Az élelmiszeripar támaszkodhat az agrárszakképzési rendszerre
2024. március 12. 15:23
Az innovatív mezőgazdaság és élelmiszeripar működtetéséhez és fenntartásához szükség van jól képzett szakemberekre – közölte Nagy István agrárminiszter hétfőn, a Soós István Borászati Technikum Budafoki Tangazdaságban.

A tárcavezető kifejtette, az élelmiszeripar hatással van mindennapi életünkre, a megfelelő táplálkozás kulcsszerepet tölt be az egészségünkben és a társadalmi, gazdasági fejlődésben egyaránt. A „termőföldtől az asztalig” elvet követve ebben a szakképzésnek elengedhetetlen szerepe van.
A kormány az Agrárminisztérium javaslatára, a fenntartásában lévő középfokú agrárszakképzési iskolákat öt agrárszakképzési centrumba szervezte. Ennek célja a hatékonyság növelése, az erőforrások koncentrációja, a helyi gazdasági igények felmérésén alapuló képzési kínálat kialakítása mellett, az új szakképzési törvény adta lehetőségek minél jobb kihasználása.
Fontos, hogy az elméleti és gyakorlati tudás széles spektrumával ismerkedjenek meg a képzésben részt vevő diákok. Ezért szükségesek olyan duális képzőhelyek, ahol a diákok a valódi gazdasági környezetben szélesíthetik elméleti és gyakorlati tudásukat. Ezt segíti az ágazati képzőközponti struktúra. A 2023-as évben négy agrárszakképzési centrum részvételével alakultak meg az agrárágazati képzőközpontok. Ezek olyan katalizátor szerepet tölthetnek be a következő időszakban, amelyek segítik a tudásátadást és végső soron a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok terjedését, a hatékonyabb termelést, a jobb minőségű termények előállítását, a versenyképes élelmiszeripar fejlődését.
Ma az agrártechnikumok és szakképző iskolák kiszámítható életpályát kínálnak a diákoknak. A fiatalok a technikumból továbbtanulhatnak az agráregyetemeken, a szakképzőkben pedig három év alatt a szakmájuk mestereivé válhatnak, és a munka világában sikeresen állhatják meg helyüket.
Az agrárszakképzésben tanulók száma meghaladja a 20 ezer főt, amelyből az élelmiszeripar ágazat megközelítőleg 5 ezer tanulóval számol. A megújuló agrárium, és agrárszakképzés a pályaválasztás előtt álló fiatalok és a felnőttképzés iránt érdeklődők számára is nyitott, hiszen olyan innovatív lehetőséget kínál, mint az agrármodernizáció, a precíziós gazdálkodás és az agrárdigitalizáció.
forrás: AM Sajtóiroda
Kapcsolódó cikkek
Mi lesz veled magyar alma?
2023. május 03. 18:58
A Mi lesz veled magyar alma címmel Debrecenben rendezett konferencia első előadásait foglaltuk össze a Kertészet és Szőlészet 14. számában. Most az online bejelentkező lengyel Dominik Wozniak által elmondottakat ismertetjük.
A lengyel szakember az Alma és Körte Világszövetség (WAPA) elnöke, és ő vezeti a legnagyobb lengyel értékesítő szövetkezetet, a Rajpolt, amelyen keresztül 50 ezer tonna gyümölcs talál gazdára. Dominik Wozniak elmondta, hogy a költségek emelkedése a világon mindenütt gondot okozott 2022-ben a termesztőknek, több országban kivágások várhatók. Idén februárban 6%-kal kevesebb alma volt készleten Európában, mint tavaly.
Nehezen alszol el? Három segítségünk is van számodra!
2024. április 12. 18:05
A dió, a levendula és a kamilla is könnyebbé teheti az elalvást. Adj nekik esélyt, és ne a bárányokat számold!