Az élelmiszer-ipari cégek 89 százalékát érinti a szakmunkáshiány

2017. január 05. 07:52
A cégek 81 százalékának leginkább szakmunkásra lenne szüksége – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. novemberi reprezentatív, 1000 munkáltatóra kiterjedő felmérésből, amit kedden hozott nyilvánosságra.

A felmérés szerint a 250 munkavállalónál többet foglalkoztató munkaadók 96 százaléka panaszkodik szakmunkáshiányra, 53 százalék keres betanított, illetve segédmunkást. Az utóbbiak hiánya főként az élelmiszeripart és a vegyipart érinti, de a gép- és feldolgozóiparban sem elhanyagolható. A gép- és élelmiszer-ipari cégeknek 90, illetve 89 százalékát érinti a szakmunkáshiány.

A felmérés készítői szerint a szakmunkásképzési-rendszer nem képes enyhíteni a kialakult munkaerőhiányt, egyrészt mert sokan már a végzettség megszerzése után külföldön próbálnak elhelyezkedni, másrészt elégedetlenek a kínált bérekkel, amelyek sok esetben nem haladják meg jelentősen a minimálbért.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a fizikai munkakörben foglalkoztatottak átlagbére 2016 októberében nettó 126 ezer forint volt, a kereskedelemben, az építőiparban, illetve az iparban dolgozók nettó keresete 110 ezer, 105 ezer és 141 ezer forint volt.

A GKI szerint az alacsony keresetekre megoldás lehet a garantált bérminimum emelése, ami vonzóbbá teheti ezt a pályát a leendő munkavállalók számára. Ehhez tartós és érezhető bérfelzárkózásra van szükség, amely azonban önmagában rontaná az ország versenyképességét, így olyan további intézkedéseket is végre kell hajtani, mint például az állami kiadások csökkentése, a piaci verseny növelése, a humán tőke fejlesztése, valamint a tőkebeáramlás ösztönzése.

elelmiszer.hu

Kapcsolódó cikkek

A vidékfejlesztési programok ellenére is stagnál a hazai élelmiszeripar

2016. augusztus 23. 08:36
Bár a jogalkotók mind a vidékfejlesztési programmal, mind a sertéshús forgalmi adójának csökkentésével az élelmiszeripar fellendítésén dolgoztak, úgy tűnik igazi áttörés még nem született. Árbevétel és alkalmazotti létszám tekintetében is stagnálás jeleit mutatja az ágazat.

NMG: Az olcsó mezőgazdasági termékek és a kőolaj csökkentették az inflációt

2016. április 11. 08:49
A kormány továbbra is 1,6 százalékos éves inflációt vár Elsősorban két tényező tette lehetővé a fogyasztói árak 0,2 százalékos éves csökkenését: egyrészt az előző évi alacsonyabb árú mezőgazdasági termékekből készülő olcsóbb termékek, valamint a kőolaj mérsékelt világpiaci ára - mondta Marczinkó Zoltán, kiemelt vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.