Átmeneti húshiányt okozhat a koronavírus miatt kialakult élelmiszerfelhalmozás

2020. március 18. 07:50
A rendszeres halfogyasztás fontosságára hívta fel a figyelmet a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Az már bizonyított tény, hogy a rendszeres halfogyasztás kedvező élettani hatással bír, azaz mindenképpen egészségvédő hatású. A halhús teljes értékű fehérjéi könnyen emészthetőek. Mivel a halhús vitaminokban gazdag és nem szűkölködik élettanilag fontos ásványi anyagokban, bizonyítottan hozzájárul az immunrendszerünk egészséges működéséhez, melyre most különösen szükség van.

A koronavírus járvány miatt kialakult lakossági élelmiszer-felhalmozás miatt jó néhány helyen átmeneti részleges húshiány alakult ki a kiskereskedelemben és számos helyen a fogyasztói árak is emelkedtek. A hazai termelésű halakból jelenleg nincs hiány, most is kaphatóak mindamellett, hogy Magyarország jelentős mennyiséget exportál is belőlük.

A MA-HAL közleményében azt is jelezte, hogy most zajlanak a tavaszi halászatok, ezért a magyar halászati ágazat igény esetén fokozni tudja a hazai előállítású hal piacra jutását ebben a vészterhes időszakban. A jelenlegi helyzetben az ágazati szereplők azt is tudják vállalni, hogy az export egy részét itthon tartják úgy, hogy a termelői árak érdemben nem növekednek.

A halászati ágazat nevében a MA-HAL azt javasolja, hogy a hagyományos halforgalmazó helyek mellett a húsüzletek is kapcsolódjanak be a halforgalomba, ahogy azt karácsonykor is tenni szokták. Emellett a halászati vállalkozások is többet fognak tenni azért, hogy telephelyeiken, halboltjaikban folyamatosan lehessen tisztított, friss halat kapni.

Címlapkép: Getty Images

agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Elképesztő az élelmiszerpazarlás Magyarországon: rengeteg zöldség és gyümölcs végzi a kukában

2019. július 04. 07:49
Évente mintegy 6 kilogramm zöldséget és gyümölcsöt dobnak ki a magyarok fejenként, és sokszor csupán esztétikai okokból. Ezen a felesleges pazarláson szeretne csökkenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) napokban indult új, szemléletformáló kampánya, a „Vegyél számba!”.

A 12 legkülönlegesebb nevű magyar étel: Te melyiket kóstoltad már?

2020. augusztus 05. 08:34
Az ember olykor belefut gasztronómiai különlegességekbe, étteremben vagy vidéki rokonoknál sokszor találkozhatunk helyi, vagy regionális fogásokkal. A kevésbé ismert, népi magyar fogásokhoz legtöbbször valamilyen fura, különleges név is társul, amiből persze ritkán jöhetünk rá, valójában mit is fogunk enni. A HelloVidék most annak járt utána, milyen keveset emlegetett, furcsa nevű magyar ételeket lehet még ma is elkészíteni a fennmaradó receptek alapján. Lássunk most 12 különleges névvel rendelkező hagyományos, hazai ételt és receptjüket!