Az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári kar hallgatói kapták meg először a diplomájukat az SZE-n

2024. július 08. 16:48
A Széchenyi István Egyetem nyári diplomaátadóinak első ünnepségét az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karon rendezték július 5-én. A frissdiplomásokat dr. Tóth Tamás dékán mellett dr. Nagy István agrárminiszter is köszöntötte. Az eseményen mintagazdaság címet kapott az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad.
Az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári kar hallgatói kapták meg először a diplomájukat az SZE-n
A Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának diplomaátadó ünnepségén dr. Tóth Tamás dékán kifejtette, a kar képzési-kutatási portfóliójának középpontjában ma már a legkorszerűbb precíziós technológiák, az agrárdigitalizáció, a környezetvédelem, a vidékfejlesztés, valamint a fenntartható élelmiszeralapanyag- és élelmiszer-termelés állnak.
 
„Az elmúlt időszakban az egyik fő hangsúlyt a magyar és az angol nyelvű képzések bővítésére helyeztük, így összesen tizenegy új alap-, mester- és mikrokredites képzést indítottunk” – hangsúlyozta. Utóbbiak közül megemlítette a mikrobiológiai laboráns, az infrastruktúramonitoring, az agrár-térinformatikai és agrárdigitalizációs specialista, az új szakirányú képzések közül pedig a precíziós állattenyésztő és takarmányozási szakmérnök, a hidrogénrendszerek szakmérnök-szakember, a dróntechnológiai szakmérnök-szakember szakot. Mindezek mellett egy új alapképzési (agrár- és üzleti digitalizáció) és két új mesterképzési (agrárközgazdász, ESG – környezeti, társadalmi és irányítási szakember) szak is létesült.
Az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári kar hallgatói kapták meg először a diplomájukat  az SZE-n - Agrotrend
A végzettek a munkaerőpiacon értékes tudásra tettek szert egyetemi tanulmányaik során. (Fotó: Adorján András)
 
A dékán elmondta, a korábban megvalósult beruházások után további jelentős fejlesztéseket terveznek: a Széchenyi István Egyetem és a százszázalékos tulajdonában lévő Uni-Agro-Food Kft. összesen több mint 1,7 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a kormány által meghirdetett Vidékfejlesztési Program keretében. Ennek révén az intézmény – amely a jelentős összeget 130 millió forint önerővel egészíti ki – oktatási, bemutatási és kutatási célból fejleszti mosonmagyaróvári Smart Farm tangazdaságát és tejfeldolgozással kapcsolatos infrastruktúráját.
 
 
A végezetteket dr. Nagy István agrárminiszter, a kar egykori hallgatója is köszöntötte, kijelentve: ők a jövő zálogai, náluk vannak a válaszok a 21. század kihívásaira.
 
„Az agrártárca küldetése, hogy minél szélesebb körben elterjedjen a precíziós gazdálkodás, és minél többen használják a digitális technológiák adta lehetőségeket. Nélkülözhetetlen továbbá, hogy a mezőgazdaságban és az élelmiszer-iparban a világra nyitott, innovatív, a legújabb ismeretekkel felvértezett szakemberek dolgozzanak.
Támogatási rendszerünknek köszönhetően történelmi léptékű források állnak rendelkezésünkre, de ugyanilyen fontos az is, hogy legyenek, akik stratégiai gondolkodással, jövőorientáltan élnek a lehetőségekkel, és képesek használni a modern digitális eszközöket. Versenyképes tudás nélkül ugyanis nincs versenyképes agrárium. Ehhez pedig erős agrár-felsőoktatásra és az ezzel szorosan együttműködő kutatási háttérre van szükség” – emelte ki.
Az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári kar hallgatói kapták meg először a diplomájukat  az SZE-n - Agrotrend
Dr. Iváncsics János mosonmagyaróvári alpolgármester, dr. Nagy István agrárminiszter és dr. Tóth Tamás dékán (Fotó: Dudás Máté)
 
Az ünnepségen dr. Iváncsics János mosonmagyaróvári alpolgármester és Kovács Csombor Zsolt, az Óvári Gazdászok Szövetségének elnöke is megosztotta gondolatait az ünneplőkkel.
Az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári kar hallgatói kapták meg először a diplomájukat  az SZE-n - Agrotrend
A mosonmagyaróvári hagyományoknak megfelelően az önkormányzat a város tiszteletbeli polgáraivá fogadta a végzetteket. (Fotó: Adorján András)
 
A frissdiplomások eskütételét, oklevelük átvételét és a végzett hallgatók búcsúzását követően hallgatói díjak átadása, majd a Mintagazdaság cím adományozása következett. Az utóbbit az Állami Ménesgazdaság Szilvásvárad nyerte el, az oklevelet pedig Cseri Dávid, a ménesgazdaság igazgatója, a kar egykori hallgatója vette át.
Az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar nyitotta a Széchenyi-egyetem nyári  diplomaátadóinak sorát
A Pro Auditoribus díj arany minősítésében részesült Horváth Gábor Zsolt okleveles agrármérnök, a kari hallgatói önkormányzat korábbi elnöke (a felvételen balra).
 
forrás: agrotrend.hu

Kapcsolódó cikkek

Ipsos: lesújtó a magyarok véleménye az oktatási rendszerről

2023. szeptember 05. 13:40
A magyar felnőttkorú lakosság elégedetlen az ország oktátási rendszerének jelenlegi formájával, az oktatás minőségével – derült ki az Ipsos Global felméréséből.

Elérhetők az agrárágazati civil szervezeteket támogató 2023- évi pályázat eredményei

2023. július 18. 15:59
Az elmúlt időszakban jelentősen megnövekedett az agráriumot népszerűsítő kiadványok és rendezvények, valamint a szervezetek nemzetközi képviseletét biztosító kapcsolatépítések száma, amelyek által a mezőgazdaságban és az agrárágazat területén tevékenykedő ágazati civil szervezetek az Agrárminisztérium által is kiemelten fontosnak tartott feladatokat tudnak átvenni, valamint kiemelt szerepet vállalni abban, hogy teljesüljenek az agrárágazati célkitűzések.