Sóska: a titkos fegyver az immunrendszered erősítéséhez

2024. augusztus 09. 13:09
Fogyást támogató, szívvédő és ízletes: ezért kapjon helyet a sóska az étrendedben.
 
A sóska rostokban, magnéziumban, vasban, C- és A-vitaminban rendkívül gazdag. Gyulladáscsökkentő hatású, és remek immunerősítő, magas rosttartalmának köszönhetően serkenti az emésztést, így a diétázók számára is jó választás. Ásványi anyagai közül említésre méltó a foszfor, a mész, illetve az oxálsav.
Sóska: a titkos fegyver az immunrendszered erősítéséhez
Hatásos immunerősítő
A sóskalevelek rengeteg C-vitamint tartalmaznak, egy tál sóskával akár a napi ajánlott C-vitamin-mennyiség felét is fedezheted. Ráadásul amellett, hogy megerősíti a szervezeted természetes védvonalát, még a bőröd is szebb lesz tőle.
 
Élénkítő hatású
A sóska kiváló természetes élénkítő, ezért jó választás például ebédre, ha délután sok olyan feladat vár, ami koncentrációt, odafigyelést igényel. Frissítő és élénkítő hatását magas gyümölcssavtartalmának köszönheti.
 
Frissítő és élénkítő hatását magas gyümölcssavtartalmának köszönheti – fotó: Shutterstock
 
Jót tesz a hajnak
A sóska a haj egészségének is jót tesz, ugyanis a benne lévő tápanyagok ápolják a hajszálakat, és segítenek megelőzni, hogy szárazzá, töredezetté váljanak a hajvégek.
 
Támogatja a fogyást
A zöld levelesek többségéhez hasonlóan a sóska is alacsony kalóriatartalommal rendelkező étel, melynek 100 grammja csupán 22 kcal-t tartalmaz. Remek alapanyag salátákhoz, levesekhez, főzelékekhez is, de smoothie-kba is tehető.
 
Vértisztító
A sóskát a népi gyógyászatban vértisztító szerként alkalmazzák.
 
Mire figyelj, ha sok sóskát eszel?
A zöld levelek számos értékes vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, azonban van néhány tulajdonsága a sóskának, amit érdemes szem előtt tartani. Nem árt tudni, hogy természetes víz- és hashajtó hatással bír, emellett oxálsavtartalma is kiemelkedő, ami nem tesz jót azoknak, akik hajlamosak a vesekőre. Ha viszont nincs ilyen jellegű problémád, mindenképpen építsd be az étrendedbe, mert jót tesz a szív- és érrendszernek, a csontoknak és a szemeknek is.
 
Forrás: streetkichen.hu

Kapcsolódó cikkek

Fenntartható megoldások szükségesek az élelmezésbiztonság érdekében

2024. május 15. 14:50
Magyarország elkötelezett az agrár-digitalizáció mellett, mely elősegíti a stabilitást és a kiszámíthatóságot az élelmiszertermelésben. Az innováció és a digitalizáció segítségül hívásával csökkenthetjük a termelés kockázatát, miközben növeljük a hatékonyságot és a versenyképességet – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a FAO 34. Európai Regionális Konferenciáján.

Az energiaválság újra divatba hozhatja a zöldségek tejsavas erjesztését

2023. február 07. 19:43
Nagy előnye, hogy nem kell hozzá költséges gépi technológiát alkalmazni.
 
A zöldségfélék házilagos tartósításának régóta ismert és Közép-Európában széles körben elterjedt módja tejsavas erjesztés, amelyet hétköznapi kifejezéssel savanyításnak neveznek.
 
Nem kell hozzá gépi technológia
Ez a viszonylag egyszerű eljárás sós víz és néhány, kis mennyiségben adagolt tartósítószer segítségével elfogadható szinten képes konzerválni több zöldségfajt, és lehetővé teszi azok elnyújtott fogyasztását – írja a freshplaza.com hírportál.