Az átlátható folyamatok jelentősen befolyásolják a profitot

2024. március 04. 17:39
Egyre nagyobb szerep jut a vállalatirányítási rendszereknek az élelmiszeriparban.
 
A PREGA Konferencia és Kiállításon, Magyarország agrárdigitalizációs fórumán 2024-ben Vállalatirányítási rendszer bevezetésének kihívásai az informatika szempontjából a mezőgazdaságban – gyakorlati tapasztalatok címmel Somogyvári Gábor a Techwave Zrt. konzultációs vezetője tartott előadást.
Az átlátható folyamatok jelentősen befolyásolják a profitot
A bemutatott esettanulmány azt a folyamatban lévő feladatot részletezi, amely során egy vállalatcsoport 10 élelmiszeripari vállalatát kell egy közös rendszerbe integrálni. A cégek nemcsak különböző méretűek, hanem igen eltérő folyamatokat bonyolítanak, magyarázta.
 
Bemutatta, hogy az SAP rendszerek bevezetése milyen kérdéseket, kihívásokat jelentenek a vállalat dolgozói számára és milyeneket az informatikusoknak.
 
Valós példán keresztül vette végig a gabonafelvásárlás folyamatát és annak leképződését az SAP rendszerben. Kitért arra, hogy a rendszer nemcsak gabona, hanem tejfelvásárlás bonyolítására is alkalmas.
 
Egy másik példán keresztül a "tojástól a vágóhídig" folyamat 3 nagy állomását és azon belül a részfolyamatokat ismertette. Kiemelte, hogy a vállalatirányítási rendszerben a keltetésből a könyvelésig minden folyamat követhető és a rendszer képes együttműködni azokkal a szoftverekkel, amelyek vagy a gyártás, vagy az adminisztráció során szükségesek.
 
forrás: agroinform.hu

Kapcsolódó cikkek

Az egészséges élelmiszer kincset ér

2023. március 06. 14:03
Magyarország célja az volt a Közös Agrárpolitika megújításával, hogy az új irányt szabjon annak az átállásnak, amelynek az eredményeként az európai mezőgazdaság fenntarthatóvá, rugalmasan reagálóvá és korszerűvé válik - közölte Nagy István agrárminiszter a Romániai Biogazdálkodók 18. Konferenciáján, szombaton, a Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetemen.
A tárcavezető arra emlékeztetett, hogy a felelősségünk hatalmas, hiszen csak egy díszlet lesz a talaj, ha nem vigyázunk rá. A gazdálkodóknak és a tudománynak ezért közösen kell válaszokat adniuk az agráriumot ért kihívásokra. Nagy István elmondta: az elmúlt években a világ más országaihoz hasonlóan Magyarországon is jelentősen nőtt az ökológiai művelésbe vont, ellenőrzött terület nagysága és az ökológiai gazdálkodást folytató gazdaságok száma.

Újabb támogatásra lehet pályázni a tejhasznú szarvasmarha ágazatban

2023. április 06. 13:23
Megjelent az új, tejhasznosítású szarvasmarha ágazatot érintő állatjóléti támogatás, keretösszege 28 milliárd forint – jelentette be Nagy István. A forrásokra 2023. május 1– 31. között lehet pályázni.
 
A tárcavezető kifejtette, a felhívás keretében rendelkezésre álló forrásokat a már jelenleg is futó hasonló támogatás folytatásaként a nőivarú, tejtermelő szarvasmarhák tartása esetén lehet majd igénybe venni. Az alaptámogatáshoz kapcsolódó kötelezettségeket minden igénylőnek vállalnia kell. Így az állatsűrűségre, gondozói felügyeletre, valamint a fejési technológiára és preventív beavatkozásokra vonatkozó kötelezettségeknek is eleget kell tenni. A kiegészítő támogatásokhoz kapcsolódó előírások önkéntesek. Ezek a természetes körülmények biztosítására, valamint takarmányozásra vonatkozó előírások.