Az állatok behajtásával és darufesztivállal érkezik az ősz a Hortobágyra

2024. október 16. 14:51
A Hortobágyon a régi népszokás hagyományait követve a pásztorok és jószágaik egyaránt a télre készülődnek, amikor is az állatokat behajtják a pusztai legelőkről a téli szálláshelyükre.
Az állatok behajtásával és darufesztivállal érkezik az ősz a Hortobágyra
Fotó: Hortobágyi Nemzeti Park
 
Az október 26-i egész napos rendezvény a legeltető állattartás őszi eseménye (behajtás), ahol a hortobágyi Vásártérre érkezők testközelből ismerhetik meg a pásztorok állatait – a magyar racka juhokat, nóniusz lovakat, négyökrös bivalyfogatot, hatökrös magyar szürke szarvasmarha fogatot.
Az állatok behajtását és daruvonulást is láthatunk szombaton a Hortobágyon  | Turizmus.com
Az októberi hónap nemcsak a jószágok behajtásának ideje, de a természet őszi ünnepe is, amikor az északról érkező darvak százezrével állnak meg a Hortobágyon, mielőtt folytatják útjukat dél felé.
Elképesztő látvány: Több mint 125 ezer daru tanyázik a Hortobágyon
A Hortobágyi Nemzeti Park élőhelyein az e heti szinkronszámlálás nyomán 126.630 példány került a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársainak távcsöve elé. 
 
A darvak naponta ismétlődő, alkonyathoz kötődő mozgalma a daruhúzás, amely mindössze néhány hétig tart, viszont életre szóló élményt nyújt az ehhez kötődő programokon résztvevők számára.
Álomszép fotókon a hortobágyi daruvonulás – Virality.hu
A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Darufesztivál programjának keretein belül színpadi műsorokkal, népi és természetismereti játékokkal, kézműves foglalkozásokkal, Kádár Ferkó Fotószínházával, valamint Nemzeti Parki Termékek vásárával várnak mindenkit. 
 
A rendezvény egész ideje alatt helyben készült bográcsos pásztor ételek, zöld játszósziget (Magyar Madártani Egyesület, Herman Ottó Intézet és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság - természetismereti játékok), kézműves foglalkozások, népi játékok, Kádár Ferkó Fotószínháza és kézműves kirakodó vásár várja a látogatókat.
 
Programterv:
 
10.00 Megnyitó Majer Tamás kikiáltóval
10.00 Csicsogó Színház – Kisegér csizmája
11.00 Pályi János bábelőadása – Vitéz László és az elátkozott malom
12.00 Garagulya Gólyalábas Komédiás Kompánia – Ügyes magyar gyerek
12.45 Daruporta szépítő verseny és a Darukonyha receptverseny díjátadó ünnepsége
14.00-16.00 Szent Dömötör-napi Behajtási Ünnepség:
- Fogatok, szekerek, pásztorok felvonulása, bemutatója, örökös pásztorok bemutatása
- Csikós és Puszta ötös bemutató
17.30 Pásztortűz gyújtás
A nap méltó zárásaként az alkonyati darules túra résztvevői megfigyelhetik a darvak vonulásának lélegzetelállító látványát.
 
forrás: turizmus.com

Kapcsolódó cikkek

Megújul Tokaj főutcája

2023. június 21. 18:18
Mintegy 800 méter hosszan megújul Tokaj főutcája, egységes képet öltenek a terek, utcák és a történelmi épületeket is renoválják - mondta az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán.
Koncz Zsófia közlése szerint kávézók és éttermek létesülnek, illetve zöldterületeket is kialakítanak. Hozzátette: abban bíznak, hogy a fejlesztés révén sokan ellátogatnak majd a városba, így a belföldi turizmus is erősödhet.

Új kilátóból csodálhatjuk a tájat a Balatonon

2023. január 19. 10:15
A felső szintről tiszta időben a Keszthelyi-öböl, az északi part tanúhegyei, a Badacsony és a fonyódi dombok is láthatók.
 
A Balatonberény gyöngyszemének számító Csicsergő-félszigeten átadták a település új kilátóját, a Madárlest. A kivitelezése tavaly történt, december óta a közönség számára látogatható – írja a csodalatosbalaton.hu.