Az élelmezési rendszerek negatív rejtett költségei
2023. november 20. 14:03
Napjaink élelmezési rendszerei hatalmas rejtett költségekkel terhelik az egészségünket, a környezetet és a teljes társadalmat. 154 országot vizsgálva a FAO szakértői 10 billió dollárra (a GDP 10%-ára) becsülik ennek összegét, áll a FAO közleményéből.

A rejtett kiadások több mint 70%-át generálja a többszörösen feldolgozott élelmiszerekben, zsírban és cukorban gazdag egészségtelen étrend, derül ki „Az élelmezés és a mezőgazdaság helyzete” című éves jelentésből. Ez hozzájárul a gazdasági termelékenység csökkenéséhez, főként a magas és közepes jövedelmű országokban, valamint az elhízás és a nem fertőző betegségek terjedéséhez.

A rejtett költségek ötöde kapcsolódik a környezethez, leginkább a káros üvegházhatású gázok és nitrogén kibocsátásában, mindez föld- és vízhasználati változásokban jelenik meg.
Az alacsony jövedelmű országokra aránytalanul nagy teher tevődik az agrár-élelmezési rendszerek rejtett költségeiből, ami a GDP-jük akár 25%-át is meghaladhatja. Ez az arány a közepes jövedelmű országokban 12%-os, míg a magas jövedelmű országokban 8%-os. Az alacsony jövedelmű országokban a szegénységgel és alultápláltsággal kapcsolatos rejtett költségek a legjelentősebbek.

A jelentésben arra biztatják a kormányzatokat és a privát szektor szereplőit, hogy megfelelő költségelszámolással vegyék számba az agrár-élelmezési rendszerek tényleges hatásait, annak érdekében, hogy a rejtett költségek által okozott károkat célzott lépéseken keresztül csökkentsék.
.jpg)
Nem ez az első kísérlet az agrár-élelmezési rendszerek költségeinek felmérésére, a korábbiak is a FAO által becsült összeghez hasonló eredményre jutottak. Azonban a FAO jelentése abban tovább ment, hogy ezen költségeket először vette számba nemzeti szinten és tette lehetővé az országok közötti összehasonlítást.
A FAO által készített jelentés arra ösztönzi a döntéshozókat, hogy az agrár-élelmezési rendszerek teljes költségvonzatát vegyék figyelembe, a klímaváltozás, szegénység, egyenlőtlenségek és éhezés elleni megfelelő lépések érdekében.

Egyúttal megjegyzik, hogy több innovációra lenne szükség a kutatás területén, illetve befektetésekre az adatgyűjtésbe és tudásátadásba, hogy a döntéshozók transzparens és egységes tájékoztatása megvalósulhasson – közölte a FAO.
Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu/Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)
Kapcsolódó cikkek
Nagy változás jöhet Európában: egyre több ilyen hús lehet a boltokban a jövőben?
2023. február 22. 10:53
Változik a világ és vele együtt változnak a szokásaink, azon belül a táplálkozási szokásaink is. Egyre nagyobb teret hódítanak maguknak a „zöld” megoldások, így nagy népszerűségnek örvend a vegetáriánus vagy éppen vegán étrend. Ez pedig újabb és újabb piaci szegmenseket tár ki, például a laboratóriumban előállított húsok előtt is. Szingapúrban egyre elfogadottabb dolognak számít, ugyanakkor számos kérdőjel keringhet a „műhúsok” körül. Elöljáróban érdemes megjegyezni, hogy nem is annyira etikus és fenntartható dologról beszélünk, mint amennyire elsőre gondolnánk.
Kapor, de nem csak tökfőzelékbe
2023. június 26. 13:43
Méltó helyre kellene tenni a kaprot a magyar gasztronómiában, mert elhanyagoljuk ezt a rendkívül értékes növényt, és ez volt az egyik célja a Vindornyafokon rendezett Kaporfesztiválnak, ahol nemcsak sütöttek-főztek, hanem szakmai előadásokat is tartottak.
Hág Attila, Vindornyafok polgármestere elmondta, hogy évek óta szerveznek fesztiválokat és más rendezvényeket, amikkel nemcsak szórakoztatni kívánnak, hanem jól hasznosítható ismereteket is megosztanak az érdeklődőkkel.
– Ezek egyike a Kaporfesztivál, amit a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében szerveztünk – tette hozzá. – Örülünk neki, hogy olyan sokan elfogadták a meghívásunkat, és vették a fáradságot, hogy recepteket gyűjtsenek és ételeket készítsenek, levestől a süteményig, mert sokat tettek vele a kapor eddiginél sokoldalúbb konyhai felhasználásáért.