Az élelmezési rendszerek negatív rejtett költségei
2023. november 20. 14:03
Napjaink élelmezési rendszerei hatalmas rejtett költségekkel terhelik az egészségünket, a környezetet és a teljes társadalmat. 154 országot vizsgálva a FAO szakértői 10 billió dollárra (a GDP 10%-ára) becsülik ennek összegét, áll a FAO közleményéből.
![Az élelmezési rendszerek negatív rejtett költségei Az élelmezési rendszerek negatív rejtett költségei](static/content/articles/9000/9559.jpg?8935840071630404)
A rejtett kiadások több mint 70%-át generálja a többszörösen feldolgozott élelmiszerekben, zsírban és cukorban gazdag egészségtelen étrend, derül ki „Az élelmezés és a mezőgazdaság helyzete” című éves jelentésből. Ez hozzájárul a gazdasági termelékenység csökkenéséhez, főként a magas és közepes jövedelmű országokban, valamint az elhízás és a nem fertőző betegségek terjedéséhez.
![A cukros üdítőitalok fogyasztása növelheti a rák kockázatát](https://www.hirmondo.ro/wp-content/uploads/2019/05/uditok.jpg)
A rejtett költségek ötöde kapcsolódik a környezethez, leginkább a káros üvegházhatású gázok és nitrogén kibocsátásában, mindez föld- és vízhasználati változásokban jelenik meg.
Az alacsony jövedelmű országokra aránytalanul nagy teher tevődik az agrár-élelmezési rendszerek rejtett költségeiből, ami a GDP-jük akár 25%-át is meghaladhatja. Ez az arány a közepes jövedelmű országokban 12%-os, míg a magas jövedelmű országokban 8%-os. Az alacsony jövedelmű országokban a szegénységgel és alultápláltsággal kapcsolatos rejtett költségek a legjelentősebbek.
![](https://magyarmezogazdasag.hu/app/uploads/2023/11/the_state_of_food_and_agriculture_2023-211x300.png)
A jelentésben arra biztatják a kormányzatokat és a privát szektor szereplőit, hogy megfelelő költségelszámolással vegyék számba az agrár-élelmezési rendszerek tényleges hatásait, annak érdekében, hogy a rejtett költségek által okozott károkat célzott lépéseken keresztül csökkentsék.
![Érdemes deszikkálni? És ha igen, hogyan tegyük? - Agroinform.hu](https://static.agroinform.hu/data/cikk/4/1112/cikk_41112/2_(12).jpg)
Nem ez az első kísérlet az agrár-élelmezési rendszerek költségeinek felmérésére, a korábbiak is a FAO által becsült összeghez hasonló eredményre jutottak. Azonban a FAO jelentése abban tovább ment, hogy ezen költségeket először vette számba nemzeti szinten és tette lehetővé az országok közötti összehasonlítást.
A FAO által készített jelentés arra ösztönzi a döntéshozókat, hogy az agrár-élelmezési rendszerek teljes költségvonzatát vegyék figyelembe, a klímaváltozás, szegénység, egyenlőtlenségek és éhezés elleni megfelelő lépések érdekében.
![Világszerte nő az éhezés a koronavírus hatására – Hogyan segíthetünk itthon? - vasarnap.hu](https://vasarnap.hu/wp-content/uploads/2020/07/8411342053_dd77c8e1e0_o.jpg)
Egyúttal megjegyzik, hogy több innovációra lenne szükség a kutatás területén, illetve befektetésekre az adatgyűjtésbe és tudásátadásba, hogy a döntéshozók transzparens és egységes tájékoztatása megvalósulhasson – közölte a FAO.
Forrás: https://magyarmezogazdasag.hu/Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)
Kapcsolódó cikkek
Minél magasabb feldolgozottságú termékekre van szükség
2024. május 22. 14:39
Meg kell találni a lehetőséget arra, hogy Magyarország minél magasabb feldolgozottságú termékeket vigyen a piacra - mondta az agrárminiszter májuss 22.-én, szerdán Dunaföldváron.
Jön az első FoodTechShow!
2024. április 04. 13:34
A NAK élelmiszeripari gép- és technológiai kiállítást rendez 2024. április 9-10.-én, Budapesten, a "Millenáris B épület – Nagycsarnok"-ban.