Az élelmiszeripar az egyik leginnovatívabb és legrugalmasabb ágazat
2024. március 07. 16:59
Minden élelmiszeripari terméknek megvan a helye és szerepe a termékkínálatban. Az élelmiszergyártók felelőssége a megfelelő tájékoztatás, a kereskedelemé a kihelyezés szabályainak betartása – mindemellett a fogyasztónak tisztában kell lennie, hogy pontosan mit tartalmaz a termék, amit a hatóság a szigorú előírásoknak köszönhetően rendszeresen ellenőriz is- jelentette ki előadásában dr. Felkai Beáta Olga, az Agrárminisztérium helyettes államtitkára a VI. SIRHA Budapest Expo Agrárminisztériumi standjánál.

A helyettes államtitkár rávilágított arra, hogy a mentes és alternatív élelmiszerek több kategóriát is jelenthetnek. A termékek közötti eltérés oka lehet minőségi megkülönböztetés (pl. tejföl vagy frissföl, virsli vagy rudacska), vagy funkcióban más jellegű helyettesítés (a tej mellett megjelenik a mandulaital vagy rizsital), aminek az oka lehet egészségügyi problémákra adandó válasz, termékinnováció, alapanyagok körének változása vagy fenntarthatósági kérdés.
Dr. Felkai Beáta Olga megjegyezte, hogy az élelmiszeripar fontos kihívások elé néz. Innovatív technológiák által új termékek jelentek meg és ezzel együtt a fogyasztói igények is folyamatosan változnak. A szabályozási környezet és a fogyasztói igény megfelelés mellett figyelmi kell a fenntarthatósági célokra is. Ebben a tekintetben az ENSZ fenntarthatósági célkitűzései az irányadók, azaz, hogy mindenki hozzájusson a megfelelő mennyiségű és minőségű élelmiszerhez. Ezek azok az alapelvek, amelyek a KAP stratégiában is megjelennek. Jelentőségük megkerülhetetlen, hiszen a 2021-2027-es támogatási időszak felhívásai is ezek mentén kerülnek kialakításra.
A helyettes államtitkár kifejtette, a szabályozás háttér összetett, de nem teljes körű az „alternatív” termékek szempontjából. Az EU-s jelölési rendelet minden élelmiszerre vonatkozatva tartalmaz szempontokat (pl. megnevezés, képi ábrázolás, reklámozás nem lehet megtévesztő), de a két leginkább érintett „hagyományos” termékkör, a tej és a hús esetében mások a szabályozások. Tejtermékek esetében szintén rendelkezünk EU-s szabállyal (pl. mit lehet tejnek nevezni, tejtermék néven csak tejből származó készítmény szerepelhet, de vannak tagállami kivételek, pl. a vajretek vagy disznósajt megnevezés nálunk használható annak ellenére is, hogy ezek nem tejszármazékok), hús témában azonban nincs egyértelmű iránymutatás. Vannak olyan tagállamok, akik már tettek általános lépéseket itt is, nálunk pedig a Magyar Élelmiszerkönyv előírása tartalmaz konkrét hústermékeket.
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Kiemelt hatósági és vállalkozói figyelem a takarmányoknál, tej és tejtermékeknél
2022. december 01. 09:31
Országos célellenőrzést rendelt el a Nébih, miután közvetlen fogyasztásra szánt tejtermékekben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin-szennyezést a hatóság laboratóriuma.
Kismértékben határérték feletti mennyiségben mutatott ki aflatoxin szennyezést egy Győr-Moson-Sopron megyei tejüzem termékeiben a Nébih laboratóriuma, ezért – az aktuális iparági körülményeket és kockázati tényezőket figyelembe véve – a hatóság országos célellenőrzést rendelt el múlt héten. Az érintett tételek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A további vizsgálatok mostanáig nem tártak fel újabb szennyezett késztermékeket, a hazai tej és tejtermékek biztonsággal fogyaszthatók!
Tarol a hazai dinnye
2023. július 31. 12:06
Július első felében megkezdődött a dinnye betakarítása, a gyümölcs idén is kiváló minőségű. A hazai termék fogyasztásával pedig a magyar családok megélhetését és a magyar gazdaságot támogatjuk – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.