Orbán Viktor: a világon egyedülálló beruházás az Azerbajdzsánból Románián keresztül Magyarországra áramot szállító vezeték

2022. december 19. 10:03
A világon egyedülálló beruházás mellett kötelezte el magát partnereivel Magyarország, a világ leghosszabb tenger alatti villamosenergia-vezetékének megépítésére készülünk - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Bukarestben, mielőtt aláírták az Azerbajdzsánból Georgián (Grúzia) és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító villamosenergia-hálózatról szóló szerződést Magyarországra áramot szállító vezeték.
Orbán Viktor: a világon egyedülálló beruházás az Azerbajdzsánból Románián keresztül Magyarországra áramot szállító vezeték
A kormányfő hangsúlyozta, hogy az Európai Unió stratégiai vákuumban van, amelyben az országok vezetőinek kell gondoskodniuk arról, hogy megteremtsék országaik számára a gazdasági és energiabiztonságot. Hozzátette: a megoldás új energiaforrások keresése és beszállítása Európának.
 
Észszerű közelségben a Kaszpi-tenger körül van energiaforrás, és ennek kiaknázására jelent innovatív megoldást a most bejelentett vezeték - mondta a miniszterelnök.
 
Orbán Viktor kiemelte, a mostani európai helyzet "olyan zavaros, amilyenre emberemlékezet óta nem volt példa".
 
Háború van a szomszédunkban, van egy súlyos energiaválság - amely nemcsak ár-, hanem ellátási válság is -, közben az egész európai gazdaságon végigsöpör az infláció, az európai vezetők úgy döntöttek, hogy szétválasztják az orosz gazdaságot és az európai gazdaságot, és ráadásul az Egyesült Államokban soha nem látott, Európát is sújtó piacvédelmi intézkedéssorozat vette kezdetét - sorolta.
 
Mindez azt jelenti, hogy véget ért az európai gazdaságtörténetnek az a korszaka, amelyben olcsó nyersanyagot és energiát hoztunk be Oroszországból, cserébe nyugati technológiát adtunk, és ez mindkét fél számára gazdasági növekedést és katonai biztonságot eredményezett. Új stratégia viszont nincs, ezért alakult ki stratégiai vákuum - mutatott rá.
 
Hangoztatta: ebben a helyzetben csak az innováció jelent megoldást, és a most bejelentett vezeték igazi innovatív beruházás.
 
Az elsősorban szél- és napenergia-termelésből Azerbajdzsánból villamos energiát szállító, tenger alatti vezeték 1195 kilométer hosszúságú lesz, és gyors internetes adatátvitelre alkalmas optikai kábellel is összeköti majd Romániát és Georgiát. Kapacitása eléri az 1000 megawattot.
 
A szerződést Orbán Viktor mellett Nicolae Ciuca román kormányfő, Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök és Irakli Garibasvili georgiai miniszterelnök írta alá Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök jelenlétében.
 
A miniszterelnök felszólalásában méltatta, hogy az EU az elmúlt időszakban sok figyelmet fordított Azerbajdzsánra, fejlesztette az együttműködést, és Ilham Aliyev azerbajdzsáni államfő is nyitott volt az együttműködésre.
 
"Én is több mint egy évtizede tapasztalom azt, hogy Azerbajdzsánra mint megbízható parterre mindig számíthat az Európai Unió" - jelentette ki.
 
Megemlítette Orbán Viktor azt is, hogy nyolc év után érkezett újra Bukarestbe, és hatalmas fejlődést tapasztalt, amely meglátása szerint indokolttá tette Románia tagságát a schengeni övezetben. De a minap "az EU-ban még hibás döntést hoztunk" - emlékeztetett -, és ezt korrigálni kell, Romániát fel kell venni a szabad mozgást biztosító övezetbe. A kormányfő biztosította a szombati rendezvényt irányító Klaus Iohannis román elnököt, hogy Bukarest ebben számíthat Magyarországra.
 
Forrás: novekedes.hu

Kapcsolódó cikkek

Egyre szívesebben ingáznak a magyarok

2024. május 27. 15:23
A hazai munkavállalók kétharmada ugyanazon a településen dolgozik, mint ahol él, de azok között, akik hosszabb távot kénytelenek megtenni, nőtt az autóhasználók száma. Az ingázás körülményei javultak a hat évvel ezelőttihez képest.

Gazdászok a javából

2023. május 12. 11:28
Az Agrárszakképző Intézmények Országos Gazdászversenye nem csupán a nemes versengést és a találkozás lehetőségét jelenti, hanem ráirányítja a figyelmet a jövő nemzedék kiváló gazdászai képzésének fontosságára is.
 
Az Agrárszakképző Intézmények III. Országos Gazdászversenyét 2023. május 5-én rendezte meg az Alföldi Agrárszakképzési Centrum - a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával és a Hód-Mezőgazda Zrt-vel, együttműködésben a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karával - a XXX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok Szakkiállítás és Vásár keretein belül.