Az élelmiszeripar jövedelmezősége alacsony

2019. március 04. 08:32
Az élelmiszer-termelés gazdálkodó szervezeteinek 2017-es pénzügyi helyzetéről tett közzé elemzést az AKI.

A mezőgazdasági kettős könyvvitelt folytató társas vállalkozások adózás előtti eredménye a 2016. évi 2 milliárd forintos növekedést követően 49,0 milliárd forinttal 155,6 milliárd forintra nőtt 2017-ben. A jövedelemben tapasztalt számottevő bővülés leginkább a vállalkozások 46,8  milliárd  forinttal  nagyobb  üzemi tevékenységből  származó  eredményének  tulajdonítható,  amelyet  a  ráfordítások  bővülését  meghaladó mértékű  bevételgyarapodás  eredményezett.  Összességében  megállapítható,  hogy  a  vállalkozások fizetőképessége és pénzügyi helyzete tovább javult a 2017. évben.

Az élelmiszeripari kettős könyvvitelt folytató társas vállalkozások adózás előtti eredménye a 2016. évi 20 milliárd forintos növekedést követően 5,4 milliárd forinttal 141,4  milliárd  forintra  csökkent  2017-ben. A  tárgyévben  azonban  a  kapott  osztalék,  részesedés több mint 90 százalékkal elmaradt a korábbi 22,4 milliárd forinttól, már csak 1,8 milliárd forint volt, ami negatívan  hatott  a  bevételekre  és  a  pénzügyi,  valamint adózás előtti eredményre is. Összességében az élelmiszeripar jövedelmezősége alacsony,  ugyanakkor  likviditása továbbra  is  jónak  mondható  2017-ben.  Csökkent  az eladósodottság  mértéke,  az  ágazat  tőkeszerkezete javult a 2016. évihez képest.

Az élelmiszer-termelés gazdálkodó szervezeteinek pénzügyi helyzete 2017 című elemzés itt érhető el.

nak.hu

Kapcsolódó cikkek

Biztosított az ország élelmiszer-ellátása

2020. április 22. 07:55
Biztosított az ország élelmiszer-ellátása, az Agrárminisztérium folyamatos kapcsolatban van az élelmiszerellátó-lánc szereplőivel - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Szinte hihetetlen: ennyibe kerül idén egy kiló ponty, harcsa, lazac a hazai piacokon

2020. december 01. 09:10
Karácsonykor sok magyar háztartásban tartják azt a szokást, hogy halétel kerül az asztalra. Gyakran előfordul az is, hogy van, aki csak ilyenkor fogyaszt egyedül halat, mondjuk sült vagy halászlé formájában. Az ünnepek alatt a háziasszonyok változatos, egészséges halételeket varázsolnak a családi asztalra, de idén az éttermek is, akár előjegyzések alapján elkészítik és házhoz is szállítják a tradicionális vagy különleges ünnepi ételt. Most annak jártunk utána, mennyiből hozhatjuk ki a karácsonyi halvacsorát, ha többféle húst is szeretnénk készíteni.