Az élelmiszeripar támaszkodhat az agrárszakképzési rendszerre
2024. március 12. 15:23
Az innovatív mezőgazdaság és élelmiszeripar működtetéséhez és fenntartásához szükség van jól képzett szakemberekre – közölte Nagy István agrárminiszter hétfőn, a Soós István Borászati Technikum Budafoki Tangazdaságban.

A tárcavezető kifejtette, az élelmiszeripar hatással van mindennapi életünkre, a megfelelő táplálkozás kulcsszerepet tölt be az egészségünkben és a társadalmi, gazdasági fejlődésben egyaránt. A „termőföldtől az asztalig” elvet követve ebben a szakképzésnek elengedhetetlen szerepe van.
A kormány az Agrárminisztérium javaslatára, a fenntartásában lévő középfokú agrárszakképzési iskolákat öt agrárszakképzési centrumba szervezte. Ennek célja a hatékonyság növelése, az erőforrások koncentrációja, a helyi gazdasági igények felmérésén alapuló képzési kínálat kialakítása mellett, az új szakképzési törvény adta lehetőségek minél jobb kihasználása.
Fontos, hogy az elméleti és gyakorlati tudás széles spektrumával ismerkedjenek meg a képzésben részt vevő diákok. Ezért szükségesek olyan duális képzőhelyek, ahol a diákok a valódi gazdasági környezetben szélesíthetik elméleti és gyakorlati tudásukat. Ezt segíti az ágazati képzőközponti struktúra. A 2023-as évben négy agrárszakképzési centrum részvételével alakultak meg az agrárágazati képzőközpontok. Ezek olyan katalizátor szerepet tölthetnek be a következő időszakban, amelyek segítik a tudásátadást és végső soron a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok terjedését, a hatékonyabb termelést, a jobb minőségű termények előállítását, a versenyképes élelmiszeripar fejlődését.
Ma az agrártechnikumok és szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak a diákoknak. A fiatalok a technikumból továbbtanulhatnak az agráregyetemeken, a szakképzőkben pedig három év alatt a szakmájuk mestereivé válhatnak, és a munka világában sikeresen állhatják meg helyüket.
Az agrárszakképzésben tanulók száma meghaladja a 20 ezer főt, amelyből az élelmiszeripar ágazat megközelítőleg 5 ezer tanulóval számol. A megújuló agrárium, és agrárszakképzés a pályaválasztás előtt álló fiatalok és a felnőttképzés iránt érdeklődők számára is nyitott, hiszen olyan innovatív lehetőséget kínál, mint az agrármodernizáció, a precíziós gazdálkodás és az agrárdigitalizáció.
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Ezekre a termékekre keresnek rá legtöbben az online árfigyelőben
2023. október 17. 16:24
Az online platform indulása óta átlagosan 6,5 százalékkal csökkent a megfigyelt élelmiszerek átlagára.
A Gazdaságfejlesztési Minisztérium és a Gazdasági Versenyhivatal szakmai együttműködésének eredményeként létrejött árfigyelő rendszer már több mint három hónapja támogatja az infláció letörését.
Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé egy magyar fejlesztés
2024. július 01. 17:31
Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé az Állatorvostudományi Egyetem és a Tetrabbit Kft. digitális fejlesztése – közölte az egyetem ma az MTI-vel.