Az éghajlatváltozás nyírja ki a magyar málnát

2016. szeptember 19. 09:21
Az éghajlatváltozás az egyik fő oka annak, hogy a hazai málnatermelés mára háttérbe szorult. Eközben viszont a tőlünk északabbra termelő lengyel gazdák egészen jól járnak.

A hazai málnatermelés háttérbe szorulásának egyik főoka az éghajlati adottságok változásának negatív hatása – derül ki abból a válaszból, amelyet Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter írt Magyar Zoltán jobbikos képviselő kérdésére. A bogyós gyümölcsök ugyanis többségében a hűvös, párás időjárást kedvelik, a 30-37 fokos nyári melegek nem kedveznek a málna elérhető hozamának.

Ezelőtt 30 évvel a málnatermelő területeken az átlaghőmérséklet 25 fok körül alakult, és nem intenzív termelés mellett a 15 tonnás hektáronkénti hozam volt jellemző. Most ugyanitt intenzív termeléssel is csak a 10 tonnás fajlagos hozam lehetséges – derül ki a válaszból.

A kedvező éghajlati adottságok északabbra húzódtak, ez az egyik magyarázata annak, hogy Lengyelország málnatermelése mára megsokszorozódott. A lengyel termelők ráadásul az ottani éghajlathoz kifejlesztett, ősszel termő málnafajtát termesztenek, a termelési volumen sikerét pedig fokozza, hogy kombájnnal betakarítható.

Forrás: agrarszektor.hu

Kapcsolódó cikkek

Adománykonvoj az éhezőkért

2017. október 17. 09:44
Egyetértünk az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezeteivel (FAO, IFAD, WFP) abban, hogy a fejlődő országok vidéki területein élő embereknek helyben kell lehetőségeket biztosítani, arra hogy megtalálják megélhetésüket és ne kényszerüljenek lakóhelyük elhagyására – hangsúlyozta Gulyás Andrea a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára hétfőn, az Élelmezési világnap alkalmából szervezett sajtótájékoztatón Budapesten.
 

Az uniós tejágazati csomag javítja a tejtermelők helyzetét az ellátási láncban

2016. december 12. 08:47
Az Európai Bizottság újabb jelentést tett közzé az ún. tejágazati csomag rendelkezéseinek alkalmazásáról. A 2012-ben bevezetett intézkedéscsomag az európai tejtermelők helyzetét hivatott javítani az ellátási láncon belül.