Az agráriumban hasznosuló támogatások a vidék megerősítését szolgálják

2023. december 01. 12:18
Közös Agrárpolitika átmeneti éveinek mondott időszakot is magában foglaló 2021-es, 2022-es és 2023-as esztendőben a kedvezményezettek részére összességében 3316 milliárd forintnyi támogatást ítélt oda az agrártárca a Vidékfejlesztési Programon keresztül – közölte Nagy István agrárminiszter Nyírvasváriban, egy agrárlogisztikai központ átadóján.
Az agráriumban hasznosuló támogatások a vidék megerősítését szolgálják
A kormany.hu tudósítása szerint a miniszter kifejtette, az agrártárca minden erejével a vidék megújításán dolgozik, ebben a munkában pedig nem csupán a minisztériumhoz tartozó források nyújtanak segítséget, illetve nemcsak a gazdákban és a termelőkben találnak partnerekre, hanem a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) forrásai is rendelkezésre állnak.
Az agráriumban hasznosuló támogatások a vidék megerősítését szolgálják
Emellett az önkormányzatok jó része is erőfeszítéseket tesz a helyi gazdaság fejlesztése érdekében. Erre a partnerségre ad példát Nyírvasvári, ahol a helyhatóság sikerrel pályázott a TOP keretében a helyi termékek piacra jutását segítő agrárlogisztikai fejlesztések megvalósítására – tette hozzá.
 
Nagy István kiemelte, ez a beruházás lehetőséget biztosít a helyi termelőknek arra, hogy ne azonnal értékesítsék a terményeiket akár nyomott áron, hanem a raktározás adta lehetőségeket kihasználva  „időzítsék” a kereskedelmet.
 
A raktárbázis lehetőséget nyújt a termelés növelésére is és a gazdálkodók így nagyobb mennyiséggel be tudnak törni akár az eddig előlük elzárt piacokra.
 
A tárcavezető beszélt arról is, az új Közös Agrárpolitika alapján járó uniós agrárforrások felhasználására vonatkozó magyar Stratégiai Terv végrehajtása kapcsán elkészült a menetrend.
Az első pályázatok meghirdetése 2024. elejétől várható, elsőként az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó konstrukciók jelennek meg. Tavasszal nyílhat meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások első pályázati csomagja, amely magában foglalja az élelmiszeripar, a takarmányipar, a kertészet és az állattartás beruházásait segítő felhívásokat – fűzte hozzá.
 
Hangsúlyozta, a történelmi mértékű források körültekintő és jól előkészített felhasználása elegendő lesz a kitűzött céljaink eléréséhez: a hozzáadott érték növeléséhez, a magyar élelmiszertermelés fenntarthatóságának erősítéséhez, a hazai gazdaság- és vidékfejlesztési célok megvalósításához, valamint ezzel egyidejűleg az uniós zöld elvárások teljesítéséhez is.
 
forrás:agrotrend.hu/kormany.hu

Kapcsolódó cikkek

A LEGVERSENYKÉPESEBB ÁGAZATOK KÖZÖTT A BAROMFIÁGAZAT

2024. május 17. 14:15
Közvetlen és nemzeti támogatásokkal, állatjóléti támogatásokkal, átmeneti támogatásokkal, valamint a vidékfejlesztési programokból származó támogatásokkal segítjük a baromfiágazatot - mondta Nagy István agrárminiszter május 16.-án csütörtökön, Budapesten a Baromfi Világnap alkalmából megtartott konferencián.

Mindjárt itt van az újabb támogatás a mezőgazdasági kisüzemeknek!

2022. november 14. 12:11
Módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” című (VP2-6.3.1-20 kódszámú) felhívás dokumentációja. A felhívás 4.3. A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja című pontja egy új szakasszal került kiegészítésre, így a támogatási kérelmek benyújtására a hetedik szakasz keretében 2022. november 17. – 2022. november 30. között van lehetőség.