszered erősítéséhez

2024. augusztus 09. 13:09
Fogyást támogató, szívvédő és ízletes: ezért kapjon helyet a sóska az étrendedben.
 
A sóska rostokban, magnéziumban, vasban, C- és A-vitaminban rendkívül gazdag. Gyulladáscsökkentő hatású, és remek immunerősítő, magas rosttartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, így a diétázók számára is jó választás. Ásványi anyagai közül említésre méltó a foszfor, a mész, illetve az oxálsav.
Sóska: a titkos fegyver az immunrendszered erősítéséhez
Hatásos immunerősítő
A sóskalevelek rengeteg C-vitamint tartalmaznak, egy tál sóskával akár a napi ajánlott C-vitamin-mennyiség felét is fedezheted. Ráadásul amellett, hogy megerősíti a szervezeted természetes védvonalát, még a bőröd is szebb lesz tőle.
 
Élénkítő hatású
A sóska kiváló természetes élénkítő, ezért jó választás például ebédre, ha délután sok olyan feladat vár, ami koncentrációt, odafigyelést igényel. Frissítő és élénkítő hatását magas gyümölcssavtartalmának köszönheti.
 
Frissítő és élénkítő hatását magas gyümölcssavtartalmának köszönheti – fotó: Shutterstock
 
Jót tesz a hajnak
A sóska a haj egészségének is jót tesz, ugyanis a benne lévő tápanyagok ápolják a hajszálakat, és segítenek megelőzni, hogy szárazzá, töredezetté váljanak a hajvégek.
 
Támogatja a fogyást
A zöld levelesek többségéhez hasonlóan a sóska is alacsony kalóriatartalommal rendelkező étel, melynek 100 grammja csupán 22 kcal-t tartalmaz. Remek alapanyag salátákhoz, levesekhez, főzelékekhez is, de smoothie-kba is tehető.
 
Vértisztító
A sóskát a népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.
 
Mire figyelj, ha sok sóskát eszel?
A zöld levelek számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, azonban van néhány tulajdonsága a sóskának, amit érdemes szem előtt tartani. Nem árt tudni, hogy természetes víz- és hashajtó hatással bír, emellett oxálsavtartalma is kiemelkedő, ami nem tesz jót azoknak, akik hajlamosak a vesekőre. Ha viszont nincs ilyen jellegű problémád, mindenképpen építsd be az étrendedbe, mert jót tesz a szív- és érrendszernek, a csontoknak és a szemeknek is.
 
Forrás: streetkichen.hu

Kapcsolódó cikkek

Váratlan fordulat a szamócatermesztésben: felejtsd el a palántát

2024. február 21. 15:18
Öt éven belül minden termesztő csak magról szaporítja a szamócát?
 

KULCSSZEREPBEN AZ ÉLELMISZERIPAR ÉS A KERESKEDELEM

2022. november 21. 10:13
Az élelmiszeriparban több mint 3900 vállalkozás 33 szakágazatba folytat termelést. Ezek között kiemelt helyen szerepel a kenyér, mert ez az egyik legalapvetőbb élelmiszer - jelentette ki Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és gazdaságpolitikáért felelős államtitkára a Magyar Pékszövetség Közgyűlésén, Esztergomban.