Kapcsolódó tartalmak: termesztés

Hír: Egyre több gazda termeszt szójababot Magyarországon

2016. június 27. 09:00
 
A haszonnövény magas fehérjetartalma miatt elengedhetetlen a takarmányozásban, az Európai Unió és hazánk is importra szorul Egyre többen termesztenek GMO-mentes szójababot Magyarországon, ami az állati takarmányozásban nélkülözhetetlen. Ám ahogyan az unió, úgy hazánk is jelentős mértékű importra szorul. A legnagyobb termelő országok azonban génmódosított szóját termesztenek.
 

Hír: Befellegzett a dohányfeldolgozásnak Magyarországon

2016. július 14. 12:21
 
Befejezi a dohányfeldolgozási tevékenységet a Universal Leaf Tobacco Magyarország Zrt. nyíregyházi üzeme, a Virginia és Burley dohányok feldolgozását Olaszországba helyezik át.

Hír: A magyar szójatermesztés előtt álló lehetőségek

2016. július 20. 08:10
 
Magyarország elkötelezett a GMO-mentes növénytermesztés mellett, és az FM célként tűzte ki azt is, hogy a GMO-mentesség a takarmány-előállításban is megvalósuljon. Ezért a hazai támogatási rendszer 2014-től az eddiginél erőteljesebben ösztönzi a szójatermesztést.

Hír: Az éghajlatváltozás nyírja ki a magyar málnát

2016. szeptember 19. 09:21
 
Az éghajlatváltozás az egyik fő oka annak, hogy a hazai málnatermelés mára háttérbe szorult. Eközben viszont a tőlünk északabbra termelő lengyel gazdák egészen jól járnak.

Hír: Új növény hódíthat a magyar földeken: a földimogyoró

2017. január 16. 07:36
 
A földimogyoró Magyarországon is termeszthető gazdaságosan. A Debreceni Egyetem agrárkarán végzett kísérletek és elemzések szerint pedig nemcsak termeszteni, hanem feldolgozni is megéri, mivel a belőle készített olaj világpiaci ára folyamatosan emelkedik.

Hír: Ki fogja leszedni az osztrák gyümölcsöt?

2018. július 06. 10:47
 
Annyira súlyos a munkaerőhiány Ausztriában, hogy néhol fölszedetlenül maradt a spárga az idei szezonban, egyes üzemek pedig teljesen kénytelenek felhagyni a zöldség- és gyümölcstermesztéssel. Az osztrák agrárkamara egyebek között az idénymunkás-keret növelését, illetve a németországihoz hasonlóan kedvező járulékrendszer bevezetését sürgeti.

Hír: Kihasználatlan potenciál rejlik a hazai zöldség- és gyümölcstermesztésben

2018. október 15. 09:29
 
Hiába rendelkezik rendkívül jó környezeti adottságokkal a magyar zöldség- és gyümölcstermesztés, a rendszerváltás óta szűkülő termőterületen, az uniós átlagtól messze lemaradó termelékenységgel működik. Az OTP Agrár szakértői ennek okait elemzik, és felvázolják a kilábaláshoz szükséges feltételeket.

Hír: Füge a házikertben

2018. november 13. 08:09
 
A füge különleges helyet foglal el a gyümölcsök között. Ősidőktől fogva termesztik, és az ókori görögök szerint az atléták legjobb tápláléka volt, tiltották is a kivitelét. Az érett füge valóban különleges csemege, édes, aromás, hihetetlenül magas cukortartalommal. Nálunk is megterem, csak megfelelő védett fekvést kell találnunk a számára.

Hír: Ekkorát még nem láttál: gigantikus méretű tök nőtt Japánban

2020. szeptember 22. 09:42
 
Egy 410,3 kilogramm súlyú tök nyerte meg Japánban a szigetország legnagyobb töke címéért folyó versengést. A versenyt a koronavírus-járványra való tekintettel idén online rendezték meg.

Hír: A szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma

2020. október 20. 09:42
 
Hazánk jelentős szőlőtermesztő múlttal rendelkezik, mind fajták, mind borok tekintetében büszkék lehetünk a magyar szőlőre. A termőterület nagysága az elmúlt években folyamatosan csökkent, a termésmennyiség ezzel szemben növekvőben van, ami arra enged következtetni, hogy egyre több a korszerű szőlészet.